Camionul ATI de la SJU Ploiești este deocamdată decorativ. Întrebări la care așteptăm răspunsuri în regim de URGENȚĂ!

1

Situația din ATI SJU Ploiești este critică. Atât ATI Covid cât și noncovid sunt pline, iar scenele cu aducerea unității mobile (camionul SMURD) sunt demne de filmele de propagandă.

Informațiile oficiale se obțin cu greu, asta dacă nu ești televiziune de casă pentru Raed Arafat sau nu te anunță partidul când e cazul să apară un material cu super-sprijinul acordat de autorități pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Doar că, informațiile oficiale nu ne satisfac, nefiind o publicație de propagandă pentru vreun partid sau pentru sistemul medical românesc. Pentru a afla cât mai multe detalii despre realitățile sistemului este nevoie să discutăm cu personalul din interior, oameni la fel de afectați, așa cum sunt și pacienții pentru care se face mai mult circ și mai puțin ceva concret. Medicii și asistentele spun că nu doresc să se plângă, nu cersesc simpatie, ci doar vor ca problemele din sistem să fie cunoscute dincolo de punctele de vedere oficiale, care doar cosmetizează situația.

În cursul acestei zile, Observatorulph a publicat situația personalului din ATI SJU, acolo unde nemulțumirile sunt la un pas să degenereze. Oamenii doar le exprimă public, pentru că nu pot protesta altfel. Detaliile situației lor AICI.

Ne amintim de începuturile crizei sanitare, când devenise evident pentru toată lumea că sistemul sanitar românesc este la pământ, neputând face față la ceea ce se prefigura. Credeți sau nu în existența Covid19, trebuie să știți că SJU este la capacitate maximă, toate ventilatoarele fiind ocupate cu pacienți intubați. Sunt atât pe ATI Covid, cât și pe ATI noncovid. Ne pare rău să le dăm acestă veste celor care nu cred, deși preferam să le dăm dreptate…

În cazul celor infectați cu Covid 19, nu sunt doar persoane de vârsta a treia, însă toți pacienții au probleme medicale asociate, iar infectarea cu acest virus i-a adus în stare gravă, la intubare. Dincolo de scepticismul unei părți din rândul populației, se fac eforturi uriașe pentru ca acești pacienți să supraviețuiască.

„Noi avem în acest moment 26 de ventilatoare funcționale, respectiv 18 pentru patologiile curente, în care sunt incluse accidentele rutiere, traumatismele și situațiile de stop cardio-vascular, iar 8 ventilatoare sunt pentru pacienții critici Covid-19, în această ultimă situație fiind ocupate toate”, a precizat ec. Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean Ploiești.

Chirurgilor de la SJU le este aproape imposibil să opereze alte patologii (noncovid), întrucât nu mai au unde să își ducă pacienții pentru terapia intensivă. Discutând cu unii dintre ei, ne-au spus în acestă dimineață că nu este o surpriză pentru nimeni, întrucât nimic nu s-a schimbat:

”Doar nu vă așteptați să se schimbe ceva în sistem, în 3 luni, dacă nu s-a întâmplat nimic semnificativ în 30 de ani. Problema este că nu credem că se va schimba nici în următorii. Sunt interese mari în sistem, iar acestea nu au legătură cu pacienții noștri.”

Simțind că problemele vor sufoca terapia intensivă a SJU Ploiești, a fost adus camionul SMURD, la care a venit și șeful DSU, Raed Arafat, pentru ”a se asigura” că totul decurge cum trebuie, adică vor fi suplimentate paturile ATI cu ventilatoare cu încă 12 locuri.

SURPRIZĂ! Deși a sosit la sfârșitul săptămânii trecute, iar ATI-ul SJU este plin, camionul este încă… gol.

Pe cale de consecință, deloc întâmplător, adresăm următoarele întrebări celor în drept să ofere informațiile corecte populației:

  1. Când va fi funcțională secția mobilă din camionul ATI, garat în curtea SJU Ploiești? (reamintim că managerul SJU, Marius Niculescu, declara că unitatea mobilă va fi opraționalizată chiar de la sosire, având dotarea completă. Au trecut 4 zile și camionul nu are pacienți, deși terapia intesivă din spital este plină.)
  2. Este adevărat că aparatele de ventilație nu sunt dintre cele mai performante, cel puțin la nivelul celor existente și deja ocupate în SJU?
  3. Este adevărat că ventilatoarele nu ar avea toată conectica necesară, respectiv furtunurile speciale, care se spune că ar trebui comandate?
  4. Este adevărat că există o problemă cu personalul care ar trebui să deservească acestă unitate, în contextul în care deja fuseseră aduse asistente de la secția exterioară Boldescu, nefiind nici acum personal suficient, dar mai presus de toate pregătit special pentru ATI?

Revenim și cu alte întrebări, după ce primim răspunsuri oficiale pentru acest prim set.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

  1. Personalul medical este angajat pe baza pilelor la CJ,sau rubedeniilor managerului și șefei personal și administrativ.Ventilatoarele au fost achiziționate la prețul cel mai mic,de la firmele agreate de manager,astfel sa-i rămână bani și pentru firmele de casa ale lui și CJ-ului.
    La punct 1 Managerul interimar de 2 ani cu ajutorul președintelui Toader este total incapabil profesional dar capabil politic si bun servant al politicului(PSD).Pe când demisia?

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău