Cât de mult a fost afectată Prahova de coronavirus încât am golit spitalele? Bilanțul oficial care te pune pe gânduri

0

La două luni după ce am golit toate spitalele din Prahova, în așteptarea valului de bolnavi COVID, lăsând fără asistență medicală câteva mii de cetățeni care peste noapte au fost considerați ”non-urgente”, datele oficiale privind impactul coronavirusului în județ ridică mari semne de întrebare privind măsurile radicale dispuse de autorități. Până acum am testat 0,4% din populația județului și avem 80 de bolnavi.

Pe 31 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat ”Ordinul ministrului sănătății nr. 533 din 29 martie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19”

Potrivit documentului, în PLANUL DE MĂSURI pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19 au figurat următoarele decizii drastice:

I. Limitarea internărilor programate pe următoarea perioadă în raport cu gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI și evoluția epidemiologică locală

1. Se reduc cu până la 80% internările programate, precum intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile sanitare cu paturi din centrele universitare, și până la 50% față de luna februarie activitatea din ambulatorii.

2. Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Ministerului Sănătății situația ocupării paturilor.

3. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru economia de resurse materiale și umane.

4. Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență.

Ce a urmat știe toată lumea: pacienții au fost externați în masă, iar toate spitalele din Prahova au refuzat să mai primească bolnavi, aceștia fiind considerați non-urgențe. Sau, mai rău, oamenii au fost trimiși acasă deoarece personalul medical se temea ca nu cumva să se contamineze cu COVID, în contextul isteriei care a cuprins întreaga societate, medicii și asistentele invocând lipsa materialelor sanitare de protecție.

Așa s-a ajuns în situația ca și persoanele grav bolnave să fie plimbate între spitale (vezi cazul tânărului din Văleni, care a murit) pentru ca paturile să rămână libere în așteptarea pacienților COVID.

În ceea ce privește spitalele suport covid, cum sunt CFR-ul din Ploiești și Municipalul din Câmpina, numărul internărilor a scăzut enorm față de perioada obișnuită, însă pacienții depistați cu coronavirus au întârziat să apară în numărul mare prognozat de minister.

Trăgând linie după cele două luni de stare de urgență, în Prahova situația a stat în felul următor: au fost  testate 3045 de persoane, cele mai multe fiind angajații din centrele de bătrâni și personalul medical, ceea ce înseamnă 0,42% din populația de 717.972 a Prahovei.  

Din cele peste 3000 de persoane testate, în total, până acum, în Prahova au fost confirmate doar 80 de persoane din care numai șase au decedat, acestea având însă și comorbidități.

Atenție! Prin acest text nu neg existența coronavirusului, ci doar impactul mult mai mic pe care COVID l-a avut în Prahova în comparație cu măsurile drastice luate de Ministerul Sănătății! Acestea au afectat câteva mii de prahoveni cu probleme medicale reale, care nu au mai avut acces la îngrijirile medicale de specialitate din spitale! (Va urma)

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău