Lovitură de teatru în cazul Zonei Metropolitane Ploiești. Prefectura contrazice Consiliul Județean Prahova: ”Nu există așa ceva!”

1

Haosul creat de declarația pe propria răspundere pentru părăsirea localității de domiciliu continuă, cel puțin în Prahova. Pentru că legea stării de alertă permite deplasarea fără acest document în interiorul zonei metropolitane, nimeni nu știe astăzi, 18 mai, ce localități sunt incluse în ZONA METROPOLITANĂ Ploiești. În timp ce Consiliul Județean Prahova a publicat lista acestor localități pe Facebook, Prefectura Prahova a transmis, la solicitarea observatorulph.ro, că ”procedura demarată în perioada 2012-2013 nu a fost finalizată până acum”. Sfatul observatorulph.ro: Ca să nu riscați o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei, completați-vă declarația pe propria răspundere de câte ori părăsiți localitatea de domiciliu, indiferent care ar fi aceasta!

În starea de alertă este interzisă deplasarea în afara localității de domiciliu sau zonei metropolitane fără o declarație pe propria răspundere. Imediat ce a apărut această informație, toată lumea s-a întrebat ce înseamnă zonă metropolitană și ce localități cuprinde aceasta, mai ales în cazul Ploieștiului?

Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică, prin știrioficiale.ro, a răspuns la întrebarea: Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa? astfel:

”Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș  (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov”.

Duminică, Consiliul Județean Prahova a postat pe Facebook localitățile unde se circulă fără declarație scrisă pentru că fac parte din Zona Metropolitană Ploiești.

Este vorba de Municipiul Ploiești; Orașele: Băicoi, Boldești Scăieni și Plopeni; Comunele: Ariceștii-Rahtivani, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Brazi, Bucov, Dumbrăvești, Păulești, Târgșoru Vechi și Valea Călugărească. (detalii AICI)

Astăzi, la solicitarea observatorulph.ro, reprezentanții Prefecturii Prahova au transmis un punct de vedere potrivit căruia Zona Metropolitană Ploiești nu există din punct de vedere administrativ!

Punctul de vedere al Prefecturii Prahova

În conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul actual, respectiv Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi și Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul , zona metropolitană se înființează și este cuprinsă în Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitan și se finanţează de către partenerii asociaţi şi/sau de consiliul judeţean şi se aprobă de către consiliul judeţean, cu avizul parteneriatului periurban.

Astfel, conform art. 43 ind1 – alineatele :
(1) În vederea asigurării dezvoltării coerente şi durabile, corelării priorităţilor de dezvoltare şi eficientizării investiţiilor publice, valorificării resurselor naturale şi culturale, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul aglomerărilor urbane şi zonelor metropolitane definite conform legii elaborează strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană ca documentaţie de planificare teritorială integrată pentru fundamentarea planurilor urbanistice generale.

(2) Strategia prevăzută la alin. (1) se elaborează în cadrul unui parteneriat format din reprezentanţi ai consiliului judeţean şi ai autorităţilor administraţiilor publice locale din oraşul-centru polarizator, împreună cu toate comunele învecinate, şi, după caz, din reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

(3) Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană se finanţează de către partenerii asociaţi şi/sau de consiliul judeţean şi se aprobă de către consiliul judeţean, cu avizul parteneriatului periurban.

4) Pentru localităţile de rang 1 şi 2, strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană a teritoriului şi planurile de mobilitate urbană zonal periurban/metropolitan se iniţiază de către consiliul judeţean sau de către oraşul-centru polarizator.

În cazul, Municipiului Ploiești, a fost demarată în trecut (anii 2012-2013) procedura necesară privind dezvoltarea teritorială zonală metropolitană, însă nu a fost finalizată. Față de cele menționate, procedura de stabilire a zonei metopolitane aferente municipiului Ploiești, exced competenței și atribuțiilor Prefectul Județului Prahova.

Concluzia: Ca să nu riscați o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei, completați-vă declarația pe propria răspundere de câte ori părăsiți localitatea de domiciliu, indiferent care ar fi aceasta!

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

  1. Intrebare pentru autoritati: Ce-ati facut 7 ani de zile?!
    Meritati o plangere penala pentru asta, ne-ati incalcat drepturile atator mii de cetateni!

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău