Un prahovean a ”îndrăznit” să-l întrebe pe polițist de ce pune mâna pe acte. Polițistul s-a supărat ”i-a găsit ceva” pentru a-l amenda… foliile. Cazul a ajuns în atenția IPJ Prahova

2

În măsura în care descurajăm propagarea fake news-urilor despre presupuse abuzuri ale unor polițiști și jandarmi, în aceeași măsură încurajăm dezvăluirile care pot fi probate și care nu ar trebui să rămână nesancționate de către șefii celor care le comit.

Un prahovean ne-a contactat pentru a ne prezenta ceea ce el consideră a fi un abuz pe care îl relatează în detaliu, atașând și documentele doveditoare. Omul susține că a fost amendat, la un filtru de poliție, aflat în apropiere de Primăria comunei Șirna, după ce a prezentat documentele solicitate în acestă perioadă, dar și-a permis să-i atragă atenția unui polițist că nu trebuie să pună mâna pe documentele sale.

Deranjat de ”atitudinea” șoferului, polițistul a început să-l controleze în detaliu, inclusiv pentru o eventuală posesesie de droguri… în portbgaj. Nu a găsit în neregulă nici măcar trusa medicală sau extinctorul, însă l-a amendat pentru foliile de pe geamuri, întrucât nu avea autorizația la el. Ne-a trimis-o și pe aceasta, putând fi văzută la finalul articolului.

Desigur, dacă un polițist ține neapărat ”să găsească ceva”, o poate face, având și acoperirea legală. Nu aceasta este însă atitudinea pe care o așteaptă contribuabilii de la cei plătiți să-i protejeze și să intervină cu sancțiuni în cazurile cu adevărat problematice.

Publicăm integral relatarea prahoveanului, pe care am adus-o și în atenția IPJ Prahova. Cazul va fi cercetat și de instituție pe linie disciplinară, însă șoferul își poate găsi dreptatea doar în instanță, unde intenționează să conteste amenda. Așa cum ne-a declarat, ”important este ca astfel de abuzuri să înceteze.”

Relatarea Bogdan S., șoferul amendat: ”05 aprilie 2020, ora 15:20, am fost oprit de un filtru de Poliție (2 agenți de la Rutieră și 3 de la Poliția Locală) , într-o comuna Șirna, din județul Prahova.

Le-am prezentat declarația pe proprie răspundere și cartea de identitate, iar unul dintre agenți, mi-a din mână actul de identitate. Le-am spus că nu este tocmai normal să pună mâna pe acesta, iar agentul de Poliție mă întreabă de ce, pentru că ei au mănuși de protecție. (Da, domnule polițist, ai tu mănuși, dar le porți pentru protecția proprie!!!).

Indignat de faptul că le-am spus că nu este tocmai recomandat să atingă documentele, îmi cere și permisul, talonul și asigurarea. Ulterior, îmi cere și autorizația pentru foliile auto, act pe care îl aveam acasă.

I-am spus că nu îl am la mine, pentru că am avut mașina în service și să le verifice pentru că am trecut RAR-ul cu aceste folii. Timp de 3 ani de zile, nimeni nu s-a legat de foliile mele. Îmi spune că voi fi amendat și că îmi vor lua talonul pentru lipsa autorizației pentru folii.

Merg cei 2 agenți în mașină cu toate documentele mele pentru a scrie procesul verbal, timp în care ceilalți agenți(de la locală) opresc o altă mașină, care avea folii și nu i-au solicitat autorizația pentru folii (dovadă video la final, din care se poate vedea că documentele pot fi controlate de colegii polițistului, fără a fi atinse și fără ca altor șoferi să le fie găsit nod în papură).

După aproximativ 40 minute, vin la mine cu procesul verbal și îmi solicită să le deschid și portbagajul pentru a verifica dacă nu cumva am droguri!!! Menționez că în portbagajul meu erau cumpărăturile pe care urma să le duc administratorului unde este carantinat tatăl meu, dar și bunicilor de la țară.

În cele din urmă, au folosit toate pârghiile pe care le-au avut ca să mă sancționeze, doar pentru faptul că le-am spus că nu e bine să atingă documentele personale. Or avea ei mănuși, dar nu pentru protecția cetățenilor! De nenumărate ori m-au amenințat cu dosar penal.

Droguri nu au găsit, stingător și trusă medicală în termen aveam, declarație aveam, toate documentele erau în regulă, inclusiv declarația pe propria răspundere. Doar autorizația pentru folii nu era în mașină. Considerând comportamentul agentului abuziv, am contactat un avocat, neavând de gând să las lucrurile așa.”

Din păcate, sunt nefiind singura relatare de acest fel, este evident că șefii MAI ar trebui să pună mai mult accentul pe instruirea unor subalterni, credem minoritari, care nu au înțeles că în această perioadă sunt pe străzi pentru a ajuta oamenii, nu pentru a abuza de niște puteri sporite, atribuite temporar. Revenim cu punctul de vedere oficial al IPJ Prahova.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

2 COMENTARII

  1. Corect și profesional era să blurați și datele de identificare ale polițistului, cel puțin așa prevăd normele referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Nu comentez măsura polițistului, pentru că este una legală, nicicum un abuz, chiar dacă la prima vedere ar părea exagerată, dar clar dialogul cu polițistul nu a fost așa cum a fost prezentat de cititorul dvs.

  2. Eu merg cu actul de la foliile de pe geamuri (spate si luneta) permanent in masina. Autorizatia este un act ca atare trebuie sa-l ai la tine ca si talonul etc. Nu il ai, trebuie sa fi amendat. Nu vad nici un abuz.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău