- Publicitate -

Retrospectivă 2012: scandaluri, dosare penale şi acuze

Anul 2012 a fost unul extrem de zbuciumat, cu schimbări majore în viaţa politică, dar şi în administraţia prahoveană. Nu au lipsit acuzele, scandalurile, dezertările şi demisiile, dar nici dosarele penale. Pentru prima dată, Prahova a avut pe parcursul lui 2012 trei prefecţi. Unii pot spune că, într-un an electoral, totul este posibil. Alţii, însă, cu siguranţă au privit cu mare interes toate schimbările şi au rămas cu un gust amar.

Ianuarie 2012

Unul dintre scandalurile majore a vizat PNL Prahova, un partid care şi-a schimbat conducerea la finele anului 2011, când Adrian Semcu a pierdut şefia filialei judeţeane. Biroul interimar al PNL Prahova a desemnat la jumătatea lunii ianuarie un nou Birou Municipal şi la Ploieşti, măsură care a atras zeci de nemulţumiri. Câteva zile mai târziu, membrii noului forum au votat retragerea sprijinului politic în cazul viceprimarului municipiului, Cătălina Bozianu, dar şi al consilierului local Costel Horghidan şi al şefului Organizaţiei de Tineret de la municipiu, Radu Simionescu. Iar acestea nu au fost singurele decizii luate. Biroul Municipal a hotărât şi excluderea din partid a lui Răzvan Lungu, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice de la acea dată, precum şi a directorului adjunct de la SC Hale şi Pieţe, Cristian Grozavu.

 

Războiul USL

În timp ce la PNL Prahova, noua conducere îşi consolida poziţia prin excluderi şi retrageri de sprijin politic, USL, în frunte cu senatorul social – democrat Iulian Bădescu, declanşa un adevărat război la adresa administraţiei Volosevici. Motivul invocat? În spate, susţineau liderii USL, se afla intenţia municipalităţii de delegare a serviciului public de iluminat public către Servicii Gospodărire Urbană, societate aflată în subordinea Consiliului Local. A fost momentul în care Bădescu, din postura de parlamentar, anunţa că va depune o nouă plângere penală la adresa edilului de la acea dată, Andrei Volosevici.

Nume noi în administraţie

- Publicitate -

Aceasta nu a fost singura noutate a începutului de an.  Chiar în primele zile ale lui 2012, la Ploieşti a fost numit un nou administrator public, Onorel Lovin, după ce fostul city-manager, Sanda Toader, şi-a dat demisia. La numai câteva luni, urmau însă numiri în toate direcţiile Primăriei, dar şi la nivelul regiilor şi societăţilor aflate în subordinea Consiliului Local. În curând avea să înceapă adevărata luptă pentru putere, pe toate fronturile, atât la nivel local, cât şi central. Iar toate aceste lucruri au fost însoţite de mişcări puternice de protest în stradă, care au culminat cu alegerile locale.

Februarie 2012

Luna februarie a fost marcată de ninsori, de avalanşa codurilor galbene şi portocalii. Deszăpezire s-a transformat în subiect de atragere a capitalului politic. Acuzele au curs şi de data aceasta pe bandă rulantă, firmele de deszăpezire şi activitatea acestora fiind motiv de scandal. Prefectura Prahova, sub conducerea lui Adrian Dobre, a solicitat anchete şi tragerea la răspundere a celor care s-au făcut vinovaţi de blocarea a numeroase drumuri din judeţ. În PNL se înregistrau demisii. Primul demisionar a fost consilierul local Costel Horghidan. Scena politică în administraţia centrală era şi ea în fierbere, după demisia premierului Emil Boc. În locul lui a fost numit Mihai Răzvan Ungureanu.

- Publicitate -

Martie 2012

În martie, administraţia Volosevici anunţa demararea programului de reabilitare termică a 46 de imobile din municipiu. Primul bloc care a intrat în reabilitare a fost 101, cu scările A şi B. Valoarea estimativă a lucrărilor: 57 de milioane de lei, fără TVA. Municipalitatea a anunţat că alte 200 de imobile urmau să fie reabilitate termic prin finanţare de la Banca Europeană de Investiţii. Pe plan politic, timid, partidele au început să-şi anunţe candidaţii pentru alegerile locale, la nivelul întregului judeţ. La Ploieşti, USL urma să-l susţină pe senatorul Iulian Bădescu, în timp ce PDL miza pe victoria primarului în funcţie, Andrei Volosevici. Pe plan politic, tot PNL Prahova oferea subiecte de presă, după ce mai multe femei liberale şi-au dat demisia.  În Consiliul Local, democrat-liberalii şi-au consolidat poziţia, prin înregimentarea politică a fostului liberal Costel Horghidan.

Aprilie 2012

- Publicitate -

Prefectul Adrian Dobre îşi anunţă demisia, dar şi faptul că, la alegerile locale va candida pentru şefia Consiliului Judeţean Prahova. Este luna în care, liderii USL şi ai PDL definitivează lista pentru Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Judeţean, precum şi pentru funcţia de primar în toate cele 104 localităţi. Surprize? Da! Pe ambele liste sunt nume noi, dar şi multe înregimentări politice. Membru cu state vechi în PSD, Ionuţ Ionescu candidează din partea PNL. Fost parlamentar PRM, ulterior liderul PC, Adrian Mărăcineanu se înscrie în PNL. Cătălina Bozianu, fost preşedinte al PNL Ploieşti, figurează pe lista de la Consiliul Local, din partea PDL. Pe aceeaşi listă se regăseşte şi Gabriel Ionescu, căruia PSD-ul îi retrăsese sprijinul politic. Alexandru Palaş, fost membru PDL, figurează drept candidat USL, din partea PNL. Noutăţile nu se opresc aici. Cristian Dumitru, fost viceprimar al Ploieştiului, părăseşte PNG-CD-ul şi candidează sub sigla USL din partea PNL. Emil Calotă (PSD) anunţă că nu mai intenţionează să candideze. Pe de altă parte, apar nume noi de ambele tabere: George Stanciu (USL din partea PSD), Iolanda Băzăvan (USL), Robert Vîscan (USL), Cristian Ganea (USL), Paulina Drăguşin (PDL), Silviu Constantin (PDL), Adrian Ilie (PDL). Tot în luna aprilie, demisionează din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi Adrian Semcu. Apele se agită şi la nivelul Consiliului Judeţean Prahova. Una dintre şedinţe este suspendată pe motiv de lipsă de cvorum. Ulterior, Adrian Semcu este numit prefect al judeţului Prahova, ca urmare a vacantării funcţiei, prin demisia prezentată de Adrian Dobre.

La nivel central, inevitabilul se produce: moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie trece, cu sprijinul parlamentarilor care sar din barca PDL-ului în cea formată de USL. Unul dintre cei care renunţă la statutul de membru democrat-liberal este deputatul prahovean Andrei Sava, care se va regăsi în final pe lista de candidaţi USL, la alegerile parlamentare, din partea PSD. Guvernul Ungureanu îşi face bagajele, iar surprizele nu se opresc aici. Ponta este numit premier.

Mai 2012

- Publicitate -

Numirea lui Adrian Semcu la Prefectura Prahova nu a fost de lungă durată. Ca urmare a schimbărilor de pe scena politică centrală, Semcu este înlocuit de la Prefectura Prahova, în locul său fiind numit Marius Sersea. Pentru funcţia de subprefect, eliberată de Gabriel Hornoiu, este numită Rodica Paraschiv. Campania electorală debutează în forţă, cu atacuri la nivelul taberelor principalelor forţe politice USL şi PDL.

Iunie 2012

Scrutinul din 10 iunie 2012 a fost principalul moment al lunii iunie. Este luna cu cele mai multe incidente (63), bineînţeles electorale, dintre care nouă s-au soldat cu instrumentarea de dosare penale. La Ploieşti, Iulian Bădescu reuşeşte să câştige primăria, iar componenţa Consiliului Local se modifică. USL obţine 14 mandate de consilier local, PDL – 10, în timp ce PP-DD câştigă trei. Şi la Consiliul Judeţean Prahova, rezultatele sunt cu mult peste aşteptări. Mircea Cosma câştigă detaşat un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Administraţia locală ploieşteană stă sub semnul controalelor solicitate de nou instalatul primar Iulian Bădescu. La finele lunii, la nivel central, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul calităţii. Cazul devine repede mediatizat mai ales după ce Adrian Năstase este internat de urgenţă după ce a încercat să se sinucidă.

- Publicitate -

Iulie 2012

În timp ce multă lume se relaxa după campania electorală agitată, la Bucureşti, Roberta Anastase pierdea şefia Camerei Deputaţilor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, preia, pe perioadă interimară, funcţia de preşedinte al României. Încep să fie declanşate procedurile pentru organizarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Pe plan local, urmează şirul lung al schimbărilor. Mai mulţi directori din Primăria Ploieşti şi din structurile aflate în subordonarea Consiliului Local şi-au dat demisia. Şi la nivelul deconcentratelor apar schimbări importante, foştii directori fiind înlocuiţi cu alţii noi. Este solicitat audit la mai toate direcţiile din cadrul Primăriei Ploieşti, dar şi la nivelul RATP, RASP şi Hale şi Pieţe. Ploieştiul are şi doi noi viceprimari, respectiv Raul Petrescu (PP-DD) şi Iulian Teodorescu (PNL). La Consiliul Judeţean vicepreşedinţi au fost numiţi prin vot Mircea Roşca (PNL) şi Laurenţiu Rebega (PC). Tot în iulie Mihai Răzvan Ungureanu a lansat Forţa Civică, structură care, ulterior, va fi condusă, la Prahova, de Adrian Semcu. Referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu agită iar scena politică prahoveană.

August 2012

Rezultatele finale ale referendumului, date publicităţii în august, crează situaţii penibile la nivel naţional, unde încep să fie instrumentate zeci de dosare penale. În Prahova, din totalul de 682.889 alegători înscrişi în listele de votare s-au prezentat la urne 332.798 de cetăţeni cu drept de vot (48.73%). Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral, 87.36% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, în timp de 11.40% au votat împotrivă. Traian Băsescu se întoarce, însă, la Controceni, în timp ce Crin Antonescu se împacă până la urmă cu ideea că referendumul a fost validat, iar rezultatele nu conduc la organizarea de noi alegeri.

 Septembrie 2012

Reveniţi din concedii, politicienii se pregătesc de o nouă campanie: pentru alegerile parlamentare. Încep să apară primele rezultate ale controalelor efectuate la Primăria Ploieşti şi la Regia Autonomă de Transport Public. Dar, în acelaşi timp, încep să fie vehiculate primele nume ale candidaţilor de la alegerile parlamentare.

Octombrie, noiembrie 2012

Deşi mulţi ar spune că lunile octombrie şi noiembrie au fost cât de cât liniştite, ei bine nu a fost aşa. Mulţi au vorbit de jocuri de culise, de întâlniri la ceas de seară între lideri marcanţi ai unor formaţiuni politice prahovene. Alţii însă au anunţat că vor juca ultima carte şi că nu se bazează pe alianţe. Pe plan administrativ, după multe amânări, au fost demarate lucrările la pietonalul din faţa Palatului Administrativ, iar Consiliul Judeţean a anunţat finalizarea mai multor lucrări de infrastructură, printre care şi pasarela de la ieşirea din zona de nord a Ploieştiului. Campania electorală se desfăşoară mai mult pe Facebook ori pe teren. Liderii politici evită confruntările televizate.

Decembrie 2012

După o campanie plină de atacuri sub centură, pe 9 decembrie au loc alegerile parlamentare. Ziua se dovedeşte nefastă. Din cauza ninsorilor abundente zeci de localităţi rămân fără curent electric. Candidat în Colegiul nr. 1, la Camera Deputaţilor, Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova solicită suspendarea votului şi reprogramarea scrutinului ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile. Nu lipsesc nici incidentele. Un pensionar, în vârstă de 89 de ani, decedează chiar într-o secţie de vot din Ploieşti. Numărătoarea paralelă arată o victorie clară a USL-ului. Suspansul creşte, însă, în momentul în care are loc cea de a doua repartizare de mandate. Anunţul că Prahova va avea 22 de parlamentari este, indiscutabil, momentul anului. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, judeţul nostru este reprezentat în Parlament de 15 deputaţi şi şapte senatori. Este vorba de Vlad Cosma (USL), Sebastian Ghiţă (USL), Andrei Sava (USL), Ion Eparu(USL), Paul Dumbrăvanu (USL), Alexandri Nicolae (USL), Mircea Roşca – (USL), Virgil Guran (USL), Graţiela Gavrilescu (USL), Sorin Teju (USL), George Ionescu (ARD), Roberta Anastase (ARD), Dragoş Gunia (ARD), Răzvan Tănase (PP-DD) şi Gabriela Anghel (PP-DD) la Camera Deputaţilor şi la Senat de Georgică Severin (USL), Ion Luchian (USL), Daniel Savu (USL), Radu Ştefan Oprea (USL), Augustin Mitu (USL), Andrei Volosevici (ARD) şi Dan Ioniţă (PP-DD).
Pe plan administrativ, Primăria Ploieşti, preia, graţie unui contract de sponsorizare, clădirea Petrom din centrul municipiului, imobilul urmând să fie destinat realizării celui mai modern spital de pediatrie. Şi dacă cineva a crezut că finalul de an nu ne poate rezerva şi alte surprize ei bine s-a înşelat. Componenţa Consiliului Local şi Consiliului Judeţean se modifică de la o zi la alta, după ce mulţi aleşi au ajuns în Parlament.
Şi, pentru că am început materialul cu scandalul din PNL Prahova, la final vom încheia în aceeaşi notă. Conducerea PNL Prahova, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, a exclus-o din partid pe Adriana Săftoiu, fost deputat de Prahova. Alţi nouă consilieri locali din Bălţeşti au fost excluşi din formaţiunea politică şi îşi vor pierde şi mandatele, pe motiv că nu s-au implicat în sprijinirea candidatului PNL din zonă în campania electorală. Nu a scăpat de sancţiuni, fiind invocate aceleaşi motive, nici primarul din Bălţeşti, căruia i s-a retras sprijinul politic.

În loc de epilog

Ce ne aşteaptă în anul 2013, după un 2012 atât de agitat? Ei bine, analizele legate de alegerile parlamentare de abia acum vor începe. Pentru că, spun unii, înfrângerile sunt dureroase, iar în politică nimic nu se uită. Pentru cei care nu au legătură cu viaţa tumultoasă din administraţie şi nici nu sunt înregimentaţi în vreun partid politic îi sfătuim să nu dezarmeze. Se poate şi mai rău… Deja a fost anunţat un val de scumpiri la energia electrică şi la gaze. Nu vă aşteptaţi la măriri substanţiale de salarii şi nici la promisiuni onorate prea curând din partea celor care, în campaniile electorale, v-au bătut pe la uşă.

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

7,1 milioane lei – cea mai mare despăgubire plătită anul trecut pe o asigurare RCA

Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza polițelor obligatorii RCA a depășit 7,1 milioane lei – fiind acordată...

În primăvară vor începe lucrările la pasajul rutier suprateran Sinaia Sud

În primăvara anului viitor, din spusele autorităților sinăiene, încep lucrările la pasajul rutier suprateran de la Sinaia Sud, la intersecția DN 1 Centura Sinaia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

7,1 milioane lei – cea mai mare despăgubire plătită anul trecut pe o asigurare RCA

Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza polițelor obligatorii RCA a depășit 7,1 milioane lei – fiind acordată...

În primăvară vor începe lucrările la pasajul rutier suprateran Sinaia Sud

În primăvara anului viitor, din spusele autorităților sinăiene, încep lucrările la pasajul rutier suprateran de la Sinaia Sud, la intersecția DN 1 Centura Sinaia...

Dacă primarul Ploieștiului ar fi fost președintele unei asociații de locatari…

Atunci când crezi că poți sau vrei ca alții să creadă asta, deși nimic nu te recomandă pentru poziția deținută, îți trec prin cap...

Programul de ridicare a gunoiului menajer în comuna Telega, în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Vor exista modificări privind programul de colectare a deșeurilor menajere în comuna Telega în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, pentru data de 25 decembrie, gunoiul...

Cine sunt noii jurați Chefi la Cuțite. Antena 1 a făcut anunțul oficial

Antena 1 a anunțat cine vor fi noii jurați de la Chefi la Cuțite, după ce Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au refuzat să mai...
Emisiuni
- Publicitate -

Jurnalista Emilia Şercan protestează de nouă zile față de clasarea dosarului de kompromat

Jurnalista Emilia Şercan anunţă duminică, într-o postare pe Facebook, că protestează de 9 zile în faţa Parchetului General şi a Parchetului Curţii de Apel...

O nouă tentativă eșuată de a avea iluminat ornamental la Ploiești. Ședință fără cvorum la Consiliul Local

Ședința Consiliului Local Ploiești, programată, luni, de la ora 14.30, nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi figura...

Acces pe bază de…dulciuri la concertul caritabil organizat de bikerii de la Happy Street Brotherhood Câmpina

Membri ai Clubului de motocicliști Happy Street Brotherhood Câmpina organizează Christmas Charity Party, unde accesul se va face pe bază de dulciuri, care vor...

Cine e turistul din București care a murit duminică în Bucegi

Un bărbat în vârstă de 44 de ani din București și-a pierdut viața duminică în masivul Bucegi după ce a căzut în gol. Potrivit salvatorilor...

Ce șanse are România să producă o surpriză plăcută la Euro 2024

Calificarea naționalei de fotbal a României la Euro 2024 a însemnat o surpriză foarte plăcută pentru iubitorii de fotbal din țara noastră. Bucuria calificării...
Emisiuni
- Publicitate -