- Publicitate -

Record de percheziţii şi arestări în Prahova

Data:

Distribuie articolul:

Când auzi de percheziţii, prinderea unor traficanţi de droguri, proxeneţi, hackeri sau interlopi celebri gândul ţi se îndreaptă către ei. Ei sunt cei care coordonează absolut orice activitate destinată destructurării grupărilor de crimă organizată din judeţ. Ei sunt procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti. Ceea ce nu ştiaţi, însă, despre investigatorii prahoveni care pun cu ”botul pe labe” reţelele infracţionale este faptul că, anul acesta, au ieşit pe locul I la nivel de ţară, într-un top ce vizează performanţa Serviciilor Teritoriale DIICOT.

Conform unui clasament intern al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, structura teritorială a DIICOT de la Ploieşti, care acoperă judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, se află pe primul loc în topul structurilor teritoriale naţionale. Astfel, procurorii DIICOT au întocmit, de la începutul anului şi până în prezent, nu mai puţin de 82 de rechizitorii, ceea ce înseamnă cu 21 mai multe decât aceeaşi perioadă a anului trecut, au trimis în judecată 261 de infractori, cu 13 mai mult decât în primele 10 luni ale anului 2011, şi au arestat nu mai puţin de 136 de persoane. Şi în ceea ce priveşte cauzele soluţionate procurorii DIICOT Ploieşti stau bine. În primele 10 luni ale anului în curs, pe raza de competenţă a structurii de la Ploieşti au fost soluţionate 317 cauze, clasând instituţia pe locul I în topul naţional.

Lupta cu clanul Austrienilor
Printre cele mai mari lovituri date anul acesta de DIICOT Ploieşti, în colaborare cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi cu jandarmii din cadrul Grupării Mobile ”Matei Basarab”, se numără şi trimiterea după gratii a familiei lui Sandu Zamfir, zis Austrianu’. Astfel, în urma unor descinderi de amploare efectuate în luna martie 2012, procurorii DIICOT au reuşit să reţină iar, ulterior, să aresteze atât pe Sandu Zamfir, cât şi pe fiii şi soţia acestuia, cunoscuţi în Ploieşti pentru nenumărate cazuri de înşelăciuni, şantaj şi alte infracţiuni. Chiar dacă procurorii DIICOT au reuşit prelungirea mandatelor de arestare ale Austrienilor luni în şir, la un moment dat, în luna septembrie, clanul interlop era cât pe ce să ajungă din nou în libertate. Avocaţii acestora au cerut strămutarea procesului la Tribunalul Dâmboviţa, solicitare acceptată, care a avut drept urmare o decizie a instanţei din judeţul vecin de punere în libertate a Austrienilor. Procurorii DIICOT din Dâmboviţa, însă, s-au mişcat rapid şi au făcut recurs la decizia magistraţilor dâmboviţeni, recurs admis de judecătorii Curţii de Apel Ploieşti. Astfel că, şi în momentul de faţă, membrii clanului Austrianu se află în arest preventiv.

- Publicitate -

Hackeri după gratii
Cu toţii ne aducem aminte de celebrul caz al hackerilor români care, în toamna-iarna anului 2011, au spart baza de date a Western Union, furând aproximativ 100.000 de euro. Întreaga acţiune de prindere a acestora a fost coordonată de DIICOT Ploieşti, care a lucrat cot la cot cu FBI şi Secret Services. Ei bine, şi anul acesta, procurorii DIICOT Ploieşti au avut un astfel de caz: ”Network”. Este vorba de o grupare infracţională organizată, specializată în infracţiuni informatice, din care făceau parte şi mai mulţi tineri prahoveni. Membrii reţelei se foloseau de programe create special pentru scanarea serverelor pentru telefonie cu suprataxă, făceau rost de o bază de date cu numere de telefon premium şi, cu ajutorul unui soft special, apelau aceste posturi telefonice, o parte din bani intrând în conturile reţelei. Astfel, cei nouă au reuşit să creeze un prejudiciu total de circa patru milioane de euro. Din aceşti bani, doar 10% erau redirecţionaţi către conturile grupării, însă, şi aşa, cei nouă tineri au reuşit să-şi scoată circa 400.000 de euro. Procurorii DIICOT, însă, au intrat pe fir iar, în cele din urmă, în vara acestui an, cu ajutorul FBI şi Secret Services, au reuşit să-i prindă pe toţi nouă.

Magazinele de vise, eradicate din Prahova
O altă bătălie victorioasă dusă de procurorii DIICOT Ploieşti, împreună cu ofiţerii BCCO şi celelalte instituţii abilitate în acest domeniu a fost lupta cu dealerii de substanţe etnobotanice. Cu toţii ne aducem aminte că, până anul trecut, magazinele de vise începuseră să ia avânt în Prahova. Zecile de amenzi date de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Poliţie şi alte instituţii abilitate pentru fel şi fel de nereguli constatate la astfel de magazine au fost în van până la apariţia legii 194/2011, privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Odată cu apariţia acestei legi, procurorii DIICOT Ploieşti au trecut la treabă iar, după zeci de percheziţii, arestări şi dosare penale întocmite, în momentul de faţă, pe raza judeţului Prahova nu mai funcţionează niciun magazin de produse etnobotanice.

Evaziune record dovedită de DIICOT Ploieşti
Cea mai recentă acţiune mediatizată a DIICOT Ploieşti a avut loc săptămâna trecută, pe data de 13 noiembrie, când procurorii DIICOT, în colaborare cu BCCO Ploieşti şi jandarmii Grupării Mobile Matei Basarab au destructurat o amplă reţea de evazionişti cu produse petroliere, cu ramificaţii în toată ţara. Chiar dacă, la prima vedere, gravitatea faptelor membrilor grupării nu se compară cu infracţiunile comise de interlopi sau traficanţi de persoane, valoarea prejudiciului creat de grupare demonstrează cât de importantă este lovitura dată de oamenii legii. Conform anchetatorilor, circuitul evazional se efectua prin achiziţionarea unui subprodus petrolier de la furnizori reali, în cazul de faţă ulei de motor, după care prin firmele administrate de membrii grupării, Gabriel Bîţu, administrator la Valdra Consult SRL, Alexandru Bîţu, ambii din Câmpina, Tudor Mihăilescu şi Cristian Nuţulescu, se schimba calitatea mărfii, scriptic, din combustibil lichid uşor în motorină. Ulterior, aşa-zisa motorină era facturată către firmele deţinute de liderul grupării, Silviu Florin Teodosiu, de fel din Râmnicu Vâncea, sau către alte persoane indicate de acesta, după care acesta, la rândul lor, acestea vindeau marfa către diferiţi beneficiari drept motorină. În felul acesta, membrii grupării, printre care şi doi prahoveni din Câmpina, au reuşit să creeze un prejudiciu în valoare de 12 de milioane de euro.

- Publicitate -

Conform reprezentanţilor DIICOT Ploieşti, valoarea totală a prejudiciului creat în ultimele zece luni de grupările infracţionale prinse de oamenii legii se ridică undeva la aproximativ 25 de milioane de euro. Din pacate, de fiecare dată când o grupare este anihilată, doar o parte din bani sunt recuperaţi deoarece infractorii recurg la tot felul de tertipuri pentru a-şi ascunde banii sau a-i cheltui.

 

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Vouchere pentru pachete medicale gratuite și reduceri, la Dentirad Hospital!

Dentirad Hospital din Plopeni derulează până la sfârșitul acestui...

Marea Confruntare pentru Primăria Ploiești (I). Marți, 21 mai, LIVE de la ora 20:00!

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Câți bani a câștigat primarul Andrei Volosevici din darul de la nuntă

Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat declarația de...

Cine participă la marea confruntare pentru Primăria Ploiești

Observatorul Prahovean organizează o serie de patru dezbateri electorale...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Praf saharian din nou peste România. Când ajunge și în Prahova

Agenția Națională de Meteorologie anunţă că un nou val...

Călătorii în Turcia doar cu buletinul pentru turiștii români

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat marți, 21...

La Valea Doftanei se va amenaja un parc și o zonă de relaxare pe malul lacului Paltinu [VIDEO]

Primarul localității Valea Doftanei, Costea Lucian Vileford, a vorbit,...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Cum s-a dezvoltat orașul Plopeni cu fonduri europene. ”Am atras 18 milioane de euro” [VIDEO]

Primarul orașului Plopeni, Dragoș Niță, a acordat un interviu...

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Praf saharian din nou peste România. Când ajunge și în Prahova

Agenția Națională de Meteorologie anunţă că un nou val...

Călătorii în Turcia doar cu buletinul pentru turiștii români

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat marți, 21...
- Publicitate -