Primăria Ploieşti vrea să mărească, pe şest, preţul la apă caldă cu 35%/ Adio subvenţie!

fara-apaUn proiect de hotărâre publicat pe site-ul municipalităţii ploieştene va declanşa un scandal monstru. Este vorba de o iniţiativă prin care se intenţionează ca din bugetul local să nu mai fie subvenţionat preţul de preparare a apei calde. Iar dacă acest lucru va fi aprobat în Consiliul Local, ploieştenii vor plăti un tarif cu 34,5% mai mare.

Proiectul postat pe site-ul municipalităţii este mai mult decât discutabil. Pe de o parte, iniţiatorii susţin că se aprobă modificarea unei hotărâri CL din 13.10. 2011, cu privire la aprobarea preţului local al energiei termice facturat populaţiei. Astfel, rămâne nemodificat preţul local de referinţă la căldură, de 160 de lei/Gcal, inclusiv TVA, diferenţa până la 244,33 fiind suportată de municipalitate, iar preţul pentru prepararea apei calde menajere ajunge la 197,04 lei/Gcal, fără TVA. Adică, administraţia intenţionează să renunţe la suportarea diferenţei între preţul local de referinţă şi preţul de producere a apei calde menajere.  Dacă adăugăm TVA-ul, vedem că de fapt creşterea de preţ este de 84,33 de lei, adică de 34,51%. Iar acest lucru ar urma să intre în vigoare, dacă votul aleşilor locali va fi unul favorabil, de la 1 septembrie 2011. „Privitor la subvenţie trebuie să vă spun că studiem acest aspect din toate punctele de vedere, dar ne interesează mai mult postura în care va fi ploieşteanul în momentul în care se va ridica subvenţia”, ne-a declarat Iulian Teodorescu, viceprimarul municipiului Ploieşti.
Vezi aici declaraţia integrală a acestuia:

{youtube}nk8ffJb7_Sw{/youtube}

Ploieştiul, după Iaşi, oraşul cu cea mai scumpă apă caldă

Până la această dată preţul local de referinţă la apa caldă era identic cu cel de la căldură, respectiv 160 de lei/ Gcal. Dacă propunerea promovată pe site-ul Primăriei va fi aprobată, Ploieştiul devine, după Iaşi, oraşul cu cea mai scumpă apă caldă. Cel puţin aşa rezultă din tarifele prezentate pe site-ul ANRSC. La Vaslui, de exemplu, preţul la apa caldă menajeră este 180 de lei/Gcal, la Piatra Neamţ de 187 lei/Gcal, iar la Botoşani de 206 lei/Gcal.

Vezi AICI tabelul cu preţurile din marile oraşe.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596