În avalanșa de știri despre ceea ce nici măcar specialiștii nu pot spune cu precizie, continuăm să fim consecvenți informării corecte, furnizând acele informații despre situația în care ne aflăm.
Fake news-urile și teoriile fără acoperire, doar de dragul ratingului, induc panica în rândul populației. La polul opus se află bagatelizarea situației, ducerea în derizoriu, fără a lua în calcul consecințele pe care le poate produce infectarea cu virusul care a panicat deja o lume întreagă. De abordat este doar calea echilibrului.
Avem o situație. Ce facem cu ea? Momentan nu avem vreun caz confirmat în România. Asta nu înseamnă că nu trebuie să punem accent pe respectarea unor norme minime de igienă, care ar trebui să funcționeze nu doar în caz de isterie, de panică generată de coronavirus. Pornind de la această idee, am vizitat mai multe unități de învățământ din Prahova, pentru a afla dacă desfăsoară campanii de informare și dacă asigură necesarul pentru igiena elevilor.
Astăzi am avut o surpriză plăcută la Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești. Asistentele medicale erau printre elevi, săpunul, hârtia igienică și apa caldă erau unde trebuie să fie permanent în fiecare școală.
Directorul CNMV, profesorul Gabriel Țaga, ne-a explicat că acestea nu sunt măsuri speciale și că țin de normalitate, de igiena zilnică. Este drept că acum se acordă mai multă atenție, dar și după ce va trece ”isteria colectivă”, ceea ce am găsit astăzi în CNMV va trebui să se păstreze ca abordare.
Sunt 6 elevi care s-au întors recent din Italia și un părinte din China, însă aceștia nu reprezintă o problemă de natură medicală, cel puțin din primele verificări deja făcute. Discuția cu directorul CNMV a fost întreruptă de câteva ori de cadre didactice, care veneu să îl țină la curent cu situația și să se informeze despre ceea ce este de făcut. Din nou, o situație de normalitate, gestionată cu bun simț de oameni educați.
Coronavirusul vine și trece, însă adevăratele probleme rămân. Spre exemplu, scumpirea gigacaloriei pentru persoanele juridice, o ”ajustare” care aproape că a dublat tariful la Ploiești, a făcut ca factura pentru CNMV, în luna ianuarie, să fie de 100.000 de lei (un miliard lei vechi). Se va achita în tranșe, folosind și resurse rămase de anul trecut, însă deja suma este astronomică. Cam așa arată o problemă reală versus nebunia coronavirusului. Și dacă banii se vor duce pe asemenea facturi, în curând adio săpun și hârtie în toaletele colegiului.
Video: interviu Gabriel Țaga – director CNMV Ploiești