Un câmpinean s-a prezentat ieri la sediul Poliţiei din localitate, şi a reclamat faptul că în aceeaşi zi, în jurul orei 12.00, a fost contactat telefonic de către o persoană necunoscută, care l-a anunţat că a câştigat un premiu în valoare de 10.000 Euro.
Pentru a intra în posesia premiului, reclamantului i-a fost solicitat să trimită printr-o societate de transfer suma de 2.285 lei.
Reclamantul s-a conformat, a depus banii solicitaţi, şi a comunicat codurile de transfer necunoscutului care îl contactase telefonic, ocazie cu care a fost înştiinţat că la scurt timp îi va fi virat în cont premiul câştigat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în vederea depistării suspectului şi luării măsurilor legale.
Sfaturi preventive pentru a nu cădea victimă infracţiunilor de înşelăciune :
Referitor la modalităţile prin care reuşesc să comită înşelăciunile, fără îndoială cea mai în vogă metodă folosită de suspecţi este prin intermediul serviciilor de telefonie mobilă, mai precis prin SMS.
Nu de puţine ori ni s-a întâmplat unora să primim un mesaj text pe telefonul mobil prin care eram anunţaţi că am câştigat un premiu de la diverse firme şi că, pentru a intra în posesia lui, suntem nevoiţi să cedăm (ca garanţie, spre exemplu) o anumită sumă de bani: transfer de credit prin intermediul unei cartele SIM sau prin virament bancar.
Primul lucru pe care persoana, entuziasmată şi uşor confuză în acelaşi timp, îl face de obicei este să sune la numărul de la care a primit anunţul. La celălalt capăt al „firului” este întâmpinat de o voce profesionistă, experimentată, care lasă de înţeles că este un operator autentic de relaţii cu clienţii, care îi întăreşte încrederea că vorbeşte chiar cu un reprezentant al firmei care oferă premiul…după care tranzacţia este ca şi realizată. Asta se întâmplă în cazul în care cei entuziasmaţi de posibilitatea unui câştig venit de nicăieri nu încheie tranzacţia fără măcar a se interesa printr-un telefon la expeditorul mesajului.
Sunt însă şi persoane care conştientizează pericolul şi, atraşi totuşi de eventualul câştig, se informează direct la o filială/sucursală a persoanei juridice care se presupune că oferă respectivul premiu, de unde se edifică asupra faptului că nu a fost decât o farsă care putea să-i lase cu buzunarele ceva mai goale.
Dacă totuşi primiţi o asemenea ofertă, care, în cel mai probabil caz, se va dovedi ulterior a fi o tentativă de înşelăciune, pentru a vă edifica asupra acestui fapt adresaţi-vă personal unui reprezentant autorizat al firmei respective. Uterior, este bine să relataţi cele întâmplate la POLIŢIE, pentru a putea contura mai clar coordonatele acelei fapte şi a ajuta justiţia să descopere pe cei care fac bani frumoşi din activităţi de acest gen. În general, este vorba despre persoane aflate în atenţia poliţiştilor.
Ipotezele prezentate mai sus sunt extrase din experienţa în domeniu şi cu toţii suntem de acord că urmările pot fi evitate foarte uşor printr-un set de măsuri de prevedere simple, logice, practice.
În concluzie, când este vorba de astfel de oferte, tentante la prima vedere, luaţi-vă un răgaz de gândire pentru a putea analiza la rece situaţia şi pentru a identifica posibilităţile certe de a verifica oferta, în scopul eliminării oricărui risc.
Cum ți se pare subiectul?