Pe 9 ianuarie, un cititor ne trimitea un e-mail de tip “armaghedon” în care fostul președinte al liberalilor prahoveni, Adrian Semcu, era acuzat de incompatibilitate cu funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova (CJPh). Motivul îl constituia un contract de furnizare de alimente încheiat de firma Senax Prod cu Spitalul Județean de Urgență Ploiești prin încredințare directă. Incompatibilitatea ar fi fost generată de faptul că unul dintre acționarii Senax Prod este Andrei Semcu, fiul lui Adrian Semcu.
Contractul
În momentul respectiv am publicat informația, cu precizarea că vom reveni asupra ei pe măsură ce vom reuși să obținem confirmarea oficială a acesteia. Deși am încercat în repetate rânduri să obținem un punct de vedere din partea Spitalului Județean, conducerea instituției evită să facă vreun comentariu pe această temă. Aceeași poziție o are și vicepreședintele Semcu care ne-a oferit un sec “nu comentez subiectul”.
În urmă cu câteva ore, surse din interiorul Spitalului Județean ne-au pus la dispoziție o copie a contractului încheiat de instituție cu societatea respectivă. Contractul, încheiat prin încredințare directă la data de 15.11.2010, are valoarea de 343.500 lei și ca obiect “furnizare produse panificație”.
Ce spune legea
Conform legii 161/2003, tranzacția dintre Spitalul Județean, finanțat din bugetul CJPh, și firma Senax Prod, care îl are ca asociat pe fiul vicepreședintelui CJPh, îl pune pe Adrian Semcu în incompatibilitate cu funcția publică pe care o deține. Conform articolului 90 din lege: “(1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.”
Cum ți se pare subiectul?