Povestea lui Adi Călin (4 ani), din Ploiești, care trăiește într-o lume fără sunet! Familia face apel umanitar pentru a-l putea opera în Germania

0
main_a21d6.JPG

main_a21d6.JPG

De aproape patru ani, Adi vede, simte, emite sunete, dar unele care n-au noimă, unele pe care le înțeleg doar ai săi. Părinți care nu știu cum sună MAMI și TATI, spuse de băiatul lor, părinți care nu știu cum să-i explice foșnetul, sunetul muzicii, zgomotul, vocile altor copii. La fel de greu le vine să-l facă să înțeleagă și de ce el nu are aceleași preocupări, energie și veselie ca micuții de vârsta lui. Cum să te faci înțeles unui copil hipoacuzic și cu o malformație la timpane?

„Visul nostru a devenit realitate, acum trei ani și opt luni, când pe lume a venit băiețelul nostru, Teodor-Adrian, a doua minune din familia noastră. Totul a fost frumos până în ziua când am aflat că Adi, așa cum îi spunem, nu aude glasul meu”, este începutul unei povești de coșmar relatată de Maria Călin, mama piticului special din Ploiești.

Adi avea trei luni pe atunci. Alarmați că nu reacționa la voci, zgomote, muzică, soții Călin au mers de urgență la medic. Confirmarea scenariului groaznic la care se gândiseră deja avea să le vină pe loc. De atunci, au urmat controale peste controale, întrebări, încercări de a găsi soluții pentru ca băiețelul lor să se bucure de toate simțurile și de o copilărie frumoasă și normală.

„Teodor Adrian este diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala bilaterală profundă. După ce ni s-a spus acest lucru, am avut speranța că se poate opera în România și va putea fi un copil normal, dar a venit a doua veste proastă pentru noi. Micuțul nostru are o malformatie la cohlee care necesită o mare atenție în sala de operație și un aparat special, unul pe care nu-l avem în România. Șansa ca Adi să poată auzi cu o ureche a venit de la o clinică din Germania”, ne-a mai spus Maria Călin.

Oamenii au trimis deja către clinică tot dosarul medical al copilului lor, iar de acolo le-a venit răspunsul cu posibilitatea realizării acestei intervenții, dar și cu costurile aferente. Unele care se ridică la 29.000 de Euro, o sumă imposibil de adunat, în acest moment, de către Maria și Vali Călin. Banii care le intră în casă lunar sunt la o mie de de euro, din care trebuie să achite dările, tratamentele pentru Adi, cele necesare fetei mai mari la școală și să-și asigure traiul de zi cu zi. De unde să mai aibă și pentru economii. Unele care le-ar trebui acum. Ca intervenția să aibă rezultate mai bune, ea trebuie să fie făcută la vârstă cât mai mică.

Între timp, Adi și-a creat o lume a sa. Înțelege din ceea ce vede și ceea ce poate citi pe buze. Nici el și nici ai lui n-au învățat, până acum, limbajul semnelor.

„Ar fi trebuit să-l duc la un centru din Buzău, să-l las o perioadă acolo și n-am putut face asta. Este prea mic. El depinde de noi. Încă poartă pampers, încă suntem la etapa cu laptele. La el, toate etapele au o altă evoluție“, ne-a mărturisit femeia. Susține că a încercat să-l ducă la o grădiniță, însă a fost refuzat din cauza faptul că este un copil cu nevoi speciale, iar atenția pe care o necesită este una aparte față de a celorlalți micuți.

Izolat este și la joacă pentru că el nu-i înțelege pe copiii de vîrsta lui, iar cei din urmă nu înțeleg de ce Adi nu comunică cu ei. Mihaela, sora lui mai mare, este principalul partener de joacă. I-a înțeles de mult timp situația și l-a luat sub aripioarele ei protectoare. Așa cum a știut ea mai bine… „Însă sunt momente când obosește și ea, când ar vrea să-i acordăm mai multă atenție, când ne reproșează că Adi este în prim-plan. Dar îi explicăm tot timpul și înțelege care-i situația“, ne-a mai spus mama celor doi copii.

Își dorește din tot sufletul să-și audă puiul cum o strigă MAMA, iar agitația pe care o are acum din cauza faptului că vede că este într-o lume pe care n-o înțelege în totalitate să i se potolească și să i se transforme și zâmbete, cântece, dansuri. Își dorește o viață normală pentru băiețelul ei, una care este la un pas distanță. Din păcate, unul care acum soților Călin este imposibil să-l facă, însă speră ca oamenii cu suflet mare să le fie alături și să-i ajute să strângă banii necesari operației lui Adi.

Cei care vor să-i redea lui Teodor Adrian șansa ca acesta să-și ia viața de la O, să descopere vocile, muzica, foșnetul frunzelor, sunetul ploii…, o pot face luând legătura cu mama lui Adrian, MARIA CĂLIN, telefon – 0763104631

Sursa foto: facebook Maria Călin 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău