Formatori de salvatori! Povestea doamnei „de fier“, de numai 1,50 m înălțime, care-i pregătește pe viitorii maiștri militari auto, la Școala de Pompieri de la Boldești

0
main_08c21.jpg

main_08c21.jpgTimp de câteva luni, pentru viitorii pompieri, cadrele didactice de la Boldești se transformă în părinți, prieteni, sfătuitori, instructori, modele. Îi învață să pună în balanță sângele rece pe care trebuie să-l aibă în timpul intervențiilor, dar și sufletul pe care să-l investească meseria aleasă. Unul dintre profesorii aparte, care reușește să surprindă și prin ceea ce face, dar și modul său de a fi, este colonel Gabriela Toderașcu.

Cu toții suntem fascinați de mașinile imense de pompieri, cele pe care le vedem sursa de salvare în momentele în care dezastrele, accidentele se abat asupra noastră. Întreaga mașinărie are nevoie însă de o manevrare extrem de abilă, astfel încât echipamentele să fie cât mai aproape de locul intervențiilor.

Surprinderea cea mai mare însă vine când în spatele pregătirii maiștrilor auto militari care conduc utilajele pentru toate structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) aflăm că stă o „mână“ de femeie, de 1,50 m înălțime, slăbuță și pe care o vezi predând în cadrul Școlii de Pompieri orice altă materie, dar nu pe cea mai „bărbătească“ dintre ele. Colonelul Gabriela Toderașcu este cea care de mai bine de două decenii a pătruns într-o lume a bărbaților și unde se impune prin cunoștințe și atitudine.

Pasionată de mașini, aceasta a absolvit Facultatea Politehnică, specializarea Transporturi Rutiere, fiind una dintre puținele prezențe feminine din cadrul acestei facultăți. Dar n-a regretat nicio clipă alegerea făcută. Dimpotrivă! Drumurile au purtat-o către un domeniu unde îmbină pasiunea cu formarea tinerilor și, totodată, are și împlinirea sufletească a faptului că este parte din salvarea vieților.

S-a obișnuit cu reacțiile de surprindere ale tinerilor, și nu numai, atunci când văd cine predă lecțiile de manevrare a autoutilitarelor. Însă, seriozitatea și atitudinea i-au adus de ceva vreme apelativul „șefa“. O amuză situația, dar fiind într-o lume ghidată după anumite reguli, știe că o anumită „armură“ este binevenită.

Fiind un domeniu tehnic, unul greoi, de-a lungul timpului a lucrat și cu persoane care au deprins foarte repede cam cum stă treaba cu „mastodonții“ salvatori, dar și cu elevi care erau cu acest domeniu ca apa cu uleiul. I-a îndrumat spre alte domenii, pentru că aici nu-ți este permis să fii „unul dintre cei mulți“. Când vine vorba de intervenție, n-ai cum să te ascunzi, n-ai cum să fii acoperit de un coleg mai priceput etc.
Are toate categoriile de permis auto, însă pasionată este de mașinile mari, complexe, cum este și cazul autoutilitarelor.

De la „șefa“, la sufletul de mamă!

În sfertul de veac de activitate, colonelul Toderașcu a întâlnit mii de caractere și nenumărate povești de viață. Femeia „de fier“, mamă la rândul său, n-a rămas impasibilă la suferința celor din jur. Oare cum ai putea să le vorbești tinerilor despre frumosul sentiment al solidarității, când tu nu-l știi, nu-l trăiești?! A făcut front comun cu colegii săi, implicându-se în a le da o mână de ajutor celor care au văzut în ea un confident, un om în fața căruia să se deschidă. Însă au fost și situații în care singură a descoperit problemele care-i apăsau pe unii dintre cei care i-au fost elevi.

Până în acest an, la Boldești au fost pregătiți pentru intervenție doar băieți. Din 2020 va fi și o primă serie de fete. O provocare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru cei care le vor primi în echipele lor pe tinerele salvatoare.

Durata de școlarizare este de zece luni, iar după absolvirea cursurilor, tinerii sunt luați în tutelă timp de șase luni. Ulterior sunt cu propriile cunoștințe, curaj, spirit de inițiativă etc.

Foto: Viorela Nicolescu Sava

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău