Povestea judecătoarei din Ploiești care a devenit florist după ce a ieșit la pensie FOTO

0
valentina1_14a07.JPG

valentina1_14a07.JPG
Până de curând, prezența Valentinei Gheorghe insufla teamă, emoție. Era așteptată în sala de judecată cu sufletul la gură, iar modul în care înclina balanța avea să aducă, inevitabil, în aceeași încăpere, și bucurie, și tristețe. De ceva timp încoace, emoția pe care o transmite ploieșteanca este de o cu totul altă factură. Este una plină de culoare, mireasmă, creativitate. Și asta pentru că a optat ca, după 25 de ani de reguli ca la carte, impuse de postura de magistrat, să se axeze pe arta florală și să-și lase sufletul și imaginația să lucreze prin intermediul mâinilor sale.

Activitatea judecătorească și-a desfășurat-o cu multă responsabilitate și multă pasiune. Între 2007 și 2012 a fost președintele Curții de Apel din Ploiești, iar la sfârșitul lui 2017 s-a pensionat. Și-a dorit să aibă timp pentru ea, și pentru familie, pentru că dacă a fost ceva care i-a lipsit în intervalul de un sfert de secol a fost exact acest lucru. După o curățenie generală, Valentina a început să creeze coronițe de Crăciun pentru a le oferi celor apropiați. Feed-back-ul a fost surprinzător și unul care avea să-i deschidă o ușă către un drum total diferit de ceea ce fusese obișnuită să facă.

Văzându-i talentul, soțul său a fost cel care a pus prima „cărămidă“ la noua sa activitate. I-a oferit cadou un curs de florist cu unul dintre cei mai recunoscuți specialiști din domeniu. Au urmat alte și alte cursuri de design floral în care a învățat cum să jongleze cu plantele, cum să folosească ustensilele, astfel încât, chiar și tăiate, florile să aibă viață multe zile.
După ce s-a văzut cu bazele puse, cu bucuria creată celor din jur prin aranjamentele realizate, Valentina Gheorghe a decis să dezvolte ceea ce fusese, la început, o simplă „joacă“. Din mai 2018, a extins obiectul de activitate al firmei soțului său și astfel a luat naștere „Le temps des fleurs“.

Nu duce lipsă de comenzi, însă nu-și dorește ca pasiunea să-i devină o afacere care s-o acapareze. Fuge de lipsa timpului, cel care i-a fost cel mai mare „dușman“ pe timpul cât a fost judecătoare. Acum vrea să fie prezentă mult mai mult în viața celor doi fii ai săi și a soțului. Se bucură de suportul lor și de faptul că o încurajează în toată această „nebunie“ plină de culoare și mireasmă.

Momentan, nu are un sediu fizic, iar activitatea de promovare și comercializare o derulează online: https://letempsdesfleurs.ro/home 

„«Le temps des fleurs» este expresia pasiunii pentru flori, pentru tot ce este frumos. Este instrumentul prin care florile pot bucura sufletele oamenilor, le pot aduce zâmbetul pe buze și iubirea în ochi. Este calea apropierii oamenilor, a deschiderii lor către lumină, fericire, frumos“, este modul în care-și prezintă Valentina alegerea sa.

Pas cu pas

La rândul său participă la diverse ateliere, în care-i învață pe copii cum să creeze mici aranjamente. Și-ar dori să onoreze invitații și la ore de abilități practice în școli. Însă știe că lucrurile vin treptat, iar când va fi momentul, o vom întâlni și în rândul elevilor, oferindu-le toate sfaturile ca ei să creeze cele mai frumoase aranjamente.

Indiferent cât de creativ și talentat ești, florile își au lumea lor și pe care fără studiu nu ai cum s-o cunoști. A învățat despre zeci, poate chiar sute dintre ele, însă mai are multe de acaparat. Nu ezită să furnizeze din informații și clienților. Spre exemplu în cazul mireselor care vor să-și păstreze buchetele, le spune că acestea trebuie agățate cu florile-n jos pentru a-și menține culorile. Exact cum vedeam la grinzile caselor de la țară.

Nu face copii fidele ale aranjamentelor cerute. Nici nu ar avea cum pentru că nu sunt produse în serie. În plus, fiecare floare își are propria personalitate. În momentul în care îi este cerută o comandă se interesează de tipologia persoanei la care urmează să ajungă frumosul cadou. Chiar dacă, înainte de a livra aranjamentul, cere părerea clientului și primește un răspuns afirmativ, Valentina nu va lăsa să plece de la ea vreo creație fără a avea convingerea că a ieșit cea mai bună și frumoasă creație.

„Dacă nu-mi place, desfac și refac până-mi place mie. Este adevărat că gusturile sunt foarte diferite, dar dacă simt eu că este ceva nepotrivit acolo, fac și desfac până îmi iese așa cum trebuie“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.

Când simte că este ușor depășită de volumul comenzilor, mai apelează la ajutorul mamei și soacrei sale. Însă are grijă să nu accepte o cerere foarte mare pentru că-i place să aibă controlul lucrului realizat de ea însăși. Nu exclude varianta extinderii în viitor, mergând pe principiul că „niciodată să nu spui niciodată“, însă cum precizam și mai sus nu vrea să uite de cele două elemente esențiale: pasiune și timp liber.

Visează la acea zi când va participa la evenimente „de fițe“, unde va fi floarea în prim-plan și unde aranjamentele nu vor mai fi condiționate de factorul financiar.

Chiar dacă piața de desfacere a florilor este una într-o continuă dezvoltare, Valentina consideră că este loc pentru toată lumea. Se bucură însă că din ce în ce mai multe persoane încep să se axeze pe aranjamente, că pun accent pe un astfel de cadou natural, unic, plin de culoare și personalitate.

Și se mai bucură că în acest an și jumătate de când viața i s-a schimbat radical, a descoperit cât de frumoasă și bogată este natura, cât de mult ne oferă, cum poți face lucruri senzaționale chiar și din frunze uscate și cum poți aduce bucurie cu atât de puțin material, dar cu atât de mult suflet, completat de un strop de talent și educație.

Foto: arhiva personală Valentina Gheorghe și https://letempsdesfleurs.ro/

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău