Povestea șefului de promoție al Școlii de Pompieri de la Boldești, specializarea Protecție Civilă. Orfan de tată, și-a dorit să-și readucă mama în țară FOTO-VIDEO

0
20191128_110514_caf98.jpg

20191128_110514_caf98.jpgCei 301 elevi ai promoției noiembrie 2019 de la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti au depus jurământul de credință pentru activitatea pe care urmează s-o desfășoare. Un moment de neuitat pentru Iulian Aron, șeful de promoție de la specializarea de „subofiţer de pompieri şi protecţie civilă”. Tânărul are 21 de ani, este din Bacău, iar pe placa de onoare a Școlii de la Boldești, numele și media de 9,72 îi vor rămâne inscripționate, însă în sufletul colegilor și profesorilor săi va rămâne cu povestea de viață și felul său de a fi.

Pentru a-i modela, pentru a ști cum să lucreze cu ei, cadrele didactice de la Boldești încearcă să treacă de „bariere“ și să-i cunoască pe viitorii pompieri dincolo de postura de simplu elev. Uniforma militară, siguranța unui loc de muncă și stabilitatea financiară sunt, în general, principalele motive pentru care tinerii se îndreaptă către școlile de profil. Mai există în unele cazuri și o tradiție a familiei, însă pentru a face față ordinii dintr-un astfel de domeniu, fără o dorință și o anumită chemare, elevul va face cu greu față.

Mulți dintre ei sunt tineri care provin din familii modeste sau care au avut de înfruntat încă de mici piedici grele. Și-au pierdut părinți, prieteni sau au fost ei înșiși trecuți prin diverse cumpene. Focul prin care urmează să treacă este privit, în multe cazuri, mai puțin periculos și dureros decât cel care le-a atins și cicatrizat sufletele. Unii dintre tineri au renunțat chiar și la solda de 120 de lei/lună pe care le-a trimis-o celor de acasă. De bine, de rău, la școală ei au ce mânca, au un acoperiș sigur, un loc cald…Acasă, însă, știu că este mai greu.

Acum însă, după zece luni de școală, urmează să fie pe picioarele lor. Îi vor ajuta pe alții, vor avea altă putere să le fie aproape și alor lor. În amestecul de gânduri și de dorințe, am regăsit și bucuria lui Iulian Aron care, înainte de faptul că este șef de promoție, își va putea ține mama acasă. Nu va trebui să mai plece în afară ca să lucreze atât pentru el, cât și pentru ceilalți trei frați ai lui mai mari. Și-au găsit un rost cu toții, iar de acum se va putea liniști și ea.

Îi privești și-i asculți pe acești tineri. Sunt emotivi în fața presei, încearcă să răspundă cu toți cam în aceeași notă, că pentru o astfel de meserie îți trebuie curaj, pregătire, că-și doresc să salveze cât mai multe vieți, că vor face tot posibilul să respecte Jurământul depus. Și, cu siguranță, așa vor face. Însă, dincolo de vorbele lor, sunt niște tineri cu un suflet frumos. Sunt tineri cu emoții, tineri pe care, poate, de multe ori îi vom vedea epuizați, îi vom vedea plângând de fericire c-au reușit să salveze sau de durere că n-a mai stat în mâinile lor forța salvatoare. Și cum, experiența deja ne-a demonstrat-o, nu vor ezita să intervină chiar și-n timpul liber.

Iulian Aron, din Bacău, este unul dintre cei care reprezintă promoția care va intra „în pâine” în curând. A mers deja la câteva intervenții, în timpul stagiului de practică, și a văzut cam ce-l așteaptă. Știe că mai are de învățat, dar pleacă la acest drum cu încredere și cu siguranța echipei pe care o va avea alături.

Cu toate acestea, nu ezită să recunoască momentul care l-a marcat și care a fost la o primă intervenție a sa, la Comănești. A mers la un incendiu, iar acolo a văzut pe viu ceea ce studiase la Boldești. Doar că realitatea lucrează altfel: contra timp, cu durere, cu disperare, cu speranță.

Iulian provine dintr-o familie cu patru copii, el fiind cel mai mic. Au fost crescuți doar de mamă. Tatăl le-a murit pe când Iulian avea zece ani.
Și-a dorit tot timpul să îmbrace uniforma militară, însă înainte de a merge pe drumul acesta, a plecat și el la muncă în Italia, acolo unde frații și mama lui se aflau deja. Acum mai sunt plecați doar doi frați și speră ca viitorul apropiat să-i aducă pe toți acasă.

Este mândru de rezultatele lui, iar învățatul i s-a părut ușor. I-a plăcut atât de mult la școală, încât este decis să continue și să meargă cât mai departe în cariera aleasă. Dar nu „vânează“ grade, ci susține că mai presus este dorința de a ajuta. Când vorbește despre potențiale intervenții, cele care-i provoacă o strângere mai puternică de inimă, dar în care va acționa cu aceeași determinare, ar fi cele cu copii sau membri ai familiei sale. (Vezi VIDEO mai jos)

Alături de Iulian, ca șef de promoție, dar la calificarea „maistru militar auto” îl găsim în această serie și pe Alberto Iulian Petre, din Balta Doamnei, un alt tânăr cu o poveste interesantă.

Decizia de a merge în rândurile pompierilor trebuie să fie puternic cântărită. Dacă nu fac față, cei care sunt admiși și renunță vor trebui să achite chletuielile de școlarizare care se ridică la aproape 10.000 de lei. Ulterior, după finalizarea studiilor, acestora nu le este permis să părăsească sistemul mai devreme de zece ani.

Viitoarea promoție este așteptată la Boldești la începutul lui 2020.

VIDEO Iulian Aron

FOTO:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău