Criză la spitalul județean. Pacienții cu atac cerebral vascular nu pot fi tratați la Ploiești și sunt trimiși la București

0
spitalul-judetean-ploiesti-avc-program-national_168c0.jpg

spitalul-judetean-ploiesti-avc-program-national_168c0.jpg

Programul național pentru efectuarea trombolizei, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut, derulat inclusiv la Spitalul Județean Ploiești, este blocat din lipsa banilor. Fondurile direcționate de la bugetul național pentru acest tip de intervenție în regim de urgență s-au epuizat.

Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost inclus, la începutul acestui an, în programul național derulat de Ministerul Sănătății privind tratamentele în regim de urgență în cazul apariției accidentelor vasculare cerebrale. Procedura constă în injectarea unei substanțe fibrinolitice (Actilyse) în doză calculată în funcție de greutatea pacientului, în primele trei-patru ore de la producerea atacului vascular cerebral. Numai că, fondurile alocate prin programul național au fost epuizate la Spitalul Județean Ploiești, la fel ca în multe alte centre din țară, iar acest lucru a condus la revenirea la situația inițială. Adică, ne-a explicat o rudă a unui pacient, s-a ajuns în situația ca bolnavul să fie transferat către o unitate din București. Numai că, inclusiv spitalele din București se confruntă cu epuizarea fondurilor pentru programul național.

Conducerea Spitalului Județean Ploiești susține că unitatea medicală nu a rămas fără stocuri de substanță și că la această oră intervenția are loc la recomandarea medicului. Mai mult, managerul spitalului susține că s-a găsit o soluție ca stocurile de substanță să fie refăcute cu fonduri din bugetul spitalului.

„La reînnoirea stocului de substanță s-a constatat că fondurile alocate prin programul național au fost epuizate. În momentul de față achiziționarea de substanță se realizează cu fonduri din bugetul spitalului. Pacienții beneficiază de intervenție la recomandarea medicului. Nu pentru toți pacienții se recomandă o astfel de intervenție”, a susținut ec. Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean Ploiești.

Singura problemă este că, fiind vorba de un program național, unele cadre medicale susțin că nu pot utiliza substanța achiziționată din banii spitalului pentru că acest lucru se poate interpreta drept deturnare de fonduri.

Soluția reală ar fi reluarea finanțării prin programul național, iar speranță stă în viitoarea rectificare a bugetului național.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău