Povestea elevei care a scris istorie în Colegiul „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina. Cum a ajuns Mara Merca să fie admisă la facultate înainte de a da Bac-ul FOTO

0
mara_e4dcf.JPG

mara_e4dcf.JPGMara Merca este un nume despre care, cu siguranță, vom auzi mult timp de aici încolo. Este din Câmpina, elevă în ultimul an de liceu la Științe Sociale și se află deja în paginile de onoare ale Colegiului „Nicolae Grigorescu“ datorită reușitelor sale pe plan național și internațional. Deși mai are câteva luni până când termină liceul, tânăra are deja locul asigurat la mai multe universități din țară.

Așa mamă, așa fiică! Atunci când amintești de numele Merca în Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina, vei fi direcționat către două persoane extrem de pasionate de ceea ce fac și cu rezultate pe măsura dăruirii lor. Una dintre ele este Oana Merca, profesor de Limba și Literatura Română, a cărei poveste o puteți citi AICI. Cea de-a doua este fiica acesteia, Mara Merca, elevă în clasa a XII-a, unul dintre cei mai buni elevi pe care i-a avut „Grigorescu“ în istoria sa de 100 de ani.

În viața de zi cu zi sunt mamă și fiică, dar la școală Oana Merca și devine Marei „diriga“ și profa de Română. Din clasa a VIII-a au această dublă relație. La școală, Oana Merca nu are doar un copil, ci zeci pe care-i tratează la fel. Un aspect care a fost acceptat natural, firesc de către Mara, dar și de către colegii săi. Și, în ciuda faptului că mulți ar fi tentați să creadă că pregătirea Marei la Română beneficiază de o mai mare atenție din partea mamei sale, cele două neagă cu vehemență acest lucru.

Tânăra, o persoană cu idei și o coerență în exprimare care dau clasă multora, se numără printre cei pentru care școala este o plăcere, nu o corvoadă. Este și motivul pentru care reușește să învețe cu ușurință și să obțină rezultate de excepție. În prezent, este un elev de 10 pe linie.

Însă nu s-a limitat la performanța dintre zidurile Colegiului „Nicolae Grigorescu“. Mara se numără printre premianții concursurilor și olimpiadelor școlare, impunându-se la cele de Română, Cultură și Spiritualitate Românească, Lectura ca abilitate de viață.

Însă una dintre cele mai mari performanțe ale sale, care o înscriu în rândul celor mai buni elevi pe care i-a avut Colegiul în cei 100 de ani de existență, este mențiunea obținută de la Olimpiada Internațională de Lectură, în 2018. Un premiu similar a mai fost obținut în 2014 de Cosmin Covrig din „Grigorescu“.

Este o persoană care în momentul în care emite o idee o face doar în cunoștință de cauză, având întotdeauna argumente și un excepțional talent al oratoriei, aspecte pe care și le-a impus și la cea mai importantă competiție de dezbateri: ARGO Debate, acolo unde are deja în palmaresul său un loc I.
Mara este, totodată, și fondatoare a Clubului de Engleză din Câmpina.

Îi plac provocările și-i place să se implice, însă o deranjează atunci când cei din jur îi forțează limitele și încearcă să o atragă și-n alte proiecte mizând pe faptul că este o tânără inteligentă, ambițioasă, conștiincioasă, perfecționistă și „obsedată“ de ideea lucrului bine făcut și dus până la capăt. Are nevoie de înțelegere și, totodată, de timpul ei. Timp pentru pasiuni, pentru familia sa, pentru prietenii și colegii săi etc.

Dacă ar putea să-i dea timpului timp și și-ar prelungi viața cu alte zece ar urca pe toți munții din lumea asta, s-ar ocupa de grădinărit și gătit, ocupații care îi plac și o relaxează. De altfel, recunoaște că dacă nu ar fost atât de atrasă de latura umanistă, s-ar fi orientat către o ramură a agriculturii.

Dar Mara știe de multă vreme ce-i place și ce traseu vrea să urmeze. Deși, datorită rezultatelor de excepție, este deja admisă la mai multe facultăți din țară, tânăra vrea să devină avocat internațional, iar pentru acest lucru va aplica la una dintre universitățile din afară pentru a studia Dreptul. Instituțiile de învățământ superior din Marea Britanie sunt printre opțiunile tinerei câmpinence. Și nu avem nici cea mai mică îndoială în privința admiterii și a performaței pe care o va face în domeniu.

Însă, până acolo, Mara ia lucrurile pas cu pas, se ocupă de pregătirea pentru Bacalaureat, concursurile școlare din acest an, dar și de petrecerea cât mai multor momente alături de colegii săi, ținând cont că sunt ultimele luni alături de această a doua familie și de mama sa, pe post de „diriga”.

Foto: arhiva personală Mara Merca

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău