oana_merca_d2895.jpegDe ceva timp, auzisem despre Oana Merca, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina. Cuvine frumoase, rezultate bune, elevi încântați de orele sale. Toate recomandările mi-o indicau a fi un bun personaj al poveștilor mele. Însă, la același nivel de excelență se mai situează cineva, tot din „Grig’“: Mara Merca, fiica profei de Română.

Două persoane extrem de plăcute, care-ți transmit de departe o stare de bine. Ca de fiecare dată, discuțiile propriu-zise debutează cu o analiză tăcută, în care singurii care vorbesc sunt ochii și instinctul. Trecute aceste bariere, ne dăm la vorbă.

Descopăr două persoane pasionate de ceea ce fac și pentru care nu există nicio dificultate în a trece dintr-un cadru într-altul. Dacă acasă sunt mamă și fiică, la școală, Oana și Mara Merca sunt profesor-diriginte și elev. Totul curge firesc, lucrurile așezându-se repede în matca lor atât pentru cele două, cât și pentru colegii adolescentei care au sesizat că sunt tratați cu aceeași „măsură“. „Și, totuși, cred că Marei îi acord mai puțină atenție“, a completat Oana Merca.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Dincolo de acest aspect, fiecare dintre cele două personaje își merită povestea proprie pentru că amândouă scriu o pagină importantă din cartea de onoare a celui mai mare colegiu din Câmpina.

Predatul, un vis încă de la grădiniță

Drumurile spre „catedră“ i s-au conturat Oanei Merca încă de la 5-6 anișori când, la grădiniță, s-a jucat „de-a învățătoarea“. I-a plăcut atât de mult activitatea de atunci, dar și reacțiile trezite în jurul ei, de genul „tu să te faci învățătoare sau profesoară“, încât indiferent de ce oferte i-a scos viața-n cale, singura opțiune pentru o viitoare carieră a rămas profesoratul.

Talentul narativ a trezit o serie de suspiciuni în anii de gimnaziu, atunci când profesorul de Română, de la școala din Cornu, i-a spus că are niște compuneri prea frumos scrise ca să fie creațiile ei și crede că-s „copiate“ de la emsiunile tv. Asta, într-o perioadă în care programul era de doar două ore pe zi și constau în producția la hectar și odele aduse partidului unic. A marcat-o această întâmplare, însă, în același timp, a și ambiționat-o.

Liceul l-a urmat la „Grigorescu“, apoi s-a îndreptat spre Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, iar din primul an după absolvire a fost profesor titular în colegiul unde predă de mai bine de două decenii.

Aici a devenit colegă cu Geta Sârbu, cea care i-a fost dirigintă, iar peste ceva ani, una dintre elevele sale, Georgiana Moldoveanu, avea să revină ca profesor în colegiul câmpinean. „De câte ori avem ocazia ne lăudăm cu acest trio al generațiilor pe care-l formăm: Sârbu-Merca-Moldoveanu“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.

„Trăiesc în lumea mea!“

Din start și-a creat o lume cu doi factori: ea și elevii săi. Una la care ține foarte mult și pe care o umple cu tot ceea ce are mai bun: cunoștințe, inovație, prietenie, sprijin, proiecte, stimulare. „Pentru mine, ei nu sunt simpli elevi, ci sunt oameni“, ne-a mărturisit Oana Merca.

Îi girează cu toată încrederea și încearcă să găsească pentru fiecare în parte acel buton declanșator care să-l facă să înțeleagă Limba și Literatura Română, să aibă cunoștințele esențiale despre scriitorii români, despre exprimarea coerentă, cursivă, corectă în limba maternă. Folosește gadget-urile în orele sale chiar și pentru a parcurge cu elevii săi operele marilor clasici. Dacă reușește? Categoric, DA, dacă ne raportăm la rezultatele care ne arată că peste 80% dintre cei care i-au fost discipoli au luat note peste 9,50 la Bacalaureat. Cât despre apetența pentru lectură a noii generații, Oana Merca susține că este mulțumită dacă unul dintre elevii pe care-i are într-o clasă citește din pasiune.

Pe de altă parte, orele de Limba și Literatura Română nu sunt „pure“, ci se interferează cu informații din diverse domenii, inclusiv cele despre viață. Și asta pentru că Oana Merca nu le predă adolescenților lecția „pentru azi“, ci-i pregătește pentru următorul pas.

Și nu le poate cere copiilor să învețe, fără ca ea însăși să fie într-o pregărire continuă. Astfel, în anii de profesorat, Oana Merca s-a perfecționat, fiind astăzi doctor în Filologie.

Deși a avut propuneri de a merge spre mediul universitar, a preferat să rămână printre copiii săi, pentru că aici simte că-i este locul. „Să lucrez cu adolescenții a fost tot ceea ce mi-am dorit. Fac parte din categoria oamenilor norocoși pentru că la mine meseria mea coincide cu pasiunea mea. Și zău că e realitatea, nu doar niște vorbe...”, ne-a spus Oana Merca

Atragi ceea ce emani!

În anii la catedră, profesoara de Română a fost surprinsă de nenumărate ori de afecțiunea și respectul celor cărora le dedică tot ceea ce are mai bun.

„Un moment care m-a emoționat foarte tare a fost când o aveam pe Mara mică și foarte bolnavă, iar amândouă eram internate la Spitalul Municipal Câmpina. Copiii dintr-o clasă întreagă au venit pe scara de incendiu și m-au cuprins“, ne-a povestit cu lacrimi în ochi episodul care a marcat-o atât de puternic, dar care a fost și una dintre cele mai elocvente dovezi a faptului că a făcut cea mai bună alegere atunci când s-a îndreptat spre Învățământ.

Altădată, pe când era ținută la pat de cea de-a doua sarcină, copiii au venit cu o găleată plină cu narcise: „m-a amuzat că au cumpărat florile cu tot cu găleată”.

O altă situație care o emoționează este cea al unei eleve în scaun rulant pe care, inițial, mama o adusese la școală pentru câteva zile ca să-și cunoască colegii. Ulterior, profesorii ar fi trebuit să meargă la domiciliu pentru a-i preda. Însă copilei i-a plăcut atât de mult viața de la școală, încât a optat ca până la finalizarea liceului să se deplaseze. Ușor-ușor, în urma „negocierii“ cu mama care o însoțea tot timpul, profesoara de Română i-a obținut și independența, atât de importantă pentru viața care o aștepta și în care trebuia să-și învingă piedicile invalidității. La final de liceu, colegii i-au făcut o surpriză și au dus-o în brațe până la ultimul etaj al liceului, acolo unde, până atunci, nu reușise să ajungă.

Iar în lumea asta pe care și-a creat-o Oana Merca, suprizele se țin lanț. Nu de puține ori s-a trezit cu clasa plină de flori fără a fi o ocazie specială sau atunci când, din diverse motive, nu a putut ajunge la copiii săi de la școală, au fost ei cei care i-au trecut pragul casei.

„Și când suntem în vacanță, face ce face și tot se înconjoară de copii. Spre exemplu, când plecăm la casa de vacanță din Apuseni, găsește și pe-acolo câte doi-trei pe care să-i mediteze la Română, la Engleză“, ne-a povestit Mara Merca despre mama sa, omul care-i este cel mai bun prieten și în care are încredere totală. Însă îi reproșează aproape tot timpul faptul că este mult prea pasională, pune prea mult suflet și se consumă pentru absolut orice.

A plâns și suferă și acum când își amintește de o elevă pe care a pierdut-o, răpusă de cancer, acesta fiind episodul cel mai dureros din cariera sa didactică.

Surprizele unei aniversări

La aniversarea a 100 de ani de la înființarea Colegiului „Grigorescu“, Oana Merca a descoperit un lucru care a onorat-o. Fiica sa, elevă de 10 pe linie, este și una dintre cele mai bune pe care le-a avut instituția de învățământ vreodată, numărându-se în 2018 printre premianții Olimpiadei Internaționale de Lectură. Un premiu similar a mai fost obținut în 2014 de Cosmin Covrig din „Grigorescu“.

Dar despre Mara, o frumoasă adolescentă, în clasa a XII-a, admisă deja la o serie de universități din țară prin prisma rezultatelor obținute la olimpiade naționale și internaționale, într-o nouă poveste a www.observatorulph.ro

Sursa foto: arhiva personală Oana Merca

WhatsApp-Image-2019-10-31-at-135247
WhatsApp-Image-2019-11-05-at-121911
WhatsApp-Image-2019-10-31-at-135548
WhatsApp-Image-2019-10-31-at-135333
fb49a0f5-97e9-40e8-8af1-93365c6cc4ff
premii

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg