3000 de familii din Vărbilău așteaptă de 30 de ani să aibă apă curentă. Problema a fost „reaprinsă“ de un incendiu la o locuință! FOTO-VIDEO

0
main_acc56.jpeg

main_acc56.jpegPe 26 octombrie, un incendiu izbucnit în satul Coțofenești, comuna Vărbilău, alerta toată comunitatea. Oamenii au sărit să dea o mână de ajutor în stingerea vâlvătaiei care cuprinsese casa lui Radu Benone și care amenința că se extinde și la locuințele vecine. Demersul a fost unul dificil, cauza principală fiind lipsa apei. Oamenii i-au acuzat și pe pompieri de intervenție întârziată și lipsa proviziilor de apă cu care s-au prezentat la caz.

Incendiul a izbucnit sâmbătă după-amiază, după ce Radu Benone din Coțofenești a vrut să lichideze un viespar. Inițial a vrut să scape de el, dându-i foc afară, însă insectele s-au refugiat în casă. Omul nu s-a dat bătut și a aprins focul și în locuință, însă decizia avea să fie una total neinspirată. Materialele ușor inflamabile din jur s-au aprins ca o torță.

Radu Benone – proprietarul casei arse VEZI VIDEO LA FINAL

Degeaba a încercat omul să stingă focul! Pompa din curte și gălețile cu apă scoase de oameni din fântâni au fost insuficiente pentru a stinge focul.

Radu Benone – proprietarul casei arse VEZI VIDEO LA FINAL

Localnicii au alertat pompierii care, potrivit declarațiilor lor, ar fi ajuns târziu la intervenție și fără rezerve suficiente de apă.

Georgeta Manole – proprietară casă arsă VEZI VIDEO LA FINAL

De partea cealaltă, reprezențanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova ne-au comunicat într-un răspuns transmis redacției noastre că incendiul a fost comunicat târziu de către localnici, în jurul orei 15.30, iar primul echipaj a ajuns la ora 15.57.

„Menționăm că incendiul a fost anunțat cu întârziere, în condițiile în care la sosirea primului echipaj de intervenție arderea era generalizată iar focul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 180 mp la întreaga locuință.
Totodată, apa din cele trei autospeciale de lucru cu apă și spumă (27 de tone) a fost suficientă pentru localizarea incendiului, precum și pentru preîntâmpinarea propagării incendiului la locuința învecinată aflată la aproximativ 1 m”, se arată în comunicatul ISU Prahova.

Însă, incendiul din Coțofenești a adus în prim-plan o altă problemă a întregii comune Vărbilău: alimentarea cu apă. Este un lanț al slăbiciunilor, din care au de suferit localnicii.

localnică Coțofenești VEZI VIDEO LA FINAL

Administrația locală dă vina pe constructor care a săpat în toată comuna, însă nu a dus lucrarea la bun sfârșit, deși termenul de finalizare este, conform contractului, în această lună.

Potrivit primarului comunei, firma Hidro Salt, cea care a câștigat contractul, a solicitat prelungirea acestuia cu aproape un an, cerere pe care administrația locală nu o va aproba, ci este hotărâtă să perceapă penalități pentru fiecare zi de întârziere. Totodată, nu vrea rezilierea contractului pentru că acest lucru ar presupune reluarea procedurii de licitație și, implicit, un nou timp de așteptare.

Ion Ioniță, primar Vărbilău VEZI VIDEO LA FINAL

Acuzațiile administrației locale la adresa firmei sunt numeroase, cele mai mari constituindu-le cererile repetate de majorare a contractului și tergiversarea lucrărilor din diverse motive.

Am solicitat și punctul de vedere a firmei HidroSalt B92 București, însă până la ora publicării acestui material nu ne-a fost transmis.

Cert este că, din cauza acestei probleme, au de suferit aproape 3000 de familii. Din nefericire, oamenii nu se pot baza nici pe echipa de voluntari care ar trebui să intervină în situațiile critice, cum a fost și incendiul de la Coțofenești. Pe de-o parte, unii nu știu de existența unei astfel de echipe, pe de alta, sunt și persoane care nu cred că spiritul civic, disponibilitatea și profesionalismul acestor voluntari.

Familia păgubită are dreptul la un ajutor de urgență alocat de către Consiliul Local al comunei Vărbilău, dar și la ajutorul guvernamental care se acordă prin Agenția Județeană de Plăți și Indemnizații. Pentru ambele trebuie realizate cereri și anchete diferite.

VIDEO:

FOTO:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău