a4503bb0-5277-4412-a3b4-619fa986476b_76943.jpg

În urmă cu doi ani, prezentam cazul unui ploieștean care ”și-a tras un Maserati” cu 0 lei, printr-o metodă infracțională ingenioasă. Suspectul, Albert Mihăilescu, avea atunci 24 de ani.

În ciuda probelor strânse de anchetatori, omul a continuat să își îmbogățească activitatea infracțională. Pe lângă faptul că a condus cu permisul suspendat, aceasta fiind cea mai mică problemă a lui, a reușit să mai dea o lovitură, lăsând un prahovean fără peste 27.000 de lire sterline, după ce mama suspectului cumpărase o casă de la cel care avea să-i devină victimă fiului ei. Suspectul și-a suant victima, cerând scuze și promițând să-i restuie suma pe care i-a furat-o din cont, ceea ce nu s-a întâmplat. Cazul a fost prezentat cu o zi în urmă AICI. 

Păgubitul a declarat pentru observatorulph.ro că se îndreaptă în instanță și împotriva BCR, întrucât timp de aproape doi ani a tot așteptat o explicație despre cum banii din contul de lire sterline i-au fost transformați în lei și transferați în alt cont de-al său, deși omul spune că nu și-a dat acordul, fiind în așteptarea unei cotații de schimb valutar, pe care o putea obține la licitație în astfel de cazuri. În răspunsul oferit de bancă, aceasta nu-și asumă vreo vină, nemenționând ceva despre mecanismul prin care s-a făcut transferul, însă îi reproșează clientului că nu a avut grijă de cardul de lei și nu a păstrat secret pinul acestuia, conform instrucțiunilor de securitate. În replică, păgubitul ne-a declarat că a lăsat cardul acasă, sigilat în plicul cu pinul, întrucât știind că nu a solicitat transferul, cardul nici măcar nu fusese activat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Deși avea o activitate infracțională extrem de bogată. suspectul apare într-o nouă acțiune a BCCO și DIICOT Ploiești, alături de încă un suspect, de acestă dată acțiunile lor desfășurându-se nu doar în Prahova, ci și în Capitală și Cluj:

”Locuințele a două persoane, bănuite că ar fi accesat, fraudulos, conturile bancare a trei victime, cauzându-le un prejudiciu de peste 230.000 de lei, au fost percheziționate astăzi de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploiești.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat 3 percheziţii domiciliare (una pe raza municipiului București și două în județul Prahova), fiind puse în executare și 2 mandate de aducere.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate22 de telefoane mobile și cartele SIM, 16 sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ștampile și dispozitive de aplicare a timbrului sec, deținute fără drept, înscrisuri și 3.040 de euro.

Din investigațiile desfășurate în perioada septembrie - octombrie 2019 a reieșit că două persoane implicate în fraude prin sisteme informatice ar fi acționat în special în București și în județele Prahova și Cluj.

Astfel, ar fi obținut fraudulos datele de conectare a trei persoane vătămate, pentru conturile de utilizator la aplicațiile de Internet banking. Ulterior, le-ar fi utilizat pentru a se conecta on-line la conturile bancare ale acestora și ar fi efectuat mai multe transferuri ilicite, în valoare de 231.500 de lei.

Pentru a nu fi depistați, cei doi ar identificat persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, bunuri de lux, cu valoare mare. Sub pretextul că sunt adevărații titulari ai conturilor, ar fi efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparținând vânzătorilor, primind în schimb bunurile.” (Video acțiune la final)

Revenim în cursul acestei zile cu noi precizări făcute de BCCO.

Foto: suspecții într-un magazin de bijuterii, achiziționând bunuri de valoare cu banii proveniți din fraude.

a4503bb0-5277-4412-a3b4-619fa986476b_c4bfa.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Claudiu Vasilescu
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg