- Publicitate -

Cum i-au dispărut unui prahovean 113.000 de lei din contul de la BCR! Ploieșteanul suspectat este un client mai vechi de-al anchetarorilor, din cazul Maserati achiziționat cu 0 lei

a4503bb0-5277-4412-a3b4-619fa986476b_50093.jpg

Un prahovean și-a vândut casa, iar banii i s-au volatilizat din contul deschis la BCR. Cel bănuit că i-a sustras banii a devenit celebru în urmă cu un an, când și-a luat un Maserati cu…0 lei. Individul pare să fie implicat în mai multe fraude informatice, prin care a făcut posibilă sustragerea banilor din conturi.

Povestea mașinii de lux luată cu 0 lei a fost publicată de observatorulph.ro AICI, în decembrie 2017. De atunci au trecut 2 ani și numele presupusului făptuitor apare din nou, de această dată într-o fraudă semnalată de un prahovean care și-a vândut casa, apoi s-a trezit fără bani în cont.

Păgubitul, R.S.A., a acceptat să vorbească cu redactorii observatorulph.ro, relatând mecanismul prin care banii i-au dispărut din contul deschis la BCR. Abia trecut printr-un divorț, acesta a vândut casa pe care o deținea în coproprietate cu fosta soție, urmând ca cea care a cumpărat-o să vireze banii în conturile celor doi. Tranzacția a decurs fără probleme, iar plata a fost făcută în lire sterline. 

Reclamantul a dorit însă să beneficieze de comisioane de retragere avantajoase, ceea ce era posibil doar dacă își transfera partea încasată într-un alt cont în lei. Așa se face că a deschis un cont, pentru care a primit și plicul cu cardul și pin-ul. De bună credință, omul a dus plicul acasă, chiar în locuința pe care o vânduse și pe care urma să o predea peste aproximativ două săptămâni celei care a achiziționat-o. Noua proprietară este chiar mama tânărului devenit celebru în cazul ”Maserati – 0 lei”.

Reclamantul spune că a fost nevoit să plece pentru câteva zile de acasă, fiind rugat de cumpărătoare să lase o ușă de-a casei deschisă, pretextând că ar avea nevoie să intre și să facă niște măsurători, în vederea amenajărilor pe care urma să le facă la preluarea casei. 

Între timp, plecat undeva prin Ardeal, reclamantul spune că a încercat să obțină o cotație de schimb valutar, mai avantajoasă, din partea băncii, iar echivalentul să-i fie transferat în contul de lei. Așa a aflat că pe contul de lire sterline nu mai avea 27.500 de lire, banii ajungând deja în contul de lei. Surpriză și aici! Nici echivalentul în lei nu era disponibil, grosul sumei fiind deja trecut prin alte operațiuni. Cu alte cuvinte, omul s-a trezit fără bani în cont. 

A sunat-o pe cea care îi cumpărase casa și căreia îi lăsase ușa deschisă, explicându-i situația. Femeia părea să nu știe nimic, însă la puțin timp de la încheierea convorbirii a fost sunat de fiul acesteia, care i-a spus că îi pare rău și că îi va restitui întreaga sumă.

Păgubitul a plecat imediat către casă, iar când a ajuns i s-a confirmat că plicul lipsea. Tot păgubitul ne-a relatat: ”Nu am dorit să fac rău, pentru că este foarte ușor să faci asta. Tot ceea ce voiam era să îmi recuperez integral banii, mai ales că recunoscuse și susținea că vrea să-și repare prostia. Așa am ajuns să facem o înțelegere în prezența unui avocat, o convenție prin care păgubitul ”se obliga să nu depună plângere penală sau să întreprindă vreo altă acțiune, urmând ca litigiul să fie stins pe cale amiabilă, într-un termen menționat în convenție”. Doar dacă nu se respectă termenul asumat pentru restituire, păgubitul poate să întreprindă orice acțiune.

Termenul a trecut și omul nu și-a văzut banii. Abia după această etapă a ajuns la poliție. Între timp, a continuat să ceară explicații de la bancă, sesizând și OPC-ul, care și-a declinat competența. Reprezentanții băncii i-au explicat că banii fuseseră cheltuiți la cumpărături, însă folosindu-se pin-ul, ceea ce înseamnă că titularul de cont este de vină, întrucât nu a protejat aceste informații.

Suprizele nu s-au oprit aici! Chemat pentru declarații, denunțătorul a aflat și versiunea suspectului. Acesta din urmă susținea că este homosexual și că păgubitul (proaspăt divorțat) i-ar fi fost partener, dându-i cardul și pinul de bună voie.  Anchetatorii au propus atunci testul poligraf, pe care denunțătorul l-a accepat și l-a trecut, în timp ce pârâtul l-a refuzat, motivând că suferă de tulburări de personalitate și aducând în sprijinul său dovezi de la Spitalul Obregia. S-a dovedit că adeverințele erau false, fiind obținute contra mită dată unei asistente medicale.

Păgubitul așteaptă de mai bine de un an ca dosarul penal să înainteze în justiție. Din articolul pe care îl vom publica mâine veți afla cum au fost cheltuiți banii de pe card, prin cumpărături successive, de maxim 9000 de lei, fiind achiziționate bijuterii din aur și alte produse de lux din mall-urile ploieștene.

În urmă cu 24 de ore, DIICOT anunța printr-un comunicat o altă speță cu mod de operare similar, însă nu a confirmat deocamdată are la origini același personaj și alți complici de-ai săi:

DIICOT: ”Locuințele a două persoane, bănuite că ar fi accesat, fraudulos, conturile bancare a trei victime, cauzându-le un prejudiciu de peste 230.000 de lei, au fost percheziționate astăzi de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploiești.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat 3 percheziţii domiciliare (una pe raza municipiului București și două în județul Prahova), fiind puse în executare și 2 mandate de aducere.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate22 de telefoane mobile și cartele SIM, 16 sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ștampile și dispozitive de aplicare a timbrului sec, deținute fără drept, înscrisuri și 3.040 de euro.

Din investigațiile desfășurate în perioada septembrie – octombrie 2019 a reieșit că două persoane implicate în fraude prin sisteme informatice ar fi acționat în special în București și în județele Prahova și Cluj.

Astfel, ar fi obținut fraudulos datele de conectare a trei persoane vătămate, pentru conturile de utilizator la aplicațiile de Internet banking. Ulterior, le-ar fi utilizat pentru a se conecta on-line la conturile bancare ale acestora și ar fi efectuat mai multe transferuri ilicite, în valoare de 231.500 de lei.

Pentru a nu fi depistați, cei doi ar identificat persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, bunuri de lux, cu valoare mare. Sub pretextul că sunt adevărații titulari ai conturilor, ar fi efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparținând vânzătorilor, primind în schimb bunurile.

Cei doi vor fi conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești pentru audieri,urmând a fi dispuse măsurile legale.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

În activitățile de azi au fost angrenați și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești.”

Suspecții din cercetările menționate beneficiază de prezumția de nevinovăție până când o instanță de judecată se va pronunța definitiv.

foto: suspecțul (stânga) și un complice, posibil partenerul său de viață, utilizând cardul într-unul dintre magazinele de bijuterii.

a4503bb0-5277-4412-a3b4-619fa986476b_6df56.jpg

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Simona Halep s-a calificat în semifinale la Openul de tenis de la Toronto

Simona Halep (locul 15 WTA) a învins-o în sferturile de finală ale Openului de la Toronto pe Cori Gauff (locul 11 WTA) și astfel,...

Restaurante și feluri de mâncare în Bruges

După ce ne-am tot plimbat pe la Marea Nordului și prin alte orașe belgiene, cu siguranță vă întrebați unde mâncăm în Bruges? În Bruges o masă la...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Simona Halep s-a calificat în semifinale la Openul de tenis de la Toronto

Simona Halep (locul 15 WTA) a învins-o în sferturile de finală ale Openului de la Toronto pe Cori Gauff (locul 11 WTA) și astfel,...

Restaurante și feluri de mâncare în Bruges

După ce ne-am tot plimbat pe la Marea Nordului și prin alte orașe belgiene, cu siguranță vă întrebați unde mâncăm în Bruges? În Bruges o masă la...

David Popovici s-a calificat în finala de 100 de metri liber în cadrul Campionatului European de Înot de la Roma

În această seară, înotătorul român, David Popovici, s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber la Campionatul European de Înot de la...

Ce supercaruri mai aduc românii în țară? Primul exemplar McLaren 765 LT a trecut pe la RAR Grivița

Sunt doar 765 în toată lumea și reprezintă un model aniversar, serie limitată, al brandului exclusivist McLaren. Poate atinge 100 de km la oră...

E vineri, 12 august. Tot dușuri reci, la Ploiești. Deja ne-am obișnuit cu situația?

Nu e zi în care să nu mă gândesc la faptul că Ploieștiul a rămas fără apă caldă. Ar fi putut fi o farsă...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -