Povestea lui Peno, polițistul caricaturist! Când nu aleargă vitezomanii pe A3 (București-Ploiești) îmbracă „uniforma” de artist

main_d6087.JPG

main_d6087.JPG
Analizează lumea cu mare atenție, însă o redă într-un mod cu totul original. Unul plin de inspirație, de talent, de umor, dar care nu este pe înțelesul tuturor. Cu aceeași ochi vigilenți, Liviu Mihai Constantinescu, cunoscut și ca Peno, îi urmărește și sancționează și pe vitezomanii care circulă pe A3.

Pentru că artistul îmbracă în viața de zi cu zi haina de polițist. Încă din 2006 a intrat în rândul oamenilor legii. Chiar dacă îi plac viteza și adrenalina, face „abuz“ de ele doar când este pe urma celor care forțează caii-viteză pe Autostrada București-Ploiești.

Îi place job-ul pe care-l are, îi conferă o anumită siguranță, însă liniștea și-o găsește atunci când pășește în lumea lui, a caricaturilor, a poveștilor despre viață, societate, despre gânduri, sentimente „redate“ publicului larg într-un mod aparte.

Multă vreme, creațiile lui Peno le-am putut admira în paginile ziarelor, acolo unde tema zilei era prezentată satiric. De ceva ani însă, cum publicațiile tipărite s-au diminuat simțitor, caricaturistul s-a reorientat.

Joaca de-a creația!

În 2012 a realizat și o carte pentru copii „Iepurașul și dragonul“. Totul a pornit ca un joc creativ, unul în care și-a dorit ceva aparte pentru fiica sa care, la acea vreme, avea vreo patru ani. Tot el este și creatorul Neînfricatului Mo, personajul celei de-a doua cărți adresată celor mici, care însă n-a fost disponibilă publicului larg, ci a fost realizată pentru un cabinet stomatologic.

I-a plăcut experiența, însă s-a limitat la cele două creații. A descoperit o lume greu de păstruns, cea a cărții pentru copii, dar a rămas cu satisfacția că episodul copilăriei a fost cuprins în „mapa“ operelor sale.

Fără studiu și îndrăzneală, talentul e insuficient

Ca în toate domeniile, oricât de talentat ai fi, fără să vii cu un dram de studiu, de încercări, de eșecuri, de îndrăzneală, nu prea ai cum să faci următorul pas.

Liviu Constantinescu este artistul autodidact, însă care are ambiția de a stârni reacția privitorului prin ceea ce așterne pe pânzele sale. O lume care pare a fi una a măștilor, dar din care transced sentimentele, trăirile. O lume care, treptat, de la monocromatic a început să capete culoare. Una unde, dacă privim dincolo de exagerările intenționate ale trăsăturilor, ne vom descoperi în mare parte.

Din viața de polițist trăiește, din cea de artist se împlinește. Tumultul cotidian și-l potolește cu starea de relaxare pe care i-o induce atelierul improvizat în casa sa. O masă de călcat și-a schimbat destinația, fiind cea pe care Peno își realizează picturile caricaturale.

Abordează subiecte la cerere, însă modul de reprezentare îi aparține în totalitate.

Pentru că oricât de mult te încarcă sufletește pasiunea, ea este și consumatoare de resurse. În plus, mai ai nevoie să și trăiești. Este motivul pentru care, de ceva timp, Peno s-a orientat către tatuaj.

„Mi se pare interesant, îmi place și este și mai ușor de realizat pentru că există un șablon pe care-l aplici. În plus, aici sunt alți bani și sunt oarecum mai ușor de câștigat“, ne-a spus artistul.

Rămâne însă o dorința pe care speră ca într-o zi să și-o împlinească. O expoziție cu creațiile sale. Va trebui să apeleze la proprietarii lor, însă nu crede că va avea de-a face cu refuzuri, ținând cont că multe au ajuns la cunoscuți, la prieteni.

Cei care vor să-i admire lucrările, dar și să ofere sau să-și ofere un cadou atipic, îl pot contacta pe pagina sa de facebook: artist Liviu Constantinescu 

FOTO: arhivă personală Mihai Constantinescu – Peno

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596