Scandal în Sindicatul Școala Prahovei între un lider de sindicat și președintele organizației. „Am fost eliminat, în mod abuziv!”

sindicat_7c047.jpg

sindicat_7c047.jpg
Profesorul Ciprian Moldovan susține că a fost dat afară, în mod abuziv, din Sindicatul Școala Prahovei din cauză că ar fi „deranjat“ prin întrebările și sesizările sale referitoare la activitatea președintelui acestei entități, profesorul Ion Duță. În replică, persoana acuzată susține că decizia a fost statutară, iar măsura a fost luată din cauza unor „acțiuni antisindicale grave”.

Ciprian Moldovan ne-a declarat că a intrat în Sindicatul „Școala Prahovei“ în urmă cu 16 ani, iar timp de șase ani s-a numărat printre lideri. Totul, până când, potrivit declarațiilor sale, a deranjat. Profesorul și-a exprimat public punctul de vedere, printr-o scrisoare transmisă presei, în care relatează modul și cauzele pentru care consideră că a fost exclus.

„S-a dat liber la eliminat lideri sindicali!

Am avut un vis!
Un vis că Sindicatul Școala Prahovei era o pepinieră de lideri curajoși, demni, care pot să își spună punctul de vedere și, mai mult decât atât, să fie încurajați, chiar de Președintele acestui sindicat, să vorbească, să se exprime.

Am avut un vis!
Un vis că Sindicatul Școala Prahovei funcționa după deviza «Toți pentru unul, unul pentru toți!» și că ne luptăm pentru cel mai neînsemnat membru.
Am avut un vis! Un vis că Statutul sindicatului este cunoscut, în primul rând, de către Biroul Operativ. Cunoscut și respectat!

Realitatea, însă, este alta! Liderii vocali sunt eliminați, toți membrii Biroului Operativ sunt pentru Unul – pentru Președinte – iar Statutul este încălcat de Președinte și de Biroul Operativ sau, dacă nu îl încalcă, îl modifică pentru a-i avantaja.

Numiți-mă Ciprian sau, dacă doriți, primul lider sindical eliminat din Sindicatul Școala Prahovei. Primul, dar, așa cum merg lucrurile, nu și ultimul. De ce spun asta? Pentru că, acum o săptămână, au modificat Statutul și pot eliminat, statutar de data aceasta, pe oricine doresc, închizând, astfel, gura celor care văd și nu tac.

Cine a mai pomenit ca un Președinte de sindicat să elimine un lider sindicat care, prin cotizațiile pe care le aduce de la membri. îi plătește acestuia salariul? Oare nu ar trebui să apere pe oricine, de orice abuz? De ce acest președinte abuzează și, încălcând Statutul, elimină un lider sindical care, coincidență, este cel care a candidat contra acestuia la alegeri?

Liderul, în numele membrilor săi de sindicat, a pus întrebări incomode care au deranjat Președintele reales! Iată întrebările:

• de ce a mințit o sală întreagă că nu l-a dat în judecată pe Giurumescu?
• de ce decide el singur ( împreună cu Biroul, desigur!) ce salariu își acordă sau ce bunusuri?
• de ce nu îți spune cu cât îl plătim din banii colegilor tăi pe care îi reprezinți?
• de ce nu îți spune cât primesc ceilalți membri din Birou și ce bonusuri încasează?

• de ce nu îți spune cât cheltuiește pe lună pentru salariile angajaților și cât pentru serviciile externalizate?
• de ce invită la Bușteni lideri înainte de alegeri dacă zice că face alegeri corecte?
• de ce, din cinci tichete acordate, unul l-a oprit pentru impozit?
• de ce face el propuneri pentru Comisia de Cenzori, cea care trebuie să îi verifice cheltuielile?

Pentru că Președintele a luat totul ca un ad hominem, m-a eliminat, susținut de Biroul Operativ, neavând răbdare să o facă, măcar, legal. Putea, mai întâi să modifice Statutul pe care, oricum îl încalcă.
Am fost eliminat, în mod abuziv, dar tu, dragă lidere sindical, votând schimbarea Statutului, poți fi eliminat legal. Statutar, dacă vei avea curajul să îi spui ce gândești”, este ceea ce a scris Ciprian Moldovan.

Răspunsul conducerii sindicale

În replică, președintele Sindicatului Școala Prahovei își susține corectitudinea deciziilor, precizându-ne că totul a urmat statutul organizației.

„Domnul Moldovan Ciprian Adrian a fost exclus din Sindicatul Școala Prahovei începând cu data de 15.02.2019, cu această dată încetând calitatea de membru de sindicat, potrivit Hotărârii nr. 1/15.01.2019 a Biroului Operativ al Sindicatului Școala Prahovei.

Excluderea s-a realizat în baza dispozițiilor art.14 lit.b), art. 17 lit.c) din Statutul Sindicatului Școala Prahovei referitoare la excluderea din sindicat pentru acțiuni antisindicale grave, care pot prejudicia activitatea și prestigiul Sindicatului Școala Prahovei. De asemenea, s-au avut în vedere si prevederile din Legea nr. 62/2011- Legea dialogului social privind reprezentativitatea la nivelul unitatii de învățământ a Sindicatului Școala Prahovei.

Cât despre modificările repetate aduse statutului, Ion Duță ne-a precizat faptul că „acestea se pot efectua ori de câte ori este necesar , având în vedere schimbările legislative actuale și corespondența articolelor cu actele normative. Ultimele modificări s-au realizat prin Hotarârea Conferinței Județene a Liderilor de Sindicat din 20.09.2019“.

Sindicatul Școala Prahovei are un nr 5300 membri, iar cotizația este de 0,75% din venitul brut conform statutului organizației.

Referitor la activitatea sindicatului, în răspunsul trimis www.observatorulph.ro, ne-a fost precizat faptul că „în ultimul an, la Tribunalul Prahova, au fost depuse și câștigate mai multe cereri de chemare în judecată, în spețe, precum:
– plata orelor de educație fizică efectuate de către profesorii pentru învățământul primar/învățătorii;
-decontarea navetei personalui didactic și didactic auxiliar;
-dobânda legală penalizatoare;

-diferețe salariale ca urmare a calculării sporurilor și indemnizațiilor prin raportare la salariul de bază majorat din luna ianuarie 2017;
– diferențe salariale rezultate din plata indemnizației de conducere pentru secretar șef/contabil șef.
-diferențe salariale pentru personalul nedidactic din cadrul I.S.J. Prahova.
-diferențe salariale prin acordarea majorării în procent de 7% / 10% a salariului de bază deținut, pentru predarea simultană la 2/3 grupe de preșcolari pentru educatoare/profesori pentru învățământul preșcolar”.

Foto cu caracter ilustrativ

sindicat_df8cc.jpg

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596