Povestea profesorului Emil Bozieru, din Păcureți, care luptă să ofere elevilor săi o „ușă“ către altă lume. Cu zeci de copii va merge la meciul România-Norvegia FOTO

0
main_9fc3f.jpg

main_9fc3f.jpg
Este prof’ de Mate’, însă pasionat de fotbal, în lumea căruia a și activat din postura de arbitru. Deși a ieșit de lumea sportului de ceva timp, Emil Bozieru, directorul Școlii Gimnaziale din Păcureți, continuă să promoveze acest domeniu și să-i apropie pe elevii săi de tot ceea ce presupune mișcare. Totodată, nu ezită să-i scoată „în lume“, iar de această dată va merge cu 49 de elevi la meciul România-Norvegia, de pe 15 octombrie.

Emil Bozieru profită de aproape toate oportunitățile în care poate scoate din „granițele“ comunei copiii din Păcureți. La începutul anului, a mers cu câteva zeci de elevi la Sinaia, în cadrul unui program realizat în parteneriat cu primăria din stațiunea montană.

Imediat cum a aflat că la meciul dintre România și Norvegia, copiii cu vârste sub 14 ani au acces gratuit, profu’ de Mate n-a stat prea mult pe gânduri, a identificat 49 de elevi care vor fi însoțiți de profesori (1 adult la un grup de 10 copii) și vor merge pentru a-i susține cu toată fervoarea pe tricolori.

Emil Bozieru, director al Școlii din Păcureți de peste 15 ani, este un dascăl atipic. Are în cadrul unității sale un „aluat“ frumos, dar mai greu modelabil. Mulți copii provin din medii defavorizate. Chiar dacă acasă, ai lor abia au ce le pune pe masă sau cu ce-I îmbrăca, profu’ de Mate încearcă să le deschidă ochii acestor micuți, să le arate că școala este mai mult decât o ecuație, un comentariu pe text sau o memorare de date. Școala este un motor de cizelare a caracterelor și o ușă către o altă lume. Una mai bună, una care-i poate ajuta să-și depășească umila condiție. La fel și sportul!

Iar Emil Bozieru vorbește în cunoștință de cauză pentru că a iubit fotbalul de mic, însă nu l-a putut practica pentru că părinţii i-au cerut ca pe primul plan să fie învăţătura. Cum pasiunile nu mor, iar niciodată nu este prea târziu pentru împlinirea visurilor, Emil s-a înscris la școala de arbitraj pe vremea când era student la Iași. Cu o condiție fizică foarte bună, cu o ambiție animată de plăcerea pentru mișcare și lumea fotbalului, Emil a reușit să „ardă“ rapid niște etape, promovând în numai patru ani de la debut în Liga a III-a.

Dacă la condiția fizică le-a dat clasă multor colegi de-ai lui mai tineri, ei bine vârsta i-a fost dușman în continuarea drumului pentru promovare. În 2010, când a împlinit 35 de ani, a fost nevoit să se retragă din Liga a III-a, dar și-a putut continua activitatea de cavaler al fluierului în fotbalul județean.

Povestea sa de viață le-o prezintă ori de câte ori simte nevoia și elevilor săi. Să nu renunțe la visurile lor, iar lucrul făcut la timp are un cu totul alt traseu.

„Sunt foarte legat de această comună. Sunt de 20 de ani acolo, iar de 16 ani sunt director. Mă simt chiar unul de-al lor! Încerc să-i ajut cât pot pe acești copii. Nu neapărat material, ci încerc să-i scot în lume, fac ce pot ca să aibă deschidere”, ne-a mărturisit Emil Bozieru.

Iar cei care au programe în care vor să-i implice și pe copiii din zone rurale, cu situații materiale precare, să nu ezite să apeleze la Școala din Păcureți. Vor găsi acolo deschidere și interes pentru oferta lor.

Sursa foto: facebook Emil Bozieru

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău