Povestea Cristinei Crăciun, corporatista care scrie „Povești pictate” pentru copii. Reacția neașteptată a editurilor FOTO

0
MAIN_5cd93.JPG

MAIN_5cd93.JPG
Când ați citit ultima dată o poveste? Când ați privit lumea de acolo prin ochii copiilor voștri? Nu, nu le-a trecut timpul, chiar dacă asta ați fi tentați să-mi răspundeți. Cu lumea aceea minunată ne-am început noi parcursul, eroii de acolo au fost primii care și-au interpretat rolurile în filmul imaginației noastre, iar prin intermediul acțiunilor lor am înțeles noi cam cum stă treaba cu binele și răul, cu frumosul și urâtul, cu fapta și răsplata. Astăzi vă propun să vorbim și despre povestea naratorului, a modului în care Cristina Crăciun și-a lăsat imaginația, talentul și dorința să creeze pentru copii, dar și pentru părinți.

Apropierea Cristinei Crăciun de lumea copilăriei nu este tocmai întâmplătoare. Corporatista de acum a fost la începuturile carierei sale cadru didactic. Absolventă de Filologie, Cristina Crăciun și-a început activitatea prin a le preda Limba Engleză copiilor de gimnaziu. Cei peste trei ani în Învățământ și cu caractere încă în formare i-au adus în față o lume în care a constatat că jocul și poveștile sunt esențiale în procesul educativ.

Oricât îi plăcea ceea ce făcea, banii mult prea puțini și toate hibele acestui sistem au determinat-o să se reorienteze. A ajuns la o agenție imobiliară, iar la ceva timp i s-a ivit oportunitatea angajării într-una dintre cele mai mari corporații. O fire organizată și serioasă, Cristina Crăciun s-a privit întotdeauna prin prisma personajului care dacă muncește, reușește!

A luat un strop de repaos atunci când în calea sa a apărut Karina, cel mai frumos și drag personaj din povestea vieții sale. Pentru că timpul tace și trece, Cristina și-a dorit ca alături de fiica sa să aibă clipe de calitate, educative, dar totul să fie așa cum învățase, cândva, din postura de profă: prin joc, poveste, culoare, distracție.

Pasionată de lectură și de scris, cu albume de poezii, nepublicate încă, tânăra mămică a realizat că poate testa și un nou teren: cel al poveștilor pentru copii. Și astfel a conturat prima sa carte pentru copii: „Povești pictate“. Una cu șapte lecturi, toate cu tâlc și toate având în rândul eroilor un copil și un adult. Cristina a gândit-o să fie carte pentru o săptămână, dar dacă intrăm în lumea numerologiei, vom afla că 7 (totalul poveștilor) este „căutătorul adevărului”, dar și unul dintre cele mai înțelepte și mai spirituale numere, aspecte pe care le vom regăsi și în rândurile povestitoarei noastre.

Fiecare lectură își are și o pagină de colorat care să-l ajute pe cel mic să înțeleagă mai bine povestea, dar să aibă și o activitate în plus fie individuală, fie alături de părintele său.

„Cartea de faţă se doreşte a fi o reîntoarcere la lucrurile simple ale vieţii, o lectură alături de copilul nostru şi, de ce nu, alături de copilul din noi înşine, descoperirea şi redescoperirea poveştilor.
Mai presus de toate, se vrea a fi întoarcerea la copilărie, la simplitate şi sinceritate.

Este, de asemenea, o carte de colorat, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, un moment de relaxare şi de limpezire.
Lectură plăcută şi colorat vesel!”, ne urează autoarea încă de la debutul lecturii. Una care însă pătrunde greu pe piața de profil.

Deși are încredere în creația sa, odată cu finalizarea muncii la această carte, Cristina s-a confruntat cu o serie de uși închise. A trimis manuscrisul la 12 edituri, cerându-le un feedback, indiferent de natura acestuia, însă răspuns a primit de la un singur operator de profil. Unul care a fost negativ. De restul editurilor n-are nici măcar certitudinea că i-au citit rândurile…

A tipărit cu ajutorul unor prieteni câteva exemplare pe care le-a distribuit în rândul colegilor și cunoștințelor care au copii. Pentru că nu vrea să renunțe! Vede că trăim într-o perioadă în care relația părinte-copil devine tot mai fragilă, că timpul petrecut împreună este tot mai puțin, că poveștile sunt publicate în cărți care arată tot mai frumos și atrăgător, dar peste care se așterne praful în biblioteci. A constatat că lucrurile simple sunt cel mai greu de explicat, de înțeles și de pus în practică. De ce să renunțe când are toate aceste argumente?

Își va așterne în continuare ideile pe hârtie și va continua să scrie, iar rețelele de socializare îi vor fi principalul aliat. Și-a creat de curând pagina de facebook „Povești pictate“, acolo unde Cristina le dă întâlnire tuturor părinților care vor să citească altfel de lecturi destinate celor mici, dar unde speră să obțină și cel mai sincer feedback. Este conștientă că nu este autorul perfect, dar este deschisă oricui sfat, oricărei idei, oricărei critici.

Cei interesați de achiziția acestei cărți (în limita exemplarelor pe care le mai are disponibile) sau cei care o pot sprijini cu tipărirea acesteia, o pot contacta tot pe pagina de facebook: Povești pictate 

Sursa foto: arhiva personală Cristina Crăciun

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău