WhatsApp_Image_2019-08-17_at_12.03.28_526f5.jpegAi grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple din plin! „Insula Samothraki Grecia – aventură, plajă și drumeție“, „Sechestrată în Samothraki! Veniți să mă salvați peste o lună“. Prima, scrisă de soțul meu, prezenta tura din frumoasa insulă grecească, a doua îmi aparține și am postat-o pe facebook alături de o imagine spectaculoasă desprinsă din Raiul grecesc. Dar ce te faci atunci când dorințele se transformă în realitate? Una deloc plăcută.

Aceste rânduri nu sunt despre Samothraki, un petec de pământ unde Dumnezeu și-a desăvârșit talentul. Acest articol este despre nesimțire, despre dezinteres, despre modul în care unii afaceriști pun mâna pe puncte-cheie și le folosesc ca pârghii de negociere, care transformă atuul economiei grecești: turismul și, implicit, turiștii, în monede de schimb. Și totul pentru a forța mâna autorităților elene în disperarea lor de a obține contracte avantajoase. O scurtă răsfoire a presei grecești și câteva discuții cu hotelierii de pe insula Samothraki sunt suficiente pentru a elucida cauzele care au dus la blocarea a peste 2000 de turiști, timp de patru patru zile pe o palmă de pâmânt din Marea Egee.

Problemele transportului maritim au început de pe 10 august, atunci când ferryboat-urile firmei Saos Ferries au intrat brusc în „concediu“. Fiind singurul mod de legătură dintre insulă și continent, oamenii au avut ca singură opțiune să aștepte și să asculte explicațiile expeditive și contradictorii ale reprezentanților firmei respective, ale căpităniei portului, poliției etc.
Ba că navele s-au defectat, ba că vântul bate cu putere pe mare, ba că investitorul vrea să forțeze în favoarea sa o decizie a Executivului grec și ține blocate ambarcațiunile, în plin sezon… Cea din urmă, fiind, de altfel și cea mai plauzibilă ipoteză.

Pe insulă, spiritele au început să se inflameze în momentul în care turiștii, unii dintre ei veniți aici cu copii mici, s-au trezit cu resursele financiare epuizate, fără loc de cazare, fără disponibilitatea hotelierilor de a le oferi adăpost pro bono sau la tarife modice pentru perioada de criză. Asta deși camerele erau goale, ținând cont că blocarea transportului naval a însemnat anularea seriilor de turiști care urmau să ajungă în Samothraki.

Oamenii și-au instalat „tabăra“ în port, unde au dormit fie în mașinile pe care și le așezaseră în rând în așteptarea ferryboat-ului pentru autovehicule, fie pe bagaje. În unele unități de cazare, au avut posibilitatea să doarmă în recepții.
În tot acest timp, informațiile despre o nouă navă care să-i preia întârziau să apară, ferryboat-ul transformându-se într-un fel de „Fata Morgana“. Orice vas zărit în larg era o speranță pentru cei care așteptau să plece, totul spulberându-se în momentul în care acesta se apropia de port.

Între timp, duminică noapte, în zonă a ajuns un ferryboat, dar care era mult prea mare pentru portul mic al insulei și care, neprimind permsiunea de a acosta, a făcut cale-ntoarsă sub privirile disperate ale oamenilor care sperau ca aceste tensiuni să ia sfârșit.

Luni și marți nu s-a mai întâmplat nimic, totul fiind pus pe seama vântului puternic și mării agitate. Dar tot de la localnici am aflat că în situațiile reale de vreme severă, sunt puse în mișcare ferryboat-urile armatei, iar starea meteo din acele zile permitea circulația navelor normale de pasageri și mașini.

Ca măsuri de urgență, dar și pentru că imaginile cu oamenii dormind pe stradă, cu munții de bagaje după ei, au făcut înconjurul lumii, autoritățile insulare au decis ca turiștii fără cazare să poată sta în campingul situat undeva la aproape 15 kilometri, poate și mai bine, de port. Epuizați, unii au acceptat, însă alții au preferat să doarmă în mașini pentru a fi la curent cu toate noutățile, dar și de teamă să nu piardă rândul la ferryboat, unde accesul autovehiculelor se făcea pe principiul „primul venit, primul servit“.

În disperarea apărării unei imagini

De la consulate, oamenilor li s-a transmis o listă cu cinci taverne care au anunțat că oferă o masă caldă gratuită. Unele fie n-au fost de găsit, în timp ce la altele oamenii au primit răspunsuri de genul „nu este adevărat! De unde știm noi că sunteți din categoria turiștilor afectați?“.

Stările de panică au început să se accentueze în ziua de luni seară, atunci când la vreo 3-4 kilometri de port s-a declanșat un incendiu de vegetație. Din cauza vântului puternic și a faptului că acesta își schimba direcția, oamenii au stat cu sufletul la gură ca vâlvătaia să nu se îndrepte spre mașini. Din fericire, a fost lichidat repede.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Detalii AICI

O altă situație care a agitat spiritele a fost cea a unui conațional, bătut în secția de poliție de pe insulă.

CITEȘTE AICI DESPRE INCIDENTUL DE LA POLIȚIA DIN SAMOTHRAKI

În tot acest timp, în țară, din partea Ministerului Afacerilor Externe erau date informații că situația se află sub control, că românii blocați pe insulă au parte de cazare și masă gratuite. În realitate însă, de la consulat așteptam cu orele un răspuns, iar când acesta era negativ îl aflam din cu totul alte părți.

Ziua îmbulzelilor

A venit și ziua de miercuri pentru care se anunțase ca sigură venirea unui catamaran care să preia undeva la vreo 500 de pasageri și vreo 40-50 de mașini. A fost momentul în care s-au trezit și cei de la Saos Ferries care au anunțat că vor relua și ei cursele. Capacitatea unei nave de-a lor – Zefyros - este de maximum 170 de persoane. În condițiile în care, pe insulă erau blocați peste 2000 de turiști…

La casa de bilete, oamenii s-au așezat încă de la primele ore ale dimineții, însă în mai puțin de o oră am fost anunțați că tichetele au fost epuizate. Și ca surpriză și drept scuză pentru faptul că și-au bătut joc de oameni în toate aceste zile, cei de la Saos au plusat. Au majorat costul biletelor de la 16 euro/persoană, la 25 euro/persoană.

Și de parcă n-ar fi fost suficient, în momentul în care s-au făcut îmbarcările, cei din echipaj au constatat că mai au locuri libere. Au anunțat în greacă, iar selecția pasagerilor a fost pe principiul „tu, tu și tu“, din rândul conaționalilor lor. La altă cursă, când spiritele s-au mai inflamat, tactica a fost alta. Au luat din biletele deja rupte și le-au palmat celor pe care au vrut ei să-i îmbarce. Fraudele au fost sesizate și reclamate de turiști mai multor consulate.

Apogeul a fost atins miercuri seară, atunci când oamenii sperau să se îmbarce pe ferryboat-ul Anax care prelua mașinile, dar pe care era loc suficient pentru pasagerii care așteptau sau, cel puțin, pentru cazurile prioritare. Au luat selectiv pe cine au dorit, iar în disperarea așteptării și dorința de a scăpa de pe o insulă unde erai liber în captivitate, o mamă și-a aruncat copilul peste puntea navei care era deja în mișcare și a sărit și ea. Nava a fost întoarsă, iar mama și copilul coborâți.

Din cauza haosului, huiduielilor, luminile din port ne-au fost stinse. Dar românii și-au folosit imediat experiența din Piața Victoriei și au aprins luminile telefoanelor, gest urmat de mai toți cei prezenți. Totodată, turiștii au aplaudat prostia membrilor echipajului, niște ignoranți care i-au văzut pe oamenii de acolo ca pe niște păpuși pe care le pot manevra cum își doresc.

Păpușari care, în prostia crasă, nu au realizat că datorită „obiectelor" pe care le manevrează au un loc de muncă și o sursă de venit. Și au mai ignorat un amănunt: păpușile astea mai au și creier, și suflet, iar situațiile de criză generează solidaritate și găsire de soluții, printre care se numără și cele privind despăgubirile pentru zilele de stres și cheltuieli inutile.

Am reușit, într-un final, să plecăm cu catamaranul. Incidente au fost și aici, din cauza comunicării doar în greacă, dar și a faptului că echipajul vasului s-a văzut depășit de situația pe care a găsit-o în port. Ajuns miercuri, la orele 23.30, nava a plecat spre continent abia joi, la ora 4.00.

Vreo 200 de persoane nu au reușit să se îmbarce, dar au refuzat să plece de pe puntea vasului pe care au început să cânte, să danseze. După o negociere de aproape o oră și acordarea unor bonuri de ordine care să le asigure prioritate la următorul transport, oamenii au lăsat vasul să plece.
Ulterior, situația s-a mai ameliorat și această navă – Andros - a efectuat câte două curse pe zi. Cât despre Saos Ferries, numele cel mai potrivit ar fi Saos Haos…

Dar a existat ceva în acest tablou care n-a dezamăgit, care te întoarce cu gândul și sufletul în acele locuri: peisajele de vis, armonia dintre apă și munte, spectacolul turcoazului de apă sărată, dar și de apă dulce din numeroasele canioane. Samothraki merită mult mai mult! Inclusiv un material separat, distinct de modul în care unii îi fac un mare deserviciu.

MONTAJ VIDEO: Florin Gabriel Brăilă

WhatsApp-Image-2019-08-21-at-143330
WhatsApp-Image-2019-08-21-at-143330-3
WhatsApp-Image-2019-08-21-at-143330-2
WhatsApp-Image-2019-08-21-at-143330-1
WhatsApp-Image-2019-08-21-at-143329
WhatsApp-Image-2019-08-17-at-120334
WhatsApp-Image-2019-08-17-at-120332
WhatsApp-Image-2019-08-17-at-120328
WhatsApp-Image-2019-08-17-at-120039
WhatsApp-Image-2019-08-17-at-120326

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg