Doi bătrâni trecuți de 70 de ani, din comuna Măgurele, au rămas fără casă! Locuința li s-a făcut scrum în câteva minute. Cum îi putem ajuta FOTO

0
69011102_2915191761830852_1597232040267218944_n_e43b1.jpg

69011102_2915191761830852_1597232040267218944_n_e43b1.jpgCând ajungi la vârsta de 70 de ani, singurele lucruri pe care ți le mai dorești sunt să ai un strop de sănătate, putere, să ai o bătrânețe liniștită ca să te poți bucura de ceea ce-ai reușit să strângi din puținul tău, într-o viață. Familiei Tănase, din satul Iazu, comuna Măgurele, anii senectuții le-au adus și cele mai grele lovituri. Duminică, pe 18 august, le-a ars tot: casă, lucruri, amintiri, speranță…

Vâlvătaia le-a cuprins locuința duminică, aproape de orele prânzului. Totul s-a derulat cu mult mai repede decât putința lor, a vecinilor și a pompierilor de a opri nenorocirea.

Ion Tănase (74 de ani) avea în magazia sa un viespar pe care a mers să-l afume. A intrat fără costum de protecție și în încercarea de a se feri de înțepăturile albinelor a scăpat făclia. Totul s-a aprins instantaneu. Omul a încercat să stingă focul împreună cu soția sa, Elisabeta (73 ani), doar că fânul pe care-l aveau în gospodărie și casa veche cu mult lemn în structura sa au favorizat arderea. Nici ajutorul vecinilor și nici intervenția rapidă a pompierilor nu au mai putut salva mare lucru.

Citește și ȘTIREA INIȚIALĂ DESPRE INCENDIU DIN SATUL IAZU

Ce faci în asemenea momente? Rămâi împietrit. Nu mai ai lacrimi, ci doar un mare nod în gât și-n suflet. Te gândești că dacă nenorocirea ți s-ar fi întâmplat în urmă cu 20-30 de ani, aveai alte puteri, alte resurse. Dar ei au peste 70 de ani, sunt singuri, iar puterile le sunt limitate din toate punctele de vedere.

Veniturile le sunt modeste. Femeia a lucrat pe la sere, iar bărbatul la fabrica de geamuri din Boldești Scăeni. Pensiile lor, adunate, sunt de 1300 de lei, bani pe care, până acum, și-i drămuiau pentru facturi și puținul de care aveau nevoie. Însă pentru o nouă casă sau pentru a sta cu chirie pe undeva, de unde să scoată alți bani?

Comunitatea s-a mobilizat repede, iar oamenii au primit, temporar, un loc de găzduire într-o locuință a unei rude. Casa este părăsită de ceva vreme, iar condițiile de acolo sunt precare. Însă n-au timp de mofturi. Sunt mulțumiți că au un acoperiș deasupra capului și un pat unde să se odihnească și unde să-și plângă oful.

Primarul comunei Măgurele, Vasile Diaconu, ne-a declarat că locul a fost curățat și în cel mai scurt timp speră ca împreună cu oamenii din localitate să ridice o încăpere. „Urmează să aflăm de la un constructor dacă putem să mai facem ceva pe vechea structură sau trebuie să dărâmăm tot. Trebuie să dăm zor ca să le facem barem o încăpere. De la Primărie, ca ajutor de urgență, mai mult de 1500-2000 de lei n-avem de unde să le dăm, dar fondurile astea se vor duce pe materiale de construcție. De asta au nevoie acum. Trebuie să ne mișcăm repede că vremea bună trece repede și să aibă și ei un loc al lor“, ne-a declarat edilul.

Cei care doresc să le fie aproape celor doi, o pot face prin donații constând în materiale de construcție, alimente neperisabile, dar și haine, măsurile M-L. La încălțăminte, Ion Tănase poartă numărul 43, iar Elisabeta Tănase – 39. Toate pot fi duse la Căminul Cultural din Măgurele.

De asemenea, și mâna de lucru este foarte importantă pentru acești oameni.

Cum îi pot ajuta autoritățile

Pentru a beneficia și de ajutorul guvernamental pentru astfel de situații, familia Tănase trebuie să se adrese Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Prahova. Aici, vor trebui să întocmească un dosar separat cu cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie, însoţite de actele doveditoare, prin care să se confirme starea de urgență.

Ancheta socială este efectuată de agenţia teritorială în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Toate informațiile cu documentele necesare întocmirii acestui dosar le pot obține de la reprezentanții Asistenței Sociale din cadrul Primăriei Măgurele și/sau telefonic, la 0244 577 638.

Acest ajutor este distinct de cel oferit de autoritățile locale. Este plătit către beneficiari prin agențiile de plăți și inspecție socială. Pentru fiecare se fac dosare și anchete separate.

Foto:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău