WhatsApp_Image_2019-07-05_at_11.24.02_74584.jpeg

De la 1 iulie, Primăria Ploiești este obligată să implementeze direct la populație un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, iar fiecare gospodărie ar trebui să primească saci personalizați pentru deșeuri menajere, respectiv reciclabile. Dacă autoritățile locale ar respecta legea, factura pentru populație ar scădea cu până la 20%. Cum acest lucru nu se întâmplă, ploieștenii sunt obligați să suporte munții de gunoaie și mirosurile insuportabile.

Parcă niciodată Ploieștiul nu a arătat mai rău ca în ultima perioadă, din punct de vedere al curățeniei. Nu există cartier din oraș fără ca cetățenii să nu reclame, pe bună dreptate, munții de gunoi depozitat la blocuri, ghene sau colț de stradă.

În timp ce primarul Ploieștiului și conducerea Rosal își reproșează prin comunicate de presă și postări pe Facebook mizeria din oraș, problema ar putea fi rezolvată foarte simplu: printr-un sistem eficient de colectare selectivă a deșeurilor direct de la populație. Mai ales că, de la 1 iulie, această obligație a devenit una obligatorie prin leg!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În prezent, la Ploiești, colectarea selectivă se face ”la mișto”. Spațiile de depozitare sunt puține și vandalizate, astfel încât cetățenii nu sunt încurajați să separe deșeurile menajere de cele reciclabile, așa cum se întâmplă în alte orașe civilizate, precum Sibiul, de exemplu.

Potrivit articolului 17 din OUG 74/2018, de la 1 iulie, ”autoritățile locale sunt obligate să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale și să prevadă tarife distincte”. La Ploiești, acest lucru nu s-a întâmplat, deși riscăm să plătim amenzi de mediu usturătoare!

Mai mult, primăriile sunt obligate să aplice instrumentul economic "plătește pentru cât arunci", bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente: volum, frecvență de colectare; greutate; saci de colectare personalizați.

Concret, dacă populația ar primi de la primărie/operator saci pentru colectarea selectivă a deșeurilor (menajer/plastic-sticlă-metal-hârtie) costurile ar scădea semnficativ.

Operatorul va primi de la Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (importatorii de produse ambalate cat si producatorii de ambalaje de desfacere) până la 700 de lei/tonă de deșeuri reciclabile, astfel încât tariful pentru populația care colectează selectiv va scădea semnificativ față de cel actual, cu până la 20%. În plus, Primăria Ploiești nu va mai plăti 50 de lei/tona de deșeu necolectat selectiv drept taxa de mediu la AFM.

Mai mult, OUG 74/2018 prevede și amenzi pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile: de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. Cum însă la Ploiești sistemul nu funcționează, nici sancțiunile nu pot fi aplicate. (va urma)

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
director editorial
Mai multe despre autor și articolele sale
Este ziarist din 1997 și a colaborat cu mai multe instituții de media locale și naționale până în 2007, când a devenit editor coordonator al www.observatorulph.ro, liderul actual al presei prahovene.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg