Serbarea de sfârșit de an, înlocuită cu „marea zugrăveală“, la Grădinița „Sfântul Stelian“ din Ploiești. Cum a reușit un educator să-i determine pe părinți și copii să lucreze împreună FOTO

0
WhatsApp_Image_2019-06-12_at_11.47.47_1_77679.jpeg

WhatsApp_Image_2019-06-12_at_11.47.47_1_77679.jpegO educatoare din Ploiești și-a dorit să sărbătorească sfârșitul de an într-un mod inedit. În locul „tradiționalei“ serbări, Cristina Bejan i-a provocat pe prichindeii din grupa sa și pe părinții acestora la „marea zugrăveală“, prin care au dat culoare gardului Grădinței „Sfântul Stelian“.

Un strop de imaginație, dorința de a ieși din clasicul cadru al serbărilor de sfârșit de an, dar și deschiderea părinților de a se alătura unui proiect aparte pe care să-l realizeze împreună cu copiii lor au creat o activitate extrem de plăcută și care va avea efecte și pe termen lung. Pentru că imaginea colorată, veselă, realizată de către părinți, copii, educatori și un pictor profesionist va rezista ani buni. Pictura a fost realizată cu vopsea lavabilă pentru exterior și pigmenți de culoare.

Pictura zidului vine în completarea unui proiect mai amplu de modernizare a Grădiniței „Sfântul Stelian“. Însă dorința educatorului Cristina Bejan care face ce face și-i aduce împreună la diverse activități pe cei mici și cei mari este una mai veche. A derulat de altfel și un proiect internațional „My magical dust”, care a avut ca scopuri principale dezvoltarea personală timpurie, gestionarea emoțiilor, relația educator-copil-părinte, încurajarea creativității.

Cât despre „marea zugrăveală“, ideea a apărut după ce o mămică, pasionată de pictură și de tot ceea ce înseamnă artă, în general, i-a sugerat educatoarei să schimbe un pic și imaginea „tristă“ din curtea grădiniței și care să fie astfel în acord cu decorul interior care a trecut prin ample metamorfoze în ultimii doi ani.

Propunerea a prins imediat viață, iar concretizarea nu s-a lăsat așteptată. „Am vrut să-i scutim și pe părinți, și pe copii de stresul și efortul pe care-l presupun serbările de sfârșit de an și să încheiem această etapă într-un mod aparte. Eu militez pentru activitățile comune ale copiilor cu părinții pentru că acest tip de comunicare este foarte importantă“, ne-a mărturisit Cristina Bejan.

De partea cealaltă, cei mari nu au cum să nu reacționeze pozitiv și cu promptitudine la propunerile educatoarei, atât timp cât văd rezultatele.

„Copiii vin de plăcere. Răzvan al meu nu plânge dimineața când îl aduc la grădiniță. Nu știu ce le face, la ce «magie» recurge, dar și noi, și cei mici suntem, deopotrivă, încântați de tot ceea ce se întâmplă aici“, ne-a declarat Paty Tudorache, cea care a avut și inițiativa înveselirii prin culoare a curții.

WhatsApp_Image_2019-06-12_at_11.47.46_8daf7.jpeg

Este adevărat că mai harnici decât copiii au fost cei mari, care și-au adus aminte de orele de desen și și-au lăsat imaginația să zboare. Le-a fost alături și pictorul profesionist Roxana Aldea, cea care s-a ocupat de fundal și de contururi, lăsându-i pe părinți și micuți să le umple cum și cu ce culori vor.

„Au lucrat ambele tabere, dar cei mici se plictisesc mai repede și au combinat pictura cu joaca. În schimb, părinții s-au transformat în copii și s-au bucurat din plin de această activitate“, a observat Roxana Aldea.

Micuța Maria a lăsat toboganele și leagănele pentru pensulă și culori. Este pasionată de pictură, iar răbdarea și modul în care reușește la cei patru anișori ai săi să traseze liniile, să respecte conturul, să întindă culoarea sunt dovada cursurilor, plăcerii și talentului pentru această latură a artei.

WhatsApp_Image_2019-06-12_at_11.47.45_4078e.jpeg

„Pictez și acasă și cel mai mult îmi plac florile. De fapt, petalele sunt preferatele mele pentru că sunt colorate“, ne-a mărturisit Maria, în timp ce se ocupa cu multă atenție de aripile unui fluture.

La activitatea de la sfârșit de an au fost invitați și copiii care vor urma de la toamnă această grădiniță. Iar acomodarea nu s-a lăsat prea mult așteptată.

Foto:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău