spot_img
- Publicitate -

Moara de apă de la Drajna, monument național, aflată în „comă“. Resuscitarea ar putea veni, la „toamnă târziu“, din fonduri europene FOTO

Data:

WhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.33_4cfa6.jpegÎn alte locuri ar fi fost transformată în muzeu, „îmbrăcată“ în povești și inclusă în obiectivele turistice care ar fi putut aduce atât notorietate, cât și bani zonei. La noi, însă este lăsată, la propriu, în paragină. Puțin câte puțin, Moara de apă de la Drajna este „înghițită“ de nepăsare.

- Publicitate -

Am găsit-o acoperită de bălării, într-o stare avansată de degradare. O imagine care arată „interesul“ autorităților pentru cultură, istorie și turism.

Deși este consemnată în registrul monumentelor de tip A (de valoare națională), acest obiectiv n-a trezit decât interesul turiștilor care s-au oprit pentru a o studia și fotografia. Și asta pentru că nu întâlnești la tot pasul o astfel de moară, construită în secolul al XVII-lea din piatră de râu de către familia boierului Filipescu.

Impresionantă prin proporţii, construcția a avut și momente de glorie, apărând și în filme româneşti.

Super spectacol în Sala Olimpia. Tribună dedicată sportivilor prahoveni

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 16:00, la Sala Olimpia din Ploiești, va avea loc meciul de handbal dintre CS  Județean Prahova și CSU  Știința...
- Publicitate -

Unică prin structura și suprafața ei!

Având un imens acoperiș de șindrilă în patru ape, susținut de stâlpi sculptați. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată și posibil mărită. Construcția constituie o instalație tărănească monumentală prin proporții, soliditate, organizare, materiale folosite și arhitectură în general.

Imediat după moară, în acea vreme, se ridica un vechi portic de piatră, ce indica drumul spre castel și care avea gravate în chirilică numele lui Alexandru N. Filipescu și anul 1851, data la care el a început reconstrucția conacului. De la portic, o alee traversa satul, conducând până la dealul pe care se înalță zidurile groase ale curții de la Drajna, scrie https://turism.drajna.ro

- Publicitate -

Aceeași sursă ne precizează că moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5m, iar roata de lemn are diametrul de 2m. Pietrele ferecate ale morii fuseseră aduse din dealul Istriței, de la Pietroasele. Partea superioară este din lemn. Mecanismul de măcinat era format din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, (cea mobilă se învârte și zdrobește grăunțele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiți exploatatori, iar pietrele există, dar sunt printre dărâmături. Reparatia lor se făcea cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Aceeași moară, cu ajutorul separatorului, măcina și grâu și făină.

Cu un șurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă și în funcție de înălțime se obținea granulația dorită. Curelele erau de dimensiuni mari și realizate din textură de cauciuc.

A fost administrată de Dumitru Kretzulescu-Warthiadi – proprietarul Castelului Filipescu, fiul Elenei Kretzulescu și al generalului Panait Warthiadi. La început, moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă și locuitorilor din sat. Boierul nu avea obiceiul să locuiască la Drajna, ci la București, astfel administrarea moșiei era lăsată în mâna arendașilor și administratorilor, dintre care cei mai cunoscuți fiind : Cristodor Stravidi, Chirănoiu din Văleni și Butu Ardeleanu, mai aflăm de pe site-ul amintit mai sus.

- Publicitate -

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar care rămân în suflet pentru totdeauna. Unul dintre ele, Teșila, locul unde liniștea munților, te...

Deși este unică în Prahova prin dimensiunile și modul în care a fost realizată, moara pare a se duce, pe zi ce trece, pe Apa Sâmbetei. Lipsa lucrărilor de întreținere își spun cuvântul. Dacă în alți ani, iarba din jur era cosită, de această dată, bălăriile ne-au împiedicat să ne apropiem de ea.
Promisiuni am tot auzit, proiecte ar fi, dar când vor fi puse și-n practică, nimeni nu poate da un răspuns concret.
Ansamblul construit din piatră de râu a fost retrocedat în 2007, iar după mai mulți ani, Primăria Drajna a reușit să cumpere moara cu suma de 500.000 de lei.

Primele lucrări, la „toamnă târziu“!

Acum, pentru reabilitarea ei au fost accesate fonduri europene în valoare de aproape un milion de euro. Deși contractul a fost semnat de anul trecut, lucrările vor începe, cel mai devreme, „la toamnă târziu“, după cum ne-a declarat Violeta Gonțea, primarul comunei Drajna.

- Publicitate -

Vezi și Imagini cu moara de apă de la Drajna care va fi reabilitată cu un milion de euro de la Uniunea Europeană

„Încă se derulează procedura de achiziție publică, atât pentru proiectare, cât și pentru execuție care a fost întârziată, după ce a fost modificată legislația, iar noi a trebuit să ne conformăm având în vedere că obiectivul este monument istoric inclus în clasa «monumentelor clasificate național». Până la sfârșitul lunii august sperăm să fim gata cu toate acestea și să ne putem apuca de treabă. Dar, cel mai devreme, lucrările vor începe toamna târziu“, a precizat Violeta Gonțea.

Intervenția la acest obiectiv vor fi unele de amploare, potrivit proiectului „Reabilitarea, conservarea, protejarea și promovarea monumentului istoric Moara de Apă Warthiadi, loc de creație și de cunoaștere a obiceiurilor, tradițiilor și culturii locale și naționale“ prezentat în linii mari și pe https://turism.drajna.ro. Vor fi executate lucrări de reabilitare masivă, atât interior, cât și exterior, va fi îmbunătățită și structura de rezistență, dar și readucerea imaginii acestei mori la momentul 1939.

- Publicitate -

„Având în vedere cantitatea mare de informații privind situația edificiului în momentul 1939, când a avut loc și o intervenție documentată a proprietarului, se vor executa lucrări în scopul revenirii la forma prezentată atunci, eliminând anumite intervenții parazitare ulterioare“, se precizează în proiect.

Cât despre modul deplorabil în care am găsit acest obiectiv în weekend, edilul ne-a dat asigurări că iarba va fi cosită cât de curând.

Pentru cei care vor să vadă Moara de apă Warthiadi, cea care a apărut și în filmul „Întoarcerea Vlașinilor”, o vor găsi pe drumul care leagă Vălenii de Munte de Drajna. Imediat după trecerea podului, obiectivul poate fi remarcat pe partea stângă. Din păcate, nu există indicatoare, dar sperăm ca odată cu reabilitarea să apară și ele.

- Publicitate -

Foto: Liliana Maxim

WhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.38_ecbd3.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.38_1_91573.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.36_9af9a.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.34_fd302.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.34_1_2d968.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.33_34228.jpegWhatsApp_Image_2019-06-10_at_09.24.33_1_9407a.jpeg

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Reacții după decizia CA Ploiești. Șoșoacă: „Se dărâmă șandramaua”

După decizia Curţii de Apel Ploieşti care a decis...

Reacția BEC după suspendarea anulării prezidențialelor din 2024

După hotărârea Curții de Apel Ploiești, care a suspendat,...

Parchetul, recurs la decizia care suspendă anularea alegerilor

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a...

Cine e judecătorul ploieștean care a anulat anularea alegerilor

Alexandru Vasile, judecătorul care a decis anularea deciziei CCR...

De ce rămânem fără medici. Sute de posturi vacante la SJUP

Lipsa medicilor afectează grav activitatea celui mai mare spital...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...

Dumnezeu, coleg de campanie

Viața politicienilor români pare împărțită în două anotimpuri spirituale:...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...
- Publicitate -

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Cum poți deveni pilot de avion în Prahova, gratuit

În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala...

Tzancă Uraganu, gest emoționant în ajunul Învierii

Ca la fiecare mare sărbătoare, Tzancă Uraganu, unul dintre...

Sera viitorului din Prahova produce trufandale pentru supermarketuri

Și în România se poate! Departe de imaginea clasică...