FOTO-VIDEO Povestea ploieșteanului Răzvan Militaru, multiplu campion național la patinaj viteză în țara fără niciun patinoar pentru acest sport

0
WhatsApp_Image_2019-06-05_at_14.07.36_b6882.jpeg

WhatsApp_Image_2019-06-05_at_14.07.36_b6882.jpegEste o vorbă veche care spune despre „omul potrivit, la locul potrivit”. Pentru Răzvan Militaru (18 ani), doar prima parte este valabilă. A ales în urmă cu zece ani patinajul viteză, iar astăzi este multiplu campion național și reușește clasări remarcabile și la turneele internaționale, în condițiile în care în România nu există niciun patinoar pentru un astfel de sport.

Concurează de la egal la egal cu sportivi care se antrenează în permanență pe gheață. El, însă, trebuie să se limiteze la pregătirea pe role. Dar talentul, dorința, ambiția de a nu da cu piciorul la ani de muncă și mii de euro pe care părinții i-au cheltuit pentru pasiunea sa, speranța că într-o zi va cuceri și un loc pe podiumul cupei sau/și campionatului mondial îl determină să vadă doar în față, să evite obstacolele și să alerge. Cât de tare poate!

Alunecă pe o gheață pe care și-ar dori s-o aibă și-n bazele de antrenament din țară. Dar la noi nu există așa ceva. Chiar și perspectivele pentru realizarea unui astfel de patinoar s-au „topit“.

Naționale, departe de țară

Răzvan Militaru va împlini peste câteva luni 18 ani. De la zece ani a început să privească mersul pe role cu alți ochi. Echilibru, viteza, forța picioarelor, puterea de concentrare i-au adus primul premiu la numai șapte luni de când a început antrenamentele la patinaj viteză. Concursul a fost unul pe role.

WhatsApp_Image_2019-06-05_at_14.07.37_1_e74ff.jpeg

De atunci, nu-și amintește să fi fost prezent la vreo competiție națională și unde să nu se fi clasat pe podium. Rezultate precedate de o muncă zdravănă, de luni de cantonamente, în care Răzvan, asemenea celorlalți sportivi care s-au îndreptat spre patinajul viteză, au așteptat, au sperat că se vor antrena pe un patinoar aici, în țara lor. Nu s-a întâmplat!

Chiar și campionatele naționale ale României se desfășoară în Germania. Da, într-un loc unde acești tineri sunt înconjurați doar de o mână de oameni, de cei care-și permit să ajungă la mii de kilometri pentru a-și susține favoritul. Dar cel mai adesea sunt singuri și se susțin unul pe altul, transformându-se din competitori în suporteri, familie, tot. Îl are tot timpul alături de el pe antrenorul Marius Băcilă.

Răzvan a mers singur la aproape toate concursurile. Își amintește că o singură dată a venit și mama lui să-l vadă, însă s-a obișnuit să fie singur. Părinții îi sunt aproape însă din toate celelalte puncte de vedere. Ei îl sprijină financiar pentru cantonamente, competiții, pentru achiziționarea echipamentului de antrenament și concurs, toate ridicându-se la câteva mii de Euro. Parțial, aceste cheltuieli sunt acoperite și de către CSM Ploiești, unde este legitimat.

În ciuda eforturilor financiare care i-au doborât uneori pe părinții lui Răzvan și care i-au solicitat de câteva ori să abandoneze acest sport, campionul a privit doar în față, cu gândul și dorința de a ajunge la FINISH, un punct care, în cariera aleasă de el, este încă departe.

Dar până acolo face tot ce-i stă în putință pentru o cursă de senzație. Pe lângă multiplele titluri de campion național, Răzvan are și-un record național, unul care stă în picioare de șapte ani. La competițiile internaționale, cea mai bună clasare a fost pe locul V.

Cu toate lipsurile, cu singura pregătire pe gheață pe care o face în cantonamentele din afară, Răzvan se luptă cot la cot cu sportivii care au la discreție astfel de baze de antrenament, iar pe mulți chiar îi devansează la competițiile de talie mondială, reușind ca dintre cei 60-70 de concurenți să fie mai tot timpul în prima parte a clasamentului.

Piedici depășite

Pasiunea pentru acest sport și dorința de performa, de a-și împlini un vis, l-au făcut să revină după cei doi ani de pauză pe care s-a văzut nevoit să-i ia fără voia lui. Niște condiții impuse de fostul club în momentul în care și-a cerut transferul la CSM Ploiești și cărora n-a vrut să le dea curs l-au împiedicat să aibă continuitate. Dar în timpul respectiv, Răzvan n-a renunțat la sport. Și-a menținut condiția fizică, antrenându-se cu fratele său mai mare care face handbal de performanță.

A reîncălțat ghetele și, cu orgoliul de a demonstra că alunecarea îi va fi la fel de ușoară și sigură, în ciuda piedicilor puse de anumite persoane, dar și de un sistem (format tot din oameni) pentru care patinajul viteză nu contează, a revenit la marea lui dragoste.

În căutarea susținerii financiare

A înțeles că în timpul în care va fi un sportiv activ nu se va putea bucura de o bază adecvată în țară, dar nu poate fi de acord cu lipsa de susținere a muncii și performanței sale. Răzvan este încă elev, iar părinții săi nu sunt milionari. Eforturile făcute pentru susținerea pe toate palierele i-au epuizat, iar tânărul este în căutare de sponsori care să-l susțină în cantonamentul pe care ar urma să-l aibă din octombrie până în ianuarie, în Germania.

Costurile nu sunt extraordinar de mari, 2000 Euro, însă când ai ajuns la fundul sacului, când vezi că nu mai ai de unde pune, chiar și un Euro este o avere.

Singurii bani pe care-i câștigă acest tânăr de pe urma muncii colosale sunt 500 lei/lună din indemnizația de sportiv, bani pe care și-i economisește pentru echipament.

Misiunea lui Răzvan Militaru n-ar trebui să fie, sub nicio formă, cea de a-și căuta sponsori, ci cea de a-și vedea de antrenamente și de școala pe care o urmează la Colegiul Național „Nichita Stănescu“ din Ploiești. Însă îl epuizează gândul că din cauza lipsei acestor fonduri va pierde un sezon competițional, va pierde ani de muncă și șansa de a se apropia de împlinirea visului de a duce numele României pe podium la un sport frumos, dar tratat cu atâta indiferență în țara noastră.

Cei care vor să fie alături de un campion, pot lua legătura chiar cu acesta, la 0727.553.124

FOTO-VIDEO: arhivă personală

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău