WhatsApp_Image_2019-05-28_at_11.32.28_ecf6a.jpeg
Aproape 30 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, de la Colegiul de Arte „Carmen Sylva“ din Ploiești și-au lăsat talentul să „zboare“ într-un mod inedit. Adolescenții au îmbrăcat în culoare parte dintre zidurile liceului. Una dintre lucrări s-a transformat în decorul preferat pentru fotografii.

În trecut, au dat culoarea câtorva centrale termice din Ploiești, în urmă cu aproape trei ani s-au apucat de pictat pereții interiori ai liceului, pentru ca acum să-și mute atelierul de lucru în exteriorul unității didactice.

Timizi, dar dornici de a ieși din tipare, elevii de la clasele de Pictură, Ceramică și Grafică ai Colegiului „Carmen Sylva“ din Ploiești le-au propus cadrelor didactice să schimbe imaginea fadă a exteriorului școlii cu una plină de viață, creativitate, culoare.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Proiectul a fost primit cu multă deschidere și privit ca o provocare inclusiv de profesorii acestor adolescenți. Mai mult de atât, acest gen de „art street“ s-a transformat și în parte a lucrării de atestat pentru elevii din clasa a XII-a.

Munca în echipă

Coordonați de profesoarele Rita Bădulescu (clasa de Pictură), Liliana Marin (Ceramică) și Ioana Ignat (Grafică), artiștii de la „Carmen Sylva“ și-au folosit cum au știut ei mai bine talentul, cunoștințele tehnice, imaginația, spiritul de echipă pentru a da viață ZBORULUI, tematica aleasă atât de elevi, cât și cadrele didactice.

WhatsApp_Image_2019-05-28_at_11.31.23_64848.jpeg

Munca, una de săptămâni întregi, nu a fost doar de creație, ci și una fizică, una în care liceenii au tăiat plăci de gresie și faianță, au cărat materiale folosite la zugrăvit, s-au urcat pe schelă pentru a picta sau a prinde mozaicul pe ziduri. Dar efortul a meritat. Aripile prezente pe unul dintre pereții corpului principal al Colegiului sunt preferatele celor care vor să-și facă fotografii cu un altfel de decor.

Pictura mozaicată de pe punctul termic al liceului te poartă cu gândul la imaginile din Barcelona, în timp ce tabloul păsărilor de pe corpul secund al școlii îți prezintă puiul, devenit adult, care ascultă cu mare atenție sfaturile părintești înainte de a-și lua zborul spre viață, responsabilitate, dar și spre împlinirea visurilor.

Dincolo de imaginea care încântă ochiul, vorbim despre niște copii extrem de talentați și muncitori. Atât mâinile lor, cât și ale profesorilor „trădează“ efortul depus, la propriu, ca lucrurile să se așeze armonios, ca lucrările lor să capete sens.

Între pasiune și planuri de viitor

Oana Sima (foto) este clasa a XII-a și, totodată, olimpică națională la creațiile în Ceramică. S-a clasat pe locul al II-lea, însă a fost cea mai bună din competiție ținând cont că primul loc nu a fost acordat. A atras-o domeniul tocmai prin prisma faptului că, în general, este unul care respinge. N-au speriat-o mizeria, munca, riscul de a se tăia, de a se alege cu mâinile asemenea unor zugravi.

WhatsApp_Image_2019-05-28_at_11.32.24_3546f.jpeg

Îi plac provocările, dar cel mai mult o încântă atunci când vede ce poate realiza cu propriile mâini. Își dorește să-și urmeze pasiunea, să aibă un job care să-i asigure un trai decent aici, în țara sa.

Chiar dacă sunt la o clasă cu un anumit profil, adolescenții nu sunt îngrădiți la un singur domeniu. Învață să și picteze, să facă grafică, să manevreze ceramica, să sculpteze etc.

Pentru profesorii de la Arte, acești elevi sunt asemenea copiilor lor. Le plac deschiderea, noul, talentul, istețimea, frumusețea visurilor lor, dar și faptul că-i țin ancorați în viața adolescentină. Pentru liceenii de aici, sunt oamenii care împreună cu părinții lor le prind aripile și îi învață să zboare. Dar despre cum se vor descurca și cât de sus vor ajunge, depinde de fiecare.

„Din fericire, arta câștigă teren. Inclusiv street-art-ul. Ei sunt copii buni, muncitori, talentați, sunt olimpici. Însă, recunosc că-i sfătuiesc ca pe lângă artă, pe viitor, să-și caute și un alt serviciu care să le aducă siguranță, stabilitate“, ne-a mărturisit profesorul Rita Bădulescu (foto).

WhatsApp_Image_2019-05-28_at_11.32.19_f99be.jpeg

CITIȚI și Rezultate excepționale obținute de 15 liceeni de la Colegiul de Arte „Carmen Sylva“ din Ploiești la olimpiadele naționale de profil

Materialele copiilor au fost puse la dispoziție de către școală, iar bucățile de gresie și faianță au fost achiziționate de la rebuturi din magazinele de profil.

WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113218
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113226
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113220
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113228
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113228-1
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113227
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113225
WhatsApp-Image-2019-05-28-at-113222

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg