Cum i-a schimbat șahul viața unei copile din Ploiești. La numai opt ani, Antonia Radu face parte din lotul național

0
WhatsApp_Image_2019-05-10_at_16.24.45_af593.jpeg

WhatsApp_Image_2019-05-10_at_16.24.45_af593.jpegAre doar opt ani și jumătate, iar „jucăriile“ preferate sunt piesele de pe tabla de șah. În ciuda timidității pe care o afișează, la prima vedere, Antonia Radu reușește să treacă de adversarii săi asemenea Reginei: cu multă lejeritate. Anul acesta, micuța ploieșteancă a devenit campioană națională la „sportul minții“.

Cu șahul s-a împrietenit încă de la grădiniță. La 5 ani și 10 luni, părinții au înscris-o la CSM Ploiești pentru a înțelege mai bine acest sport, dar și în speranța de a-i organiza modul de a gândi. În primele mișcări i-a avut ca mentori pe soții Văsii. Sub formă de joacă, Antonia a început să îmbine teoria cu practica. Totodată, a participat și la primele sale concursuri.

„Eram cea mai mică și luam bătaie la toate jocurile. Dar ca să nu mă supăr mi-au dat un punct de consolare“, ne-a povestit campioana noastră.
Dar a fost punctul care a stimulat-o. Și-a dorit ca la competițiile ce aveau să urmeze să câștige acel punct și nu să-l primească. Lucru care s-a și întâmplat.

Orele de la club, unde, în prezent este pregătită de profesorul Grigore Petre, au fost completate de munca individuală de acasă, iar treptat micuța noastră a început să se impună. Nu a lucrat nicioadă că „trebuie“, ci pentru că și-a dorit și i-a plăcut. De altfel, recunoaște că ar da oricând păpușile pentru o partidă de șah sau un joc lego unde trebuie să-și pună la lucru răbdarea, atenția, gândirea.

O perioadă, unul dintre „adversari“ i-a fost chiar tatăl său, Tavi Radu. Totul însă până în momentul în care au început înfrângerile pe bandă rulantă. Sătul de atâta „bătaie“, dar și pentru a o ambiționa să „zboare“ mai departe, să aibă parte de competitori pe măsură, Tavi și-a îndrumat fiica să joace online cu șahiști de talia și vârsta ei.

Îi place „albul“ și Regina, adică să aibă prima opțiune și libertatea de mișcare. Se descurcă însă în toate situațiile. Iar atunci când nu reușește, vrea să înțeleagă de ce nu a fost mai bună decât adversarul. Își studiază greșelile, dar și strategia celui care a învins-o, astfel încât cu proxima ocazie să opteze pentru cele mai bune mișcări.

Calificare în lotul național

În luna aprilie, micuța Antonia a participat la primul mare concurs al său. La Naționalele de șah, competiție desfășurată la Călimănești-Căciulata, ploieșteanca s-a numărat printre cei mai buni 22 de jucători ai „sportului minții“ din țară, la categoria sa de vârstă.

Pentru locul I a avut de disputat nouă runde cu o șahistă din Brașov, legitimată la un club din București. Opt runde i-au aparținut Antoniei, iar la ultima a fost egalitate. Conform regulamentului, s-a recurs la istoricul rezultatelor celor două competitoare, iar punctajul a clasat-o pe Antonia pe locul secund. Dar nu consideră că a pierdut locul I, ci că l-a câștigat pe cel de-al II-lea. În plus, rezultatele sale i-au asigurat calificarea în lotul național.

Vara îi va aduce însă o provocare și mai mare. Următorul pas sunt Europenele care se vor disputa la Bratislava. Părinții săi vor face tot posibilul ca micuța să ajungă la această competiție. Pentru Antonia, șahul este un joc, o provocare, o pasiune. Nu simte că obosește și nici că se plictisește în orele de rezolvare a problemelor.

Gândirea structurată, analitică, dezvoltată de acest sport o ajută și la școală, acolo unde micuța excelează. Bineînțeles că materia preferată este Matematica.

„Șahul i-a indus o ordine în gândire. Era mult mai dezordonată înainte de a începe antrenamentele. Și am mai descoperit încă o latură pe care nu i-o știam: ambiția. Câteva partide le-a disputat în timp ce avea febră. Putea să renunțe, avea toată înțelegerea, dar și-a dorit să concureze și a câștigat“, ne-a mărturisit Tavi Radu.

Va încerca însă să-și testeze și abilitățile fizice, iar în această vară va începe antrenamentele la tenis. Recunoaște că mama sa a îndrumat-o către acest sport, dar vine oarecum în completarea și a ceea ce-și dorește ea. Visează să facă performanță și aici, dar știe că va trebui să muncească mult.

Șah-mat din două…răspunsuri

La capitolul planuri pe termen lung, Antonia i-a dat șah-mat tatălui său care aștepta ca ea să răspundă că și-ar dori să meargă spre Mate-Info: „Mi-ar plăcea să fiu ca doctorul care mi-a vindecat pisica. Da, doctor veterinar!“.

Și a continuat în aceeași notă și în privința atracțiilor din călătoriile făcute prin toată lumea cu părinții săi. Ca țară, cel mai mult i-a plăcut Scoția, dar ceea ce i-a rămas în minte de aici a fost modul în care erau decorați pereții camerei de hotel. Mirarea tatălui care aștepta, probabil, ca fiica sa să relateze toată istoria și geografia acestei țări, a fost completată de un zâmbet. La opt ani și jumătate vorbim, totuși, de un copil, unul despre care, cu siguranță, vom auzi mult timp de aici încolo și multe lucruri frumoase pe care le va realiza. Potențial are din plin!

Foto: arhiva personală Tavi Radu

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău