proiect_51b68.jpg

Asociația Prahova în Acțiune a deschis, de câteva luni, primele trei centre de programare pentru copii în Ploiești, în cadrul unui proiect amplu, care se desfășoară nu doar la nivel național, ci și în alte 94 de țări. Vorbim de o comunitate care, prin voluntariat, oferă posibilitatea celor mici de a descoperi tainele calculatorului. Iar eroii de astăzi sunt mai mulți liceeni și profesori, care au devenit mentori pentru generația de mâine.

În fiecare sâmbătă, mai mulți liceeni participă, voluntar, la instruirea elevilor în domeniul IT. Iar la Ploiești deja funcționează trei centre de instruire, în cadrul proiectului CoderDojo. Cei care predau sunt elevi la două colegii din municipiu.

Unul dintre centrele de programare este la Biblioteca Nicolae Iorga. Aici l-am întâlnit pe avocatul Răzvan Stănciulescu, președintele Asociației Prahova în Acțiune, cel care a adus la Ploiești conceptul de CoderDojo, derulat cu succes, la nivel național, inclusiv în Cluj și în Timișoara, dar și la nivel internațional.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ideea de bază este că avem nevoie de IT-iști. Europa are nevoie de IT-iști și noi încercăm să-i pregătim. Pe de altă parte, ideea este de a uni comunitatea și de a ne strânge în jurul unei idei bune și de a o pune în practică”, povestește avocatul Răzvan Stănciulescu, care susține că tot conceptul se bazează pe voluntariat.

Ideea de bază a CoderDojo este voluntariatul. Totul trebuie să fie gratuit, de la voluntari, la spațiul în care ne desfășurăm activitatea”, a precizat Stănciulescu.

Imediat cum a aflat de acest proiect, avocatul Răzvan Stănciulescu a reușit, în numai o lună, să găsească sprijin pentru închirierea de spații, dar și să-i mobilizeze pe tinerii care, acum, au devenit profesori pentru elevii mai mici.

Pasiunea pentru IT

Aflați în jurul unei mese, de pe care nu lipsesc laptop-urile, mai mulți adolescenți își așteaptă „cursanții”. Cristian Crăciun, elev în clasa a XI-a la Colegiul Spiru Haret, vorbește despre IT și voluntariat ca și cum pasiunea pentru calculatoare și pregătirea unor elevi mai mici în acest domeniu reprezintă un lucru firesc.

Îmi place să ajut oamenii, îmi place să ajut copiii, în special. În al doilea rând, sunt pregătit pe acest domeniu și pot să împărtășesc o parte din experiența mea”, spune Cristian, cu o modestie firească, precizând că se gândește că, peste ani, generațiile viitoare vor excela în tehnologia informației.

Alături de Cristian, alți câțiva tineri, Tudor Gavril (clasa a X-a, Colegiul Național Al. I. Cuza), Ciprian Mareș (clasa a X – Colegiul Național Al. I. Cuza), Ștefan Stroe (clasa a IX-a Colegiul „Spiru Haret”) și Alexandra Tabără (clasa a IX-a Colegiul „Spiru Haret”), împărtășesc aceeași pasiune pentru IT și au devenit profesori pentru elevii mai mici.

De la Biblioteca Nicolae Iorga ne îndreptăm spre cel de-al doilea centru, deschis în casa parohială a Bisericii Eroilor Tineri „Înălțarea Domnului’ din zona de Vest a Ploieștiului.

Aici, alți trei tineri își așteaptă cursanții. Laurențiu Camil este elev în clasa a X-a la Colegiul Național Al. I. Cuza. Spune că există modalități prin care elevii mai mici să fie atrași de domeniul IT. Asta pentru că, în locul jocurilor pe calculator sau pe telefonul mobil, cei mici își pot programa chiar ei jocurile.

Colegii lui Laurențiu sunt alți doi liceeni, Bogdan Dumitraș și Vlad Negoiță, de la Colegiul Național Al. I. Cuza. La începutul anului școlar, cei trei au aflat de Asociația Prahova în Acțiune și au decis să se implice în proiectele derulate aici.

Alături de ei alți doi liceeni fac voluntariat în cadrul proiectului. Este vorba despre Robert Nenu și Victor Măndăianu, ambii în clasa a IX-a la Colegiul Spiru Haret. Fiecare visează că, peste câțiva ani, va deveni student. Dar asta nu îi împiedică să fie, săptămânal, pentru două ore, voluntari și să împărtășească lucrurile pe care le-au învățat până acum.

Școala cu profesori și elevi de excepție

Ultima oprire a noastră a fost la Școala Gimnazială „George Emil Palade”, la Atelierul de robotică. Chiar dacă era sâmbătă, la etajul al doilea al clădirii, într-o clasă am descoperit, laolaltă, elevi, liceeni, studenți, dar și profesori de excepție.

Sergiu Cristea predă fizica la două unități de învățământ din Ploiești. În fiecare sâmbătă, timp de două ore, este la Atelierul de robotică din cadrul Școlii Gimnaziale Emil Palade, singura unitate de învățământ din municipiu cu un astfel de atelier. Sebastian Hamza, student în anul I la UPG, și Georgian Dinu, student anul II la UPG, sunt alți doi tineri care fac voluntariat în cadrul acestui program.

Ne facem timp și, normal, ne mai rupem din timpul alocat familiei. Ideea este că sunt copii dornici să învețe și ideea de la care am pornit este că, în 10 – 20 de ani, când ei vor fi mari, lumea va fi a roboților. Și atunci numai cei care vor ști să programeze sau să utilizeze roboți vor avea locul de muncă asigurat, iar ceilalți ar putea avea de suferit pentru că nu sunt în pas cu tehnologia. Noi vrem ca generațiile pe care le creștem să fie responsabile și cu mediul, dar și cu tehnologia avansată care ne va invada până la urmă”, susține profesorul Sergiu Cristea, care recunoaște că, un astfel de curs, a fost inițiat și pentru a oferi o alternativă pentru cei mici, într-o lume în care mulți dintre copii preferă doar să se joace pe telefonul mobil sau pe tabletă.

Cursul de robotică nu se axează numai pe informatică. Elevii dobândesc cunoștințe și pe parte de mecanică și parte de electronică, lucruri utile în viața de zi cu zi.

Ei pot crea un sistem deschis propriilor lor invenții. Pe lângă cele pe care le promovăm noi aici, un mic semafor, un senzor de mișcare, un senzor de temperatură, un senzor de umiditate, ei pot dezvolta diverse aplicații astfel încât să le fie utile lor în viață, în locuințele lor și familiile lor ”, spune profesorul, care are ca sprijin nu doar liceeni și studenți de la UPG. Inginerul electronist Nedelcu Gheorghe, specialist în programare, în fiecare sâmbătă, bate drumul de la București la Ploiești să fie alături de grupa celor care se visează deja mici inventatori. Proiectul de suflet este o mașină robot care reușește să parcurgă un traseu stabilit inițial.

Dincolo de inițiativa lăudabilă, de promovare a proiectului CoderDojo, care se bazează pe voluntariat, la fel de importantă este ideea de implicare în comunitate, iar la acest capitol Asociația „Prahova în acțiune” excelează, prin diversele evenimente organizate.

20190518_122956_0c713.jpg

20190518_112239_313b2.jpg

20190518_122932_f0317.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg