Cum poți ajuta o familie din Prahova căreia un incendiu i-a mistuit casa, munca, amintirile… Cercul de Donatori, o ușă deschisă spre o nouă viață

0
casa_18259.jpg

casa_18259.jpg
Fiecare incendiu vine peste cei asupra căruia se năpăstuiește ca o boală care te ia prin suprindere, care-ți sfâșie sănătatea, care nu te întreabă dacă ești pregătit să-i faci față. Primești verdictul și începi lupta.

Una care te sfâșie, dar care te și întărește. Pentru că nu vrei să cedezi. Mai ai viață în tine și știi că tot ceea ce ți se întâmplă este o încercare peste care vei trece. Pentru o familie formată din nouă suflete, din Boldești, acest tip de „boală“ i-a lovit în a doua zi de Paște.

Toată viața și munca lor de până atunci a fost făcută scrum. Într-un sfert de oră s-a dus totul. Imaginea focului i-a împietrit, i-a lăsat fără reacții. Pe moment, i-au mulțumit lui Dumnezeu că n-au murit arși, dar au venit zilele de după năpastă când au conștientizat că sunt obligați să ia viața de la capăt. Cu mâinile goale, cu o suferință care-i macină, cu mii de întrebări fără răspuns, cu gânduri de viitor care le sunt scăldate în lacrimi… Le e teamă să mai viseze. Au făcut-o și-n trecut, iar printre planurile lor nu s-a regăsit niciun moment ideea că într-o zi vor trece printr-un așa necaz.

Nouă suflete, dintre care trei copii, cu vârste de 5, 7 și 12 ani, patru adulți de 29, 34,36 și 42 de ani și doi vârstinci care au 54 și 62 de ani au trăit în dimineața celei de-a doua zi de Paște, pe 28 aprilie, coșmarul vieții. Cei nouă își duceau traiul în trei case care erau lipte una de alta.

Fiecare cu rostul ei! Focul iscat de la unul dintre panourile electrice s-a propagat cu viteza gândului și a „înghițit“ tot. Munca lor, tot ceea ce-și încropiseră în ani de muncă, din salariile și pensiile lor, s-a transformat în mormane de cenușă.
Veniturile nu le sunt mari, dar sunt oameni gospodari, lucrează la fabricile din împrejurimi pe salarii minime.

Dar, în modestia lor, din toate punctele de vedere, au înțeles un lucru pe care încearcă să-l inducă micuților lor. Educația este cea care te face OM, cea care te „salvează“. Cei doi copii de școală, Rebeca și Gabriela au rezultate foarte bune, iar Ana Maria care, momentan, este la grădiniță promite să nu se lase mai prejos.

Dincolo de cuvinte

Nu este doar o poveste „lacrimogenă“, ci este una de viață, una cumplit de reală. Nici ei nu s-au gândit vreodată că li se va întâmpla această nenorocire. „N-am crezut că vom trăi coșmarul ăsta vreodată. Am văzut la televizor sau în alte situații case arzând, dar n-am crezut nicio clipă că vom ajunge s-o vedem pe-a noastră făcută scrum “, ne mărturisea Georgeta Iancu, la câteva zile după eveniment.

POVESTEA COMPLETĂ A TRAGEDIEI DE PAȘTE PRIN CARE A TRECUT FAMILIA DIN BOLDEȘTI 

Este ceva ce se poate întâmpla oricui, oricând. Noi, cei care n-am trecut prin acest coșmar, nu putem face nici măcar un exercițiu de imaginație în care să ne închipuim „cum ar fi dacă“ sau ce-am face în acele câteva secunde, cel mult, minute, în care ar trebui să ne concentrăm pe salvarea vieților și a bunurilor noastre… Ne apucă fiorii, panică și ne blocăm instantaneu astfel de gânduri.

Niculae (62 ani) și Elena Ciobăniuc (54 ani), Constantin (36 ani), Georgiana (29 ani) și Gabriela Ciobăniuc (7 ani), dar și Giani (42 ani), Georgeta (34 ani), Rebeca (12 ani) și Ana Maria (5 ani) Iancu au reușit să se salveze doar pe ei și câteva acte. În rest, au pierdut tot, primind, la schimb, o mare dramă. Una pe care au simțit-o și o trăiesc diferit. Cele mici și-au pierdut confortul și colțișorul copilăriei lor, cei mari și-au pierdut amintirile, munca, noțiunea de „acasă”…

Colectivitatea, „medicul“ de care au nevoie

Dar, cum spuneam și-n începutul materialului, focul este asemenea unei boli. Și ca orice pacient care primești un diagnostic, după câteva zile în care-ți plângi durerea și disperare, te gândești cum să mergi mai departe, de unde să găsești resurse, cum să te bucuri de viață cu toată „oferta“ ei de bune și rele…

Cei nouă au fost găzduiți de apropiați, însă s-au pus repede pe treabă. N-au timp prea mult de lamentare pentru că sunt conștienți că trebuie să profite din plin de vremea bună ca să-și ridice alte cămăruțe.

Au început să curețe locul, au primit câteva materiale de construcție și și-au încropit o cămăruță pentru a și le păzi. Din păcate, pe unii nu-i oprește din a face rău nici măcar o astfel de tragedie…

Doar că au nevoie de sprijin. Le trebuie bani, materiale și mână de lucru. Oamenii se împart între serviciu și treburile de acasă și multe dintre lucrările la noul acoperiș se vor derula după-amiaza.

Amintirile și tot ceea ce-a ars focul din a doua zi de Paște nu le vom putea readuce, însă noi le putem fi ca un medic colectiv care, prin mâna de ajutor pe care le-o vom da, le vom ostoim durerea și le vom demonstra că noua viață este una mai frumoasă, una plină de speranță și una pe care, categoric, ei o vor privi cu alți ochi și o vor trăi cu altă intensitate.

Cercul de Donatori, o ușă deschisă spre o nouă viață

Cauza lor este una dintre cele ce vor fi prezentate și la ediția a XI-a a Cercului de Donatori Ploiești, eveniment ce se va desfășura pe 15 mai, începând cu ora 18.00, la showroom-ul BMW Proleasing Motors, din Șoseaua Ploiesti – Buzău nr. 505. Sunt așteptați să participe toți cei care vor să afle mai multe detalii despre acest caz și care vor să se implice prin donații care se derulează, aici, sub forma unor licitații. Totul se desfășoară într-o atmosferă plăcută, în care oameni cu diverse vârste și ocupații vin într-un cadru unde sunt uniți de dorința de a face bine. Intrarea este liberă, iar o înscriere AICI este suficientă. Doritorii pot veni însoțiți de prieteni, rude, colegi etc. Donațiile nu sunt obligatorii și nu trebuie făcute musai pe loc. Dacă vrei să donezi și n-ai sumele licitate la tine, le poți vira și în perioada ulterioară evenimentului.

„Prin Cercul de Donatori punem umărul la apelul umanitar făcut în beneficiul lor. Prin donațiile noastre putem să le oferim sportul necesar pentru face primul și cel mai important pas către o viață normală. Implicarea noastră este un ajutor salvator!
Dacă nu vei putea ajunge, dar vrei să susții proiectele acestei ediții, poți face o donație până pe 31 mai în contul Fundației Comunitare Prahova sau ne putem întâlni pentru a-i colecta. Banii vor ajunge la proiectul la care îți dorești. Cont bancar: IBAN RO61 RNCB 0205 1348 8900 0001 deschis la Banca Comercială Română S.A.– Sucursala Prahova”, se arată în comunicat Fundației Comunitare Prahova, cea care derulează și proiectul Cercul de Donatori Ploiești.

Cei care vor să le doneze direct, o pot face în contul deschis pe numele Niculae Ciobăniuc, la

BRD RO 69 BRDE 300 SV 70985013000 sau o pot contacta pe Georgeta Iancu, la 0730568979.

Foto: sursa Cercul de Donatori

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău