fbpx

droguri23-600x375_03648.jpg
„Acesta nu mai este copilul pe care-l știam“, „Ce fac cu copilul meu? Cum îl readuc pe calea cea dreaptă?“, „Oare se droghează?“, „Nu, nu, copilul meu nu consumă substanțe interzise. Are doar o pasă proastă“. Nu sunt formulări desprinse din scenarii de film, ci din realitatea cu care se confruntă din ce în ce mai mulți părinți. Pe an ce trece, procentul consumului de droguri este în creștere, însă îngrijorător este că tentația începe de la vârste tot mai mici.

Tentațiile din ce în ce mai mari, anturajele, situațiile de acasă, de la școală, neglijența părinților, anumite traume, abuzuri, unele afecțiuni psihice etc. reprezintă câteva dintre cazurile care îi fac pe copii și adolescenți să cadă în patima consumului de droguri. Totul pleacă de la o simplă curiozitate. Mirajul, senzațiile date de aceste substanțe îi fac pe mulți dintre cei care le încearcă să repete gestul. De aici și până la dependență este o barieră foarte fină pe care sin ce în ce mai puțini o conștientizează și reușesc să se oprească.

Din păcate, ceea ce este de-a dreptul alarmant, este faptul că aceste substanțe încep să fie consumate de la vârste tot mai mici. Potrivit datelor deținute de Agenția Națională Atidrog, debutul în lumea narcoticelor se înregistrează undeva în jurul vârstei de 12 ani.
Consumator-familie-societate
În rândul copiilor și adolescenților, rolul principal îl au părinții, cadrele didactice, consilierii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Noi avem întâlniri atât cu copiii, cât și cu adulții în cadrul ședințelor cu părinții. Am avut situații în care elevii au recunoscut că au încercat, dar am avut și cazuri în care ne-am confruntat cu negarea părinților față de realitatea potrivit căreia copilul lor se droga. În aceste situații, sprijinul este mai greu de acordat“, a declarat inspectorul-principal Georgiana Ionescu, din Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova.

Cum să-și dea seama un părinte că odrasla lor a luat-o pe căi greșite? Sunt câteva semne generale, completate, bineînțeles de cele particulare. Consumatorul are atenția scăzută, umblă zile-ntregi în aceleași haine, igiena devine una precară, apetitul este unul scăzut și, implicit, este înregistrată și o scădere drastică în greutate. La școală are cu totul alte preocupări, rata absenteismului crește, se instalează lipsa interesului pentru activitățile obișnuite, pentru hobby-uri.
Se îndepărtează de familie și de grupul obișnuit de prieteni, făcându-și un alt anturaj.
Totodată, comportamentul este unul dominat de minciună, furt, de violență.
Stigmatizarea, o „boală“ greu de vindecat.

Din nefericire, consumul de droguri vine la pachet și cu stigmatizarea. În cele mai multe cazuri, atitudinea celor din jur va fi una de reticență, de respingere, de etichetare, gen „drogatule“, „fumatule“, „prăjitule“ etc.

„Este și motivul pentru care le sugerăm cadrelor didactice ca atunci când descoperă un elev care se droghează, rezolvarea problemei să fie făcută cu diplomație, discreție. Discuțiile să fie cu părinții, cu consilierii școlari, psihologii. Consumatorul trebuie supus atenției permanente, părinții trebuie să-i fie aproape, să-l înconjoare cu multă afecțiune. Drumul către vindecarea de dependență este lung și anevoios, dar nu imposibil. Copilul sau adolescentul trebuie îndrumat către un sport, fie unul de contact, fie de echipă. Dar înainte de toate, părinții sunt cei care trebuie consiliați, care trebuie să înțeleagă problema cu care se confruntă copilul lor pentru a-l putea ajuta cu adevărat“, a declarat comisar de Poliție, Daniela Oncescu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, în cadrul lansării campaniei „Oamenii sunt mai mult decât dependența lor. Cunoaște-i, nu stigmatiza!“.

Reprezentanții CPECAP derulează o serie de activități, de întâlniri în unitățile de învățământ pentru informarea și conștientizarea elevilor în privința consecințelor substanțelor interzise asupra sănătății, dar și a vieții sociale.

Foto:

droguri23-600x375_1ce32.jpg

cms. Daniela Oncescu

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_14.53.14_1_84b22.jpeg

insp-principal Georgiana Ionescu

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_14.53.14_e8e40.jpeg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg