Drumul crucilor din Prahova! Un grup de tineri readuce la viață istoria „îngropată“ de vreme și de nepăsare FOTO

0
DSC_0054-1_fab6d.jpg

DSC_0054-1_fab6d.jpgCâțiva tineri și-au propus și s-au ambiționat să readucă la viață istoria „îngropată“. Au plecat astfel, prin Prahova, în căutarea crucilor de piatră ridicate între secolele XVI – XIX și a unui număr de minimum 50 de monumente dedicate comemorării participării comunităților locale prahovene la Primul Război Mondial, ridicate între 1920 și 1940. Toate imaginile și informațiile sunt aduse în prim-plan în cadrul proiectului „Patrimoniu la răscruce. Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova”.

Metoda propusă a constat atât în folosirea noilor tehnologii ale informației, precum digitizarea, în scopul conservării și promovării patrimoniului cultural material, cât și în utilizarea metodelor tradiționale de cercetare istorică. Această inițiativă are ca scop, pe lângă promovarea patrimoniului imobil religios și comemorativ, mai ales sensibilizarea și educarea publicului tânăr în spiritul conservării acestuia și a valorificării sale ca sursă de inspirație pentru proiecte artistice, acțiune pe care o considerăm drept unul dintre cele mai eficiente modele sustenabile de protejare a patrimoniului.

Proiectul mizează pe digitizarea 2D și 3D atât ca cea mai promițătoare soluție inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și ca unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia, deoarece, prin încărcarea produselor digitizării pe platforme informatice inteligente și atractive, permite accesul rapid al unui număr foarte mare de utilizatori la replici virtuale ale patrimoniului cultural, mobil sau imobil.

Ca soluție inovatoare de promovare a patrimoniului, cât și ca o componentă esențială a asigurării durabilității demersurilor de protejare a acestuia, tinerii s-au concentrat pe efortul de sensibilizare și educare a publicului tânăr în spiritul aprecierii și conservării patrimoniului cultural material. În acest sens, metoda concretă vizată de ei fost organizarea unei serii de minimum cinci ateliere educative având ca temă importanța conservării monumentelor istorice și cunoașterea patrimoniului istoric local, adresate elevilor din instituțiile de învățământ preuniversitar din zona de implementare a proiectului. Atelierele au fost organizate pentru elevii din trei școli generale din comunele Gherghița, Boldești-Grădiștea și Olari și pentru două licee din Mizil și Ploiești.

Elevii au fost invitați să valorifice artistic patrimoniul cultural de pe raza comunelor în care locuiesc ca surse de inspirație pentru picturi și alte forme de manifestare artistică, cele mai bune lucrări fiind expuse în cadrul unei expoziții prilejuite de conferința de diseminare a rezultatelor proiectului.

Toate detaliile și imaginile despre această inițiativă ambițioasă și lăudabilă, totodată, găsiți pe www.monumentelarascruce.ro 

Sursă text și foto: monumentelarascruce.ro

front_638b4.jpg

27ABC_IMG_5975_735bf.jpg

actiune_front_594f1.jpg

actiune1_2bf10.jpg

Apostolache

apostolache_4ef1c.jpg

Călugăreni

calugareni_9d548.jpg

calugareni1_b7969.jpg

Conduratu

conduratu_1_0bfd5.jpg

conduratu_214fa.jpg

DSC_0054-1_ddcdd.jpg

in_actiune_7667a.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău