Bugetul Spitalului Județean Ploiești de 140 de ori mai mare decât al unei comune sărace din Prahova – FOTO document

0
spitalul-judetean-ploiesti-buget_49b78.jpg

spitalul-judetean-ploiesti-buget_49b78.jpg

Spitalul Județean Ploiești, considerat cea mai mare unitate medicală din Prahova, va avea, în 2019, un buget de peste 279, 2 milioane de lei, iar la capitolul cheltuieli este prevăzută suma de peste 283,9 milioane de lei. Comparativ cu bugetul unei localități sărace din Prahova, cum ar fi Salcia sau Lapoș, bugetul unității medicale este de 140 de ori mai mare, reprezentând aproape 80% din bugetul Ploieștiului. 

În plin scandal cu privire la neregulile depistate de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Județean Ploiești, ies la lumină și sumele pe care unitatea medicală le va avea la dispoziție în anul 2019.

Astfel, potrivit unui proiect publicat pe site-ului Consiliului Județean Prahova, bugetul Spitalului Județean Ploiești este estimat în 2019 la 279.263.800 de lei, iar la capitolul cheltuieli este menționată suma de 283.936.840 de lei.

La capitolul cheltuieli salariale la Spitalul Județean Ploiești, suma prevăzută  este de 216 milioane de lei. Unitatea medicală nu poate să se plângă nici de faptul că nu primește suficient sprijin financiar din partea autorităților.

Suma prevăzută că va fi alocată în 2019 de la bugetul județului este de 8 milioane de lei. Prin urmare, bugetul estimat de la Spitalul Județean Ploiești este de 140 de ori mai mare decât al unei comune sărace din Prahova.

Citește și: Ce salarii încasează șefii Spitalului Județean Ploiești

Comparativ cu bugetul estimat al unei localități sărace, cum ar fi Salcia, diferența este majoră. Comuna are un buget estimat în 2019 de numai 2 milioane de lei.

„Este bugetul estimat care figurează pe hârtie, pentru că nu vom putea niciodată să colectăm această sumă din taxe și impozite locale sau din amenzi. Localitatea are aproximativ 1100 de locuitori. În cele mai multe cazuri vorbim de oameni în vârstă, cu pensii mici. Chiar dacă am recurge la executări, în cazul în care nu plătesc, nu am avea ce să executăm, pentru că oamenii sunt săraci”, susține Dan Boștină, primarul comunei Salcia.

La Lapoș situația este identică. „Bugetul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei. Comuna mai are aproximativ 1200 – 1300 de locuitori. Aproape 50% sunt pensionari, avem și vreo 30 de dosare pentru beneficiarii venitului minim garantat,.. Comuna are aproximativ 160 de elevi… Oamenii vor apă, vor canalizare și asfalt, dar posibilitățile de colectare a veniturilor la bugetul local sunt foarte mici. Din această sumă trebuie plătite utilitățile, salariile și ne-am propus și o serie de investiții. Avem o reabilitare de școală în lucru, avem inclusiv lucrări de asfaltare. Pentru a colecta cât mai mult am început, chiar de luni, să merg să vorbesc cu oamenii să-și plătească datoriile la bugetul local”, ne-a declarat primarul comunei Lapoș.

Comunele Lapoș și Salcia nu sunt singurele localități din Prahova care trebuie să supraviețuiască cu bugete de numai 2 milioane de lei.

În tot acest timp, Spitalul Județean Ploiești înghite, anual, peste 280 de milioane de lei, adică aproape 78,6% din bugetul municipiului Ploiești. 

Acesta ar fi numai unul dintre motivele pentru care serviciile de la unitatea medicală trebuie să fie ireproșabile și, cu atât mai mult, nu ar trebui să vorbim de deficiențe în cea mai mare unitate medicală din Prahova.

buget-spitalul-judetean-ploiesti_e2c3b.jpg

buget-spital_e3413.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău