fbpx

WhatsApp_Image_2019-04-15_at_13.01.21_40e79.jpeg

La 17 ani, o elevă a Colegiului Național „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina dă multora lecții despre ceea ce înseamnă „public speaker“. Cu un bagaj solid de cunoștințe, mai ales în domeniul dezvoltării personale, cu o capacitate uimitoare de sinteză, dar și cu un vocabular bogat și coerent, Diana Constantin reușește să capteze atenția cu foarte multă ușurință. O abilitate care i-a fost remarcată și de profesorul Sânziana Dumitran, cea care a propus-o pe tânără să fie trainer în cadrul programului „Liderii Mileniului Trei“.

Diana este elevă în clasa a XI-a, la profilul Mate-Info de la „Grigorescu“. Din clasa a V-a urmează cursurile în aceeași școală unde predă și mama sa Informatica. I-a plăcut școala, a învățat, însă a spus întotdeauna prezent și activităților extracurriculare, dar și distracțiilor pentru că a mers pe principiu că „există viață și după școală“. În clasa a XI-a, la îndrumarea profesoarei de Matematică, Sânziana Dumitran, s-a înscris la programul „Liderii Mileniului Trei”, unul în care studiază cum stau treburile cu arta de a conduce.

Proiectul este desfășurat cu acordul Ministerului Educației și Cercetării și în parteneriat cu British Council. Valorile care sunt asumate și promovate prin intermediul programului sunt: integritatea, performanța, onestitatea, încrederea, curajul acțiunii civice.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe parcursul unui an, la cursurile „Liderii Mileniului Trei“ derulate la CNNG Câmpina participă 30 de elevi, din clasele a X-a și a XI-a. Aceștia sunt selectați atât în ordinea înscrierilor, cât și a altor criterii, cum ar fi seriozitate, implicarea etc. În primul semestru sunt 18 locuri disponibile, iar trainer le este profesorul Sânziana Dumitran. În semestrul al II-lea, dintre cei 18 participanți sunt aleși unul sau doi traineri care vor susține cursurile pentru alți 12 liceeni. Anul acesta, trainerii aleși din rândul elevilor sunt Diana Constantin și Mara Grigoriu, ambele eleve în clasa a XI-a.

„Arta de a conduce“, la numai 17 ani

Fiecare își merită propria poveste, motiv pentru care, astăzi, ne oprim asupra Dianei. De ce și-ar aloca un tânăr de numai 17 ani câteva ore bune pentru studiu, dar și pentru a le vorbi altora despre arta de a conduce?

„Pentru că toate aceste cunoștințe deprinse și prezentate te ajută, înainte de toate, să ai control asupra vieții proprii. Te responsabilizează, descoperi lucruri noi, dar te învață și cum să organizezi un lucru. Fiecare modul are o temă distinctă, iar cursul este unul interactiv“, ne-a mărturisit Diana.

Le vorbește colegilor săi despre ce înseamnă a fi șef, iar ceea ce a învățat ca element definitoriu și încearcă să le explice și cursanților săi este că „să fii șef peste nimic sau să te crezi șef NU este esențial într-o viață“.

Atât pentru Diana, cât și pentru ceilalți elevi, acest curs este unul de cunoaștere, formare a unor principii și dezvoltare personală. Și, totuși, la ce ajută concret un astfel de curs? În orice domeniu, pentru a reuși, trebuie să te cunoști, să ai încredere în tine, să știi să improvizezi, să te autodepășești. Pe scurt, să fii propriul tău leader! Totodată, indiferent de drumurile pe care vor fi purtați acești tineri, comunicarea, în toate formele ei, le va fi esențială. Un astfel de curs îi învață cum să sintetizeze o informație, cum s-o exprime cursiv, dar să fie, totodată, și convingători, cum să-și controleze metalimbajul.

Le-a descoperit și a învățat să le exprime și Diana. Și-a dat seama că nu este suficient să deții informația dacă nu știi cum s-o expui. A deprins cum să-și controleze emoția și, totodată, să mențină vie atenția publicului său.
Pasionată de limbi străine (Engleză, Germană, Franceză), dar și de Limba și Literatura Română, tânăra trăiește cu senzația că va face carieră tot în Informatică.

„Mama este profesoara de Informatică și cred că mi-a indus ideea că voi face și eu ceva în domeniu. Doar că mi-ar plăcea să îmbin ceea ce am învățat la curs cu ceea ce urmează să fac în viitor. Ce voi face când voi fi mare?! Așteptam această întrebare, dar nu știu să vă dau un răspuns concret. Management, antreprenoriat…încă nu știu, dar, cum spunea, ceva care va implica sigur și Informatica“, ne-a mărturisit Diana.

Tânăra a fost un copil timid, după cum am aflat de la Sânziana Dumitran, dar și-a depășit acest prag. A învățat cum să-și controleze emoțiile, cum să-și așeze cuvintele, cum să transforme defectul într-o calitate etc.
Este ceea ce urmărește profesorul Dumitran cu toți ceilalți elevi care urmează acest curs. Nu este o activitate unde totul să se bazeze pe predat-ascultat, ci pe interacțiune, descoperire, inovație.

„Antrenoarea” de caractere

Profesor de Matematică de 30 de ani, Sânziana Dumitran a fost o apropiată a copiilor pe care a încercat să-i cunoască dincolo de „carapace“. Orice elev care i-a spus cu sinceritate că nu-i place sau nu se pricepe la materia pe care o predă a fost privit ca o „provocare“. A încercat să afle unde există reticența copilului respectiv față de Matematică, iar în multe dintre cazuri adversitatea s-a transformat în pasiune pentru această materie. Cu unii dintre ei a ajuns chiar la olimpiade și concursuri de profil.

În momentul în care a fost lansat proiectul „Liderii Mileniului III“, Sânziana Dumitran a fost propunerea pentru a fi trainer în cadrul programului. A trăit exact aceleași emoții pe care le au și adolescenții care urmează aceste cursuri și care, ulterior, sunt propuși pentru a fi, la rândul lor, „antrenori“ de caractere. A intrat în joc, a absorbit toată informația și a urmărit evoluția copiilor care se înscriu în programul derulat la CNNG.

Este un curs de dezvoltare personală, iar în toți acești ani de când el este în desfășurare am văzut cum acești adolescenți înfloresc. Sunt lucruri serioase pe care le învățăm, le facem, dar totul într-o atmosferă relaxată, ca într-un joc”, ne-a mărturisit cadrul didactic.

Din acest tip de educația nonformală, profesorul Dumitran a învățat și transferat anumite tehnici de predare și în cadrul formal. Pentru că a realizat de multă vreme că trebuie să ții pasul cu generațiile, cu cerințele lor, să te adaptezi în permanență noutăților. Altfel, totul devine o corvoadă pentru ambele părți.

Este și cea care îi încurajează pe elevi să se bucure de viață, să aibă activități extrașcolare, să se distreze, să „guste“ din toate câte puțin.

Acțiuni pentru viitor

Costurile cursurilor sunt acoperite de Tenaris Silcotub, iar firma va fi și cea care va acoperi costurile taberei „Liderii Mileniului III” în care vor participa, din Câmpina, șapte elevi dintre cei 30 care s-au înscris la cursul de pe parcursul acestui an. Selecția se va face în baza unui punctaj acordat proiectelor pe care liceenii le au de realizat la finalul fiecărui modul.

Program educațional a fost lansat în urmă cu 14 ani în România, de societatea Tenaris Silcotub și se derulează la Câmpina, Călărași și Zalău, orașe în care există fabrici Silcotub. Anual, la nivel național, cursurile sunt urmate de către 300 de elevi. Dintre aceștia, 24 devin traineri care au ca rol să-i învețe pe colegii lor ce înseamnă management și leadersheap, care sunt diferențele și legăturile între cele două concepte.

Foto: Liliana Maxim și arhivă personală Diana Constantin

WhatsApp_Image_2019-04-15_at_13.01.22_0dc9a.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-15_at_13.01.22_2_fadfd.jpeg

Diana Contantin și prof. Sânziana Dumitran 

WhatsApp_Image_2019-04-15_at_13.01.21_88332.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-15_at_13.01.22_1_672c6.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-13_at_21.21.54_8fd43.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-13_at_21.21.54_1_6e6a2.jpeg

Mara Grigoriu, unul dintre trainerii "Liderii Mileniului III"

WhatsApp_Image_2019-04-13_at_21.21.53_1_16be5.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-13_at_21.21.53_c7aeb.jpeg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg