front.jpgConcurente în viața de zi cu zi, Colegiile Naționale „Mihai Viteazul“ și „I.L.Caragiale“, din Ploiești, și-au dat mâna la concursul de robotică First Tech Challenge, unde au format alianța câștigătoare. Este vorba despre trei echipe, care, la probele individuale, s-au clasat între primele cinci dintre cele 41 prezente la faza regională, disputată la București, între 8-10 martie.

O discuție de câteva minute cu liderii echipelor RO 2D2, BraveBots din „Mihai Viteazul“ și InfO(1) Robotics de la „Caragiale“ te vor purta într-o lume stăpânită de roboți, care mai de care mai pricepuți. O lume construită cu multă muncă și pasiune și care reprezintă parte din ceea ce ne rezervă viitorul.

Competiția First Tech Challenge este la a treia ediție, însă doar echipa BraveBots de la „Mihai Viteazul“ a avut experiența primelor două concursuri. În urmă cu doi ani, elevii ploieșteni au fost finaliști, iar anul trecut s-au clasat pe locul al II-lea. Speră să reediteze această performanță, însă sunt conștienți că, odată cu concurența, a crescut și valoarea competiției. În etapa regională au reușit clasarea pe locul al IV-lea, cu RO 041.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești


Celelalte două grupuri de elevi au trăit o experiență în premieră, însă debutul le-a fost unul excepțional, reușind să fie pe podium. Echipa RO 2D2 de la CN LMV s-a clasat pe locul secund, cu RO 120, iar cea de la „Caragiale“ pe al III-lea cu RO 140.

Muncă de mii de ore

În spatele acestor rezultate vorbim despre mii de ore de muncă, documentare, dorință și pasiune. Sunt câțiva copii care au reușit, prin talentul și determinarea lor, să dea suflet unui mănunchi „de fiare“, unul cu autonomie proprie de 30 de secunde, dar care răspunde cu promptitudine și echipelor de comandă.

Când i s-a propus colaborarea cu echipa de robotică RO 2D2, Daria Savu (clasa a IX-a) se afla în plină pregătire pentru susținerea Evaluării Naționale. A acceptat provocarea, neavând niciun moment teama că nu va intra la clasa de Informatică a Colegiului Național „Mihai Viteazul“, unde urmase și Gimnaziul.


Pe lângă orele de studiu și de practică, elevii au investit în creația lor și toate fondurile pe care le-au avut din burse, resurse proprii, din contribuția părinților. Pentru că tot pachetul de concurs se ridică la câteva mii de euro.
În timpul petrecut împreună,  au deprins cum stă treaba cu lucrul în echipă, cum să pui teoria în practică, ce înseamnă toleranța.

Matei Marusse (clasa a XI-a), liderul echipei InfO(1) Robotics, și-a descoperit și dezvoltat abilitățile de comunicare, un domeniu pe care vrea să-l aprofundeze și în viitor. Pentru el, pregătirea pentru competiția de la București a fost acel gen de muncă în care n-a simțit niciun moment plictiseala, epuizarea, dorința de a se apuca de altceva. A lucrat asemenea unui „roboțel“, dar înzestrat cu multă materie cenușie și suflet pe care și le-a folosit din plin, împreună cu coechipierii săi, pentru a da viață „omulețului“ de fier.

„Noi am luat foarte în serios tot ce se întâmplă la concursul acesta. Este ca un job, unde avem o responsabilitate, dar pe care o îmbinăm cu foarte multă plăcere de a lucra. Bineînțeles că vedem munca noastră aplicabilă în viitor pentru că tot ceea ce facem noi este, de fapt, simularea unor roboți «reali»“, ne-a spus Matei.

În cazul celor de la „Caragiale“, realizarea robotului a fost și o provocare contra timp din cauza întârzierii peste așteptări a livrării kit-ului. Primit la sfârșitul lui decembrie, copiii au avut cam o lună la dispoziție să-l pună pe picioare pentru DEMO.

Chiar dacă a avut experiența concursurilor precedente, Ioana Marin (cls a XI-a), liderul echipei BraveBots, a trăit momentul competiției cu aceleași emoții ca novicii. Și asta pentru că temele diferă de la un an, la altul și, practic, totul este luat de la 0. Singura diferență a fost că aveau deja parte dintre piesele pentru realizarea robotului. Întrecerea din acest an a venit cu reguli noi, cum ar fi limita de greutate, regionalizarea concursului etc.

După competiția individuală, datorită clasării foarte bune, echipele din Ploiești au putut face alianță, iar unirea puterilor le-a adus și victoria mult așteptată. Căpitan a fost echipa de la „Mihai Viteazul”, RO 2D2.

Știință, scumpă știință!

Costurile unui astfel de proiect sunt foarte mari. Dacă despre bugetul uneia dintre echipele de la CN LMV am scris mai sus, în cazul celei de la „Caragiale“, copiii au organizat inclusiv evenimente pentru strângerea de fonduri, au căutat sponsori, dar și-au investit și propriile economii. Pentru BraveBots, elevii au recurs la fondurile strânse încă de anul trecut, la burse, banii părinților, dar și câțiva sponsori. Mai au însă nevoie de astfel de resurse pentru deplasare, cazare, transport. Fac tot posibilul să nu se împiedice de un astfel de hop și să ajungă printre cele patru finaliste ale competiției naționale, clasare care le-ar asigura participarea la etapa internațională din SUA.

Copiii îi au ca mentori pe Luminița Râpeanu, Alice Georgescu, Georgiana Andreescu (CN „Mihai Viteazul“) și Dana Lica (CN „IL Caragiale“).

Competiția națională va avea loc în weekend-ul 22-24 martie, la București. Șase echipe din Prahova, dintre care cinci clasate în primele 10 pe Regiunea București, își vor pune la lucru roboții. Trei dintre acestea sunt cele din Ploiești, cărora li se alătură și echipele de la Câmpina, Urlați și Breaza.

Foto: RO 2D2, BraveBots, InfO(1) Robotics

front.jpg

2.jpeg

3.jpg

WhatsApp Image 2019-03-14 at 15.40.42.jpeg

1.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

harold.jpg

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg