fbpx

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.16.jpegIlie Năstase, Ion Țiriac, Simona Halep sunt printre primele nume rostite de străini atunci când îi întrebi de România. Deși tenisul, în special, și sportul, în general, au fost o adevărată „pepinieră“ de ambasadori ai țării noastre, performanța nu este sprijinită de statul român. Fiecare se descurcă pe cont propriu. S-a convins de acest lucru și ploieșteanca Alexandra Ioana Negoițescu (20 de ani), care se luptă de mai bine de zece ani să ajungă o tenismenă de talie internațională.

Ioana este în prezent studentă la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica București, dar își împarte orele de studiu cu marea sa pasiune: „sportul alb“. A intrat în lumea lui, dintr-o pură întâmplare, pe când avea vârsta de 9 ani. Fiind o fire foarte activă, părinții au încercat să-i găsească ocupațiile care să-i consume energia și s-o dezvolte frumos.

„Mama m-a dus la tot felul de activități extracurriculare, printre care și tenisul. Țin minte că prima dată când am mers era pe sfârșitul vacanței de vară. Eu eram foarte timidă și țineam capul în pământ în timp ce antrenorul vorbea cu mine. Dar când am intrat pe teren și am început să lovesc, am reușit să dau toate mingile peste fileu. Antrenorul a fost surprins, mai ales că era prima dată când țineam o rachetă în mână. Atunci le-a spus alor mei că am talent și merită să încerc și acest sport“, ne-a povestit Ioana.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Muncă și satisfacții

Entuziasmul veștii avea să se transforme într-o muncă intensă. Inițial, a mers la maximum două antrenamente pe săptămână, dar pentru concursuri, pentru performanță a fost nevoită să le intensifice, ajungând să se pregătească zilnic.

Fără jocuri „în picioare“ și fără experiența adversarelor, Ioana a reușit, totuși, să surprindă plăcut încă de la debutul în seria competițiilor, ajungând până în sferturile de finală a primului concurs la care a participat. La zece ani a susținut șase turnee, în urma cărora s-a clasat pe locul 40 în topul național și tot la această vârstă a obținut și primul trofeu. Un an mai târziu a reușit să mai urce zece poziții. Cea mai bună clasare a avut-o însă la vârsta de 13 ani, atunci când a urcat pe locul 9 și a fost convocată la selecția națională.

„Am avut atunci un moment de ghinion, unul din cauza căruia am ratat o mare șansă. M-am accidentat și n-a fost pe terenul de tenis, ci acasă. Mi-am rupt un deget de la picior, iar din această pricină am ratat selecția“, ne-a spus tânăra.

Tenisul, un sport costisitor

Pe cât de frumos este, de apreciat și de bănos, până la a ajunge să câștigi bani din tenis, trebuie să investești enorm. Fără un sponsor sau o susținere din partea statului român pentru performanța în domeniu, eforturile financiare pentru progresul în „sportul alb“ revine în sarcina proprie. Ceea ce s-a întâmplat și-n cazul Ioanei. Echipamentul, antrenamentele, deplasările, antrenamentele se ridică la sume lunare impresionante. Sacrificii pe care părinții tinerei le-au făcut și încă le mai fac pentru că vor să-și vadă copila împlinită.

„Iar pe terenul de tenis mă simt cel mai bine, acolo sunt eu, sunt fericită“, a completat Ioana.

De ce n-am auzit de ea așa cum se întâmplă cu cele care-i urmează Simonei Halep, cum ar fi Sorana Cârstea, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu etc? Pentru că o clasare în lumea mondială a tenisului presupune competiții și jocuri afară. Și foarte grele, și foarte costisitoare.

Din 2018 a început antrenamentele în afară, în Franța, în speranța ca visul ei să se împlinească la un moment dat. Și-ar dori să ajungă în WTA, în primele 100 clasate ale lumii, să se lupte cu Maria Sharapova, să-și ia revanșa în fața Soranei Cârstea și Mihaelei Buzărnescu, pe care le-a întâlnit în competiții, să joace cu adversare de GrandSlam.

Nu vede altfel lucrurile și nu vrea să irosească tot ceea ce a investit în această pasiune sau să-i dezamăgească pe ai ei care au crezut în aceeași măsură cu ea în împlinirea unui vis. Sunt mulți pe care-i cunoaște și au abandonat acest drum…

„Nu este deloc ușor. La mine copilăria a însemnat antrenamente, turnee, școală. Pentru ai mei, toți acești ani au fost unii de sacrificiu. Au venit peste tot cu mine, au cheltuit o groază de bani pentru acest sport care nu este unul ieftin. În prezent, în țară mă costă mai mult terenul decât antrenorul. Timp liber nu am. Sunt fie la cursuri, fie la antrenamente“, ne-a relatat tânăra câteva dintre detaliile din „culisele“ drumului spre performanță.

Optimistă de felul ei, conștientă de talentul cu care a fost înzestrată, dublat de o muncă asiduă, Ioana este sigură că într-o zi va reuși.

Asemenea ei, sunt mulți alți copii și tineri talentați care se îndreaptă spre alte sporturi decât fotbal. Din păcate, cum ne-a spus și Ioana Negoițescu, sunt mulți care renunță pe drum. Fie din cauza lipsei bazelor sportive, fie, mai ales, a costurilor pe care nu le pot acoperi, preferă să renunțe la visul lor sau să plece la cluburi în afară unde sportul și performanța sunt tratate cu respect!

Foto: arhiva personală Ioana Negoițescu

WhatsApp Image 2019-03-08 at 16.02.27.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.16.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.15.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.15 (1).jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.14.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.13.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.12.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.11.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-05 at 09.43.10.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg