- Publicitate -

Povestea Ramonei Jarnea, din Câmpina, o tânără antreprenoare care și-a privit afacerea ca pe-un joc de noroc cu o singură miză: câștigul! FOTO

Data:

IMG_0411.JPG

Curaj, inconștiență, ceva bani, dorință și-o singură miză: câștigul! Așa a plecat la drum tânăra antreprenoare Ramona Jarnea (31 ani), din Câmpina. Cu studii în contabilitate, cu experiență în jocurile de noroc, unde a lucrat ca operator, cu ceva talente într-ale handmade-ului, Ramona s-a hotărât într-o bună zi să fie ea cea care comercializează materia primă pentru pasionații de lucru manual.

- Publicitate -

Dar cum să pătrunzi pe o piață despre care ai noțiuni vagi, unde concurența era destul de mare pentru un oraș precum Câmpina și în care profitul se lasă așteptat?

Cu răbdare, cu dorința de a învăța, cu cea de a fi în concordanță cu cererile clientului și, mai ales, cu plăcerea de a veni la serviciu. Astfel, după ce a găsit o locație, a făcut un CAR de 15.000 lei pentru marfă și mobilă, Ramona a pus pe picioare o mică mercerie.

„Începutul a fost foarte greu. Marfă aveam foarte puțină, iar jumătate din ea consta în cosmetice pe care le-am eliminat, treptat, pentru că nu aveau cerere și nu-și aveau nici locul. Știam foarte puține despre materialele comercializare în orice mercerie, veneau clienții și mă întrebau dacă am una, alta, iar la rându-mi le răspundeam cu «ce-i aia?». Nu știam nimic despre furnizori, i-am găsit cu greu“, ne-a povestit Ramona.

Dar s-a interesat, a studiat, a întrebat la rându-i pentru a avea astfel răspuns pentru toate întrebările clienților.

- Publicitate -

Totuși, nimic nu e întâmplător! Nici măcar alegerea făcută de Ramona. Din vorbă în vorbă, în încercarea de afla ce a adus-o pe un drum de unde nu te îmbogățești, nu devii faimos, am aflat că încă din copilărie era fascinată de brodat și croșetat. Era entuziasmată de ceea ce reușeau bunicile ei să realizeze cu niște fire, andrele sau croșetă, iar, la rându-i, își testa abilitățile pe păpuși, cărora le făcea tot felul de hăinuțe.

Mai târziu, și-a descoperit o altă pasiune, cea de a interacționa cu oamenii.

„Și în București, și în Câmpina am lucrat ca operator la jocuri de noroc. Vorbeam cu oamenii, îi încurajam, eram părtașă și la bucurii, și la dezamăgirile lor. Uneori, le dădeam sugestii de numere de joc, iar unii chiar au câștigat cu ele. Mi-a plăcut foarte mult, dar am vrut și altceva pentru mine“, a completat Ramona.

Înainte de toate, a vrut un program flexibil pentru a-și putea duce și aduce fiul de numai patru anișori de la grădiniță, pentru a avea o pauză de masă, pentru a onora comenzile online, pentru a nu deveni sclavul unui loc…

- Publicitate -

Despre handmade a început să se intereseze odată cu cutiuțele colorate pe care și le-a dorit ca mărturii, realizate prin tehnica șervețelului de către Mihaela Drăghici, o câmpineancă pentru care levănțica și lucrul manual reprezintă atât pasiune, cât și un mod de viață.

Ulterior, a început să vizualizeze tot felul de filmulețe, iar cele legate de croșetat au prins-o într-atât încât a ajuns să realizeze tot felul de rochițe, căciulițe, șaluri pentru copii și adulți, până la accesorii de birou. Unele dintre ele pot fi găsite chiar la mercerie.

Însă câștigul Ramonei constă și atunci când poate învăța pe cineva din ceea ce știe ea să facă:

- Publicitate -

„La un moment dat, am fost depășită de comenzi și pentru că am văzut dorința prietenelor, clientelor de a avea lucrurile respective pentru ele sau copiii lor, le-am întrebat dacă nu vor să învețe. Astfel le-am arătat cum se croșetează, iar astăzi fac niște lucruri minunate“.

Momentul „primilor pași“

La aproape doi ani de când a pășit în acest domeniu, Ramona se declară mulțumită de alegerea făcută și susține cu tărie că a mizat pe cartea norocoasă atunci când s-a aventurat pe acest drum.

Pentru ea a fost o experiență asemenea celei de mămică: întâi nașterea, greutățile și necunoscutele primelor luni de viață ale copilului, primele sunete, primii pași pentru ca, mai apoi, copilul să fie stăpân pe propriile mișcări…

- Publicitate -

Învață de la fiecare client care-i calcă pragul, iar sfaturile despre fire, despre ce e nou în domeniu le dă mai departe. Știe că pentru a fi în top trebuie să vină în permanență cu noutăți.

„Există un trend de revenire la tradiții. Pentru că am auzit foarte multe doamne că brodează, că fac ii, am adus inclusiv pânză pentru așa ceva, fire de calitate. Profitul apare, doar că trebuie să aștepți și să ai susținere. Importantă este și promovarea online, motiv pentru care mi-am creat, încă de la deschiderea merceriei, o pagină de facebook, unde prezint marfa, unde interacționez cu potențialii clienți sau unde primesc comenzile online. În primele luni, a trebuit să reinvestesc tot câștigul în marfă. Acum mai duc ceva și-acasă“, ne-a spus, zâmbind, Ramona.

De la vise „brodate“, la vise împlinite!

De la „Vise brodate“, așa cum este denumită una dintre paginile de pe facebook ale Ramonei, la vise împlinite prin intermediul micuței mercerii din Câmpina. Cea din urmă parte reflectă realitatea la care putem ajunge cu toții atunci când ne dorim cu ardoare ceva, când luptăm pentru acel ceva, dar când totul este completat și de un strop de noroc. 

- Publicitate -

Foto: Liliana Maxim și Ramona Jarnea

IMG_0411.JPG

familia ramonei.jpg

ramona.jpg

30652526_415874135507048_7651308646676037632_n.jpg

IMG_0416.JPG

29196533_405019349925860_7531224874363125760_n.jpg

28685317_402118413549287_7127399537953472512_n.jpg

19260580_308088642952265_7442213834338549807_n.jpg

28782662_402476720180123_8485039443248414720_n.jpg

IMG_0414.JPG

IMG_0415.JPG

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -