fbpx

974d9a8f-29bf-47c6-95e8-3b64a46885a4.jpg„Problema pe care o au oamenii nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc“. Un simplu citat din Michelangelo pentru unii, dar pentru Alexandra Diana Ioan, o tânără de 18 ani, din Ploiești, este un mod de a vedea viața. Recent a primit vestea că a fost admisă la Imperial College London, una dintre cele mai râvnite universități din lume. Alexandra se abate de la tiparul „elevului eminent“. Nu are premii naționale și internaționale în palmares, iar până să se bucure de gustul succesului s-a lovit de un eșec care i-a răscolit sufletul și orgoliul, dar a ambiționat-o să se ridice și să continue cea mai dificilă și importantă luptă: cu ea însăși.

Elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din Ploiești încă din clasa a V-a, Alexandra a avut parte de prima piedică în momentul în care a dat admiterea la liceu, iar pentru 3 sutimi a ratat profilul pe care și-l dorea. A intrat la a doua opțiune, la clasa de Matematică-Informatică, intensiv Informatică, unde a găsit un colectiv foarte bine pregătit și ambițios.

Inițial, au încercat-o sentimente antitetice. O intriga faptul că se afla între niște elevi foarte bine pregătiți, iar pe de alta simțea că trebuie să facă tot ce-i stă în putință să țină pasul cu ei.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Dacă primul an de liceu a fost pentru ea unul de acomodare, de analiză, în următorii doi a tras cât a putut să recupereze. A lucrat foarte mult individual și a încercat să găsească partea plăcută a activității, astfel încât să aibă plăcerea muncii ei. A învățat singură limbajele de programare, iar acum folosește ceea ce a deprins în crearea de pagini web și nu numai.

Momentul analizei și deciziilor

Clasa a XII-a, cea în care și-a văzut mai toți colegii hotărâți asupra drumului pe care-l aveau de urmat, i-a adus Alexandrei un nou moment de analiză și curaj.

„Nivelul din clasa mea este foarte ridicat. Mi-am dorit, înainte de toate să descopăr unde mă aflu, unde mă situez cu pregătirea mea. Am aplicat la mai multe universități din afară, iar prima pe listă a fost Oxford, ulterior Imperial College London. La Oxford n-am reușit, iar acest moment a fost unul foarte greu pentru mine, dar n-am avut timp prea mult de regrete. Mi-a venit răspunsul de la Imperial și acolo situația a fost alta. Îmi place ce-am văzut acolo, ce-am descoperit în momentul în care am fost să susțin interviul, iar acum mai am un singur pas până să ajung acolo: Bac’-ul“, ne-a declarat Alexandra.

Iar condiția aceasta pune o presiune enormă pe umerii ei, pentru că notele pe care trebuie să le obțină sunt foarte mari. Este obligată să ia minimum 9,80 la Matematică și Informatică, iar media generală de la examenul „maturității“ nu trebuie să fie sub 9,60. Știe că doar de ea depinde să ajungă acolo unde-și dorește, de o atenție sporită și…un dram de noroc. 

Imperial College London este o universitate publică, specializată în știință, inginerie, medicină și afaceri. Are o istorie de peste un secol, iar printre absolvenții si profesorii de aici se numără 15 de laureați ai premiului Nobel și doi câștigători ai medaliei Field.

Viața dincolo de școală

Pe Alexandra nu o găsim pe lista olimpicilor naționali și internaționali. Nu a dorit, neapărat, să concureze cu alții, ci cu ea însăși. Iar nivelul ridicat din clasa ei a determinat-o să fie într-o competiție continuă cu ea însăși, să fie un autodidact, să lucreze ore bune după școală.

Ca orice adolescent și-a dorit să aibă viață și după orele de la clasă. Mai ales acum, în ultimul an de liceu care parcă îi unește cel mai tare pe colegi. Dar își împarte timpul liber între prieteni, lectură și familie.

Cu ai mei încerc să petrec cel mai mult timp pentru că îmi vor lipsi când voi merge la Londra. Ne uităm împreună la filme, iar tata a luat un proiector ca să ne simțim ca la cinema. Este momentul meu preferat“, ne-a mărturisit Alexandra.

Dar indiferent cât de ocupată ar fi, își ia doza de relaxare dintr-o carte de ficțiune, genul pe care-l preferă.
Nu îi este teamă de nou, de acomodarea într-o lume străină, departe de ai ei și de obiceiurile din cei 18 ani. Abia așteaptă să plece. Un drum pe care Alexandra, asemenea multor tineri care merg la studii în afară, îl văd cu sens unic.

„După ce termin mi-aș dori să rămân tot afară ca să lucrez. Este altceva acolo, sunt alte oferte. Nu știu, nu cred că mă întorc aici“, a încheiat Alexandra.

Tânăra face parte dintr-o clasă de elevi eminenți, coordonată de profesorul Hanganu, unde unii dintre ei deja au aflat că au fost admiși la Oxford, alții așteaptă rezultatele aplicațiilor, iar cei care rămân în țară se îndreaptă, cu preponderență, spre Politehnică și Medicină.

Foto: arhiva personală Alexandra Ioan

974d9a8f-29bf-47c6-95e8-3b64a46885a4.jpg

63c1f701-eb96-4fb2-8c72-d90e59a61514.jpg

1ed214f3-e9ee-48d0-a0c5-cd036e30a093.jpg

354049f5-5553-450f-a69e-708e30ae244b.jpg

dc3b1d7c-109f-4f5a-a434-7f033a949cd1.jpg

ae68515e-d3c8-4e4b-b138-5165713eba17.jpg

e9d7d9ed-bb97-4c97-b255-ba216ddd8c94.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale