Nouă liceeni prahoveni ne invită la o călătorie virtuală în Ploieștiul de acum un secol! Lucrarea lor este demnă de o teză de doctorat FOTO & VIDEO
- de Liliana Maxim Minculescu |
La 100 de ani de Românie, inevitabil apare întrebarea oare cum arăta orașul tău în acele vremuri? Poate c-ai aflat câte ceva din cărți, din povestirile bunicilor și străbunicilor, însă parcă ți-ai dori o călătorie în timp, să vezi cu ochii tăi clădirile acelor timpuri, locul unde erau amplasate și cam cât și ce se mai regăsește și-n zilele noastre. Un grup de elevi prahoveni au găsit o „mașină“ inedită a timpului, în care ești ghidat prin Ploieștiul începutului de secol XX.
Cu o pereche de ochelari 3D și un smartphone poți „ateriza“ în fața clădirilor de acum 100 de ani, poți vedea cu ochii minții o cuprinzătoare istorie a orașului, răspândită prin muzee, biblioteci sau colecții particulare. Iar surpriza acestui proiect este și mai mare când afli că-n spatele lui se află un o echipă de liceeni din Prahova, pasionați de fizică, istorie, tehnologia actuală și dornici de a realiza ceva inedit și eficient.
Cei nouă adolescenți sunt fie colegi la Fundația LEADERS Explore, un program prin care tinerii învață cum să devină liderii comunităților lor, fie colegi de școală și/sau prieteni. În acest cadru a prins viață și proiectul „Ploieștiul virtual“.
Idee născută din senin
„Uneori, cele mai bune idei apar din senin și chiar dacă, la început, par unele fanteziste, irealizabile, până la urmă ele se pot și sunt realizate.
În cadrul unui exercițiu de imaginație LEADERS, care urma să ne ajute pe noi, exploratorii, urma să ne conturăm viziunea asupra proiectelor sau inițiativelor comunitare pe care trebuia să le realizăm.
Trebuie să recunosc că, în acel moment, am avut o pană severă de idei. Toată lumea era entuziasmată și își scria toate ideile acele extraordinare. Între timp, eu ma învârteam ca un titirez, încercând să găsesc orice idee interesantă…1 minut…2 minute…un blocaj mental complet.
Din fericire, mi-am adus aminte din senin de un tur al centrului orașului Ploiești, unde mi se arătase o imagine a unei intersecții de acum 100 de ani. Atunci nu făcusem conexiunea, dar suprapunând fotografia veche cu imaginea clădirii actuale, apăruse în mintea mea următoarea idee: «Cum ar fi să poți să vezi cum arăta orașul acum 100 de ani, ca și cum clădirile și poveștile de odinoară s-ar afla în fața ta și te-ar îndemna să le descoperi».
Bingo! Evrika! Mi-am «găsit» proiectul! Într-o frenezie de nedescris încep să schițez imaginea unui bloc deasupra siluetei unei biserici dispărute. Cu ochii minții puteam să cuprind cum avea să arate modelul tridimensional reconstituit, însă aveam o mică problemă, simțeam că lipsește ceva. La ce bun un model tridimensional dacă nu poți interacționa cu el?!”, povestește Teodor Roncea, coordonatorul proiectului „Ploieștiului Virtual“.
Odată cu ivirea întrebărilor a început și conturarea echipei, unde fiecare component a venit cu propriile idei. Primul căruia i s-a adresat a fost Ovidiu Bădoiu, care voia să realizeze un tur al orașului ghidat, aidoma unei călăuze virtuale care să te ghideze prin labirintul ploieștean. Au combinat conceptele și astfel a luat naștere ceea ce urma să devină turul ghidat virtual al vechilor comori ale orașului, pierdute în vârtejul istoriei.
Cei nouă „fantastici”!
Prea fantezistă pentru unii, Teodor Roncea, elev al Colegiului Național „I.L. Caragiale“ Ploiești, a crezut în ideea lui, așa că a început munca asiduuă, împreună cu echipa sa, formată din Vlad Bucur (CNILC), Andreea Tănase (CNILC), Ioana Ursoiu (CNILC), Răzvan Dinu (CNILC), Alexandru Coman (CNILC), Vladimir Frunză (CNILC), Radu Bicu (Colegiul Național „Al.I.Cuza“ Ploiești) și Ovidiu Bădoiu (Liceul „Brâncoveanu Vodă“ Urlați). Se întâmpla în august 2018.
Cei nouă au început o muncă de cercetare, demnă de realizarea unui adevărat doctorat. Imaginile și poveștile au fost culese din literatura de specialitate, lucrările lui Nicolae Debie și M .Sevastos, precum și din diferite fototeci (Revista Life-seria de articole realizate despre România în anii ‘40, Bundesarchiv Deutschland), de la mai multe asociații de arheologie urbană, de pe site-urile „Iubesc Ploieștii”, „Republica Ploiești”, Asociația Culturală „Atom” Ploiești, Muzeul virtual al Apei Ploiești.
„Un rol important în conturarea acestui proiect l-au avut domnul Andrei Banu, doamna profesoară Mariana Osman, cea care ne-a sprijinit mereu activitățile, Corneliu Eugen Moraru și Alexandru Bondrea, ambasadorii proiectului nostru”, a completat Teodor.
O „călătorie“ pentru toată lumea!
Mergând pe principiul „când oamenii își cunosc trecutul, prezentul se clarifică și angajamentul indivizilor față de inițiativele civice benefice comunității crește exponențial”, tinerii au lucrat să aducă în prezent, într-un mod ușor accesibil, imaginile de altădată. Proiectul se adresează tuturor care vor să cunoască Ploieștiul, fie că sunt români, fie străini, datorită naturii trilingve.
Utilizarea creației celor nouă elevi este simplă și modernă și are în vizor toate clasele sociale. O pereche de ochelari 3D și un smartphone sunt cele două componente care ne „teleportează“ în Ploieștiul virtual. Toate informațiile reconstituite ale orașului de odinioară, completate cu noi imagini, povești în funcție de evoluția documentării, vor fi stocate pe o platformă virtuală, la care va avea acces și publicul larg.
Ideea le-a deschis tinerilor o mulțime de uși, le-a completat cunoștințele din diverse domenii, cum sunt economia, antreprenoriatul, comunicarea. Iar cei nouă și le-au folosit pentru a atrage și fonduri, în cadrul Cercului de Donatori, ediția de toamnă, eveniment organizat de Fundația Comunitară Prahova, acolo unde lumea a licitat o mie de euro pentru achiziționarea softului și a ochelarilor speciali.
Momentan este la început, însă așa cum a crezut în realizarea proiectului, așa crede că într-o zi el va fi o componentă importantă în dezvoltarea turismului local.
Cu gândul la plecare
Este fascinant ce se poate naște din creierul, imaginația și dorința unor adolescenți care sunt, în prezent, în clasele a X-a și doar unul dintre ei într-a XII-a. Din această echipă, doar unul își dorește să studieze la Cluj, restul vor lua calea străinătății și, probabil, ca majoritatea celor care au plecat la studii, vor opta pentru o carieră tot în afară. Dar, până atunci, își doresc ca „Ploieștiul virtual“ să fie un proiect funcțional la scară largă.
Sursa foto și video: Teodor Roncea
Teodor Roncea
Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro
Viața Prahovei
Accident pe DJ 102 C, la Sângeru. Adolescent rănit de un autoturism
Accidentul rutier a avut loc, vineri după-amiază, pe DJ 102 C, pe raza localității Sângeru, după ce un adolescent în vârstă de 15 ani a fost lovit de un autoturism al cărui conducător auto efectua...
Locuri de Muncă
Lista firmelor care fac angajări la Ploiești. Sunt peste 400 de locuri de muncă vacante
AJOFM Prahova și observatorulph.ro vă prezintă lista locurilor de muncă vacante în săptămâna 25 februarie-1martie în Ploiești. Cele mai căutate meserii sunt agent de securitate, confecționer...
Sport
Skatepark-ul de la Câmpina, singurul din Prahova, nu a rezistat peste iarnă. FOTO
Inaugurat cu mult fast în toamna anului trecut, skatepark-ul de la Câmpina s-a degradat peste iarnă, în condițiile în care nu a fost una de ”speriat”. Investiția de peste 100.000 de euro arată acum...
Travel&Lifestyle
Ivan Patzaichin recomandă turiștilor să aleagă Punctele Gastronomice Locale
Cadrul legislativ și fiscal al Punctelor Gastronomice Locale – un instrument la îndemâna gospodăriilor țărănești care oferă servicii turistice– este de acum finalizat, deci acestea pot fi...
Politic
Angajaţii din privat vor primi de la stat vouchere de vacanţă. Proiect
Liberalii vor ca şi angajaţii din privat să primească de la stat vouchere de vacanţă. Contravaloarea acestora ar urma să fie dedusă din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din...
Viața Prahovei
Starea victimelor din accidentele rutiere care au avut loc, ieri, pe șoselele din Prahova
Nouă persoane, printre care și un copil în vârstă de 3 ani, au ajuns ieri la spital cu diverse traumatisme, în urma unor accidente rutiere care s-au produs pe șoselele din Prahova. Primul accident...