O zi pe săptămână, un jurnalist din Ploiești renunță la meserie pentru a prepara ”Masa Săracilor”

28378328_1696193993761776_1510462088304093198_n.jpg

28378328_1696193993761776_1510462088304093198_n.jpg

Proiectul „Masa Săracilor“ este cea mai bună hrană pentru suflet pe care jurnalistul Victor Preda a găsit-o. Pasionat de lectură, de scris, de ceai, dar, mai ales, de gastronomie, Victor a surprins, în mod plăcut, pe toată lumea când a apărut alături de o echipă de voluntari gătind, săptămânal, pentru zeci de persoane nevoiașe. Acum își împarte cariera în televiziune cu proiectul Masa Săracilor și Masa Aproapelui, cel mai nou proiect, în care zece familii primesc, zilnic, un meniu.

Jurnalist de meserie, un împătimit al ceaiului, un mare iubitor de lectură, mai ales cea istorică, tată a două fete de care este tare mândru, Victor Preda este cel care, de trei ani încoace, ne expune săptămânal o altă latură a sa.

Pasionat de arta culinară, Victor a înțeles că poate să facă mult mai mult decât să-și încânte apropiații cu mese delicioase. A ales să ofere, săptămânal, alături de un grup de oameni cu suflet mare, o masă caldă persoanelor nevoiașe din Ploiești.

Momentul schimbării

Profesia pe care o practică încă din 2007 l-a conectat mult prea rar cu cazurile oamenilor nevoiași. A interacționat cu oamenii importanți ai zilei, cu primari, parlamentari, consilieri, directori, oameni de afaceri.

„E mai confortabil, dar, de fapt, total irelevant dacă vrem să obținem o radiografie adevărată a societății românești. Orice vorbă a primarului, prefectului sau a președintelui de partid se transformă imediat în știre, dar faptul că o familie cu cinci copii, toți înotători de performanță, are nevoie de ajutor deoarece, probabil, salariile părinților nu le pot asigura un trai normal zi de zi nu trezește interesul nimănui. România reală e total diferită de ceea ce vedem la televizor sau citim prin ziare”, ne-a mărturisit Victor.

Totul până în aprilie 2016, când preotul Bogdan Grigorescu a lansat, împreună cu o mână de oameni, proiectul „Masa Săracilor”. O inițiativă de care Victor a aflat de pe facebook și a decis imediat să ofere o mână de ajutor.

Preotul le-a pus la dispoziție casa parohială, iar trei voluntari, un aragaz, câteva vase și cinci porții de ciorbă și felul doi au reprezentat startul pentru ceea ce astăzi se contabilizează total diferit. 

„Acum avem 170 de beneficiari, oameni care, poate, nu ar avea o altă posibilitate să mănânce o masă caldă. Vorbim despre bătrâni singuri, despre familii cu mulți copii, nu neapărat genul de oameni care primesc ajutor social. Beneficiarii sunt selectați cu grijă, iar lista acestora este modificată periodic”, a completat Victor. 

Echipa oamenilor care dau de mâncare

Echipa voluntarilor s-a mărit în acești trei ani, fiind coordonați de preotul Georgescu și Lorin Mihai, unul dintre inițiatorii proiectului. Îl găsim aici și pe actorul Mihai Coadă, un om „cu un suflet imens, dar și cu temeinice cunoștințe gastronomice”, după cum îl descrie Victor. Acestora li se alătură mulți alții, oameni din toate categoriile socio-profesionale, de la avocați la medici, de la educatori și profesori la elevi sau informaticieni.

„Drumul de la cinci porții la 170 de beneficiari nu a fost nici rapid și nici ușor, dar astăzi avem o mașină de gătit modernă, donată de un om cu suflet mare, avem vase de gătit profesionale, avem un grup bine închegat de voluntari pe care ne putem baza în fiecare sâmbătă și, mai presus de toate, avem un chef nebun de treabă”, a completat jurnalistul filantrop.

Masa Aproapelui

Pentru că hrana sufletească pe care le-o oferă astfel de acțiuni este atât de mare, voluntarii de la „Masa Săracilor“ au dorit să meargă mai departe. Astfel, a luat naștere „Masa Aproapelui“, în cadrul căreia voluntarii oferă, zilnic, zece meniuri. Beneficiarii sunt bătrâni, copii, familii nevoiașe, iar donatorii sunt diverse persoane, chiar și din rândul volunarilor, care vor să facă un strop de bine.

În derularea proiectului, au fost și momente grele, dar munca în echipă a avut efecte benefice și în astfel de situații. În iarna anului 2016, atunci când, din cauza unui ger foarte puternic, au înghețat conductele și nu au avut apă curentă a fost cel mai dificil moment cu care s-au confruntat. Cum să gătești, să speli legume, vasele etc. fără apă? Dar s-a rezolvat cu ajutorul unui voluntar care locuiește în vecinătatea casei parohiale.

Momente de satisfacție au acești oameni în fiecare săptămână. Dar cel care i s-a impregnat cel mai puternic în minte și în suflet lui Victor a fost întâlnirea cu copiii de la Valea Plopului:

„O zi specială a fost Ajunul Crăciunului 2017, atunci când peste 500 de oameni au donat 1.300 de pachete cu bucate specifice pentru cei mai necăjiți ploieșteni”.

O altă satisfacție a oamenilor care oferă o masă caldă amărâților din Ploiești este când văd „metamorfoza” unor persoane din beneficiari în voluntari. Se bucură că acei oameni au înțeles scopul mâinii de ajutor ce le-a fost întinsă și au luptat și luptă să treacă peste statutul de „asistat, nevoiaș, beneficiar etc.“.

De când se implică în proiectele cu componentă filantropică, a privit cu mai multă atenție și ceea ce înseamnă asistența socială la noi. Un domeniu al cărei management naște multe semne de întrebare.

„Până acum câțiva ani ne plângeam de lipsa locurilor de muncă, acum ne confruntăm cu o criză a forței de muncă. Mulți spun că acesta este efectul unor politici de asistență socială prost gândită. Pensiile multor bătrâni din mediul rural sunt un pic mai mari decât ajutorul social încasat de tinerii care au renunțat să-și mai caute un loc de muncă. În România dacă muncești ți se ia, iar dacă nu muncești ți se dă”, a concluzionat Victor.

Ori de câte ori poate, îi permit conjunctura și timpul, le ia și pe cele două fete ale lui în acțiunile întreprinse. E mândru când le vede implicarea, însă nu este dispus să le cedeze locul prea repede. „Dacă vor continua ele acțiunea? Mai întâi trebuie să mă opresc eu, iar asta nu se va întâmpla curând…”, a concluzionat Victor.

Activitatea cotidiană

În presă, Victor activează din 1997. A lucrat în cea mai mare a timpului în presa scrisă, însă după ce această latură a jurnalismului a murit aproape complet, s-a orientat spre celelalte zone, presa on-line și televiziunea. Acum realizează emisiuni la București TV.

Foto: facebook Victor Preda

19704_453811384771914_7294688704640105223_n.jpg

la job.jpg

in toiul actiunii.jpg

28378328_1696193993761776_1510462088304093198_n.jpg

48420721_2339087082987343_7481638008051990528_n.jpg

victor.jpg

masa saracilot la valea plopului.jpg

victor si fetele.jpg

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596