spital-judetean-ploiesti-infectie-poveste-horror.jpg

Sunt zeci de sesizări primite de la cei care așteaptă cu orele la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Ploiești. Starea de iritare a oamenilor este de înțeles, Însă vina nu este a personalului, poate doar în măsura în care este insuficient. Și fiecare consideră că problema lui este cea mai importantă. 

În sesizările trimise către redacție, pacienții sau aparținătorii spun că au stat la UPU și până la 5 ore. Starea lor de nervozitate se revarsă asupra personalului și managementului, însă se cuvin câteva precizări.

Este evident că personalul este insuficient, în raport cu numărul celor care se prezintă la urgențe. Dar câți dintre pacienți au ce căuta acolo? Să luăm exemplul ”isteriei” care a fost declanșată de gripă. În această perioadă numărul pacienților a crescut semnificativ. Printre cei care au cu adevărat nevoie de servicii medicale de urgență, indiferent de problemele cu care vin, se numără și cei care refuză să meargă mai întâi la medicul de familie. Este sărită o etapă care ține de normalitate, de respectarea unei proceduri care ar tria semnificativ valul de pacienți ai urgențelor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cu excepția urgențelor majore, când de obicei pacienții sunt aduși cu ambulanța, multe cazuri sunt de competența medicilor de familie. ”În această perioadă se prezintă, în medie, peste 300 de pacienți zilnic la UPU, unde de gardă sunt doar trei medici, din cauza deficitului de personal medical specializat. Din această cauză timpul de așteptare pentru urgențe minore este foarte mare”, a declarat pentru observatorulph.ro, Florin Pușcariu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Ploiești.

Pentru fiecare pacient care se prezintă la UPU este nevoie de întocmirea unei fișe și de o consultație a medicului de gardă. De regulă se dispun și investigații medicale, care necesită timp, precum analize medicale, ecografii, etc..

Deși nu sună ”convenabil” pentru pacienți, mulți dintre aceștia nu au ce căuta la UPU. Astfel, din cauza faptului că se pierde foarte mult timp cu ei, cei care au cu adevărat probleme sunt nevoiți să aștepte. Crește starea de iritare atât în rândul pacienților, dar și în rândul cadrelor medicale. Apare stresul și inevitabil pot fi comise erori.

Rămâne la fel de reală și problema personalului insuficient. Chiar dacă salariile au fost majorate, UPU nu este o secție tentantă pentru personalul medical.

În concluzie, exceptând cazurile care au cu adevărat nevoie de serviciile medicale de la UPU, dacă ceilalți s-ar adresa medicilor de familie, așteptarea de la urgențe nu ar mai fi atât de mare. Pe lângă faptul că medicul de familie poate rezolva multe dintre banalele răceli sau alte afecțiuni minore, acesta are posibilitatea să dea trimiterile către specialiștii de competența cărora ține afecțiunea. Sunt însă puțini pacienți care înțeleg că la UPU nu se poate face mai mult decât la un specialist. Astfel, medicii de la urgențe care în situații imposibile reușesc să salveze vieți, nu ar mai fi supuși unui stres inutil și criticilor pe care de multe ori nu le merită. La fel și în cazul pacienților ale căror șanse se reduc considerabil, din cauza bolnavilor închipuiți sau cu afecțiuni minore.

spital-judetean-ploiesti-infectie-poveste-horror.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg