fbpx

vlad1.jpg

Vlad Buzățoiu, armurierul Școlii de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, a demonstrat că activitatea de polițist nu se desfășoară numai cât porți uniforma. Jurământul depus este valabil în orice loc și orice moment. De curaj, spirit civic și respect pentru meseria aleasă, tânărul a dat dovadă din plin, săptămâna trecută, când, deși era în timpul liber, a acționat cu promptitudine în prinderea unor hoți, în București.


Acțiunea este demnă de un capitol dintr-un roman polițist. Totul s-a întâmplat în vecinătatea unei covrigării din București, unde Vlad Buzățoiu aștepta să treacă cele două ore pe care le mai avea până la susținerea examenului la Criminalistică. Atenția i-a fost reținută de țipetele disperate ale unui bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care striga „Hoții, hoții! Mi-au furat banii de întreținere“.

Cu un reflex pavlovian, Vlad n-a stat prea mult pe gânduri și a sărit spre cei pe care-i indica victima. Ghinionul hoților a fost dublu, în acest caz. În zonă, se mai afla un alt polițist, Cornel Dinică, din București, care împreună cu Vlad Buzățoiu i-a prins și i-a imobilizat pe cei doi infractori până la venirea echipajelor de Poliție. Celălat om al legii era tot în timpul liber și se afla la coadă la covrigi când s-a iscat toată zarva.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cu o dexteritate deprinsă în urma unei activități care presupune o experiență în domeniu, hoții au reușit să scape de probă, aruncând banii într-un tomberon. Însă, norocul nu le-a surâs nici în acest caz, mișcarea fiindu-le surprinsă de câteva persoane și camerele de filmat din zonă. Cei 900 de lei, suma sustrasă de infractori, i-au fost returnați pe loc bărbatului, care mulțumit că totul s-a terminat cu bine și-a manifestat și dorința de a-i ierta pe cei doi… Este, poate, unul dintre acele momente în care polițiștii se confruntă cu cel mai mare sentiment de dezamăgire.

„Sper să nu o dea la pace. A avut noroc că eram acolo și am acționat împreună cu colegul din București. Intervențiile acestea sunt periculoase și pentru noi pentru că putem fi atacați și bătuți oricând de către complicii celor pe care-i prindem. Sunt sigur că și aici erau niște «ajutoare», însă era prea multă lume ca să poată interveni. Sunt riscuri pe care ni le asumăm, dar nu pentru ca acești infractori să fie lăsați liberi chiar cu ajutorul victimei“, ne-a mărturisit tânărul polițist.

Cine este eroul de la covrigărie?

Vlad Buzățoiu are 29 de ani, este absolvent al Școlii de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, promoția 2010. Ulterior a urmat și Facultatea de Drept, iar în prezent este masterant la Științe Penale.

După finalizarea studiilor, din 2010 a fost repartizat la postul de Târgșoru Vechi, unde a avut de-a face de la prinderea unor criminali, aplanarea unor conflicte între interlopi și săteni până la soluționarea reclamațiilor la adresa zgomotelor emise de avioanele de la aerodromul din Strejnic sau „sechestrări” închipuite.

A venit într-o zi un tânăr care mi-a reclamat fapta că iubita lui este sechestrată. Am mers împreună să vedem care-i situația. Am ajuns la o casă unde petrecerea era în toi, la geam era o tinerică fumând, cu o cafea lângă ea. Mi-a indicat-o ca fiind persoana răpită și sechestrată. Pe tânără a bufnit-o râsul și mi-a explicat că tânărul îngrijorat era, de fapt, fostul ei iubit, care nu voia să înțeleagă că relația dintre ei se terminase“, ne-a povestit Vlad Buzățoiu.

De la Târgșor, Vlad a ajuns la Secția 4 Rurală de Poliție Câmpina, unde a avut, de asemenea, de a face cu tot felul de situații. N-a scăpat nici de furia infractorilor care au încercat să se răzbune într-un fel sau altul.

„În 2016, mi-am găsit mașina care era parcată în fața porții, cu geamurile sparte. Ulterior s-a constatat că geamurile au fost sparte de proiectile trase dintr-un pistol. Treaba asta se întampla imediat după ce un infractor periculos, la arestarea căruia participasem, fusese eliberat”, ne-a mărturisit ofițerul câmpinean.

Armurierul Școlii de Poliție

Dar pasiunea pentru arme l-a determinat să urmeze un curs de armurier la Sibiu, ceea ce i-a conferit și posibilitatea să lucreze în cadrul Școlii din Câmpina pe care a absolvit-o. Este unul dintre cei care-i instruiește practic pe elevii acestei unități de învățământ, cel care le arată cum să manevreze arma și cum să nimerească cât mai aproape de țintă. De asemenea, este cel care are grijă de armamentul instituției.

Îi place ceea ce face cu toate riscurile și cu tot zgomotul din poligonul de trageri.

„Intensitatea zgomotului ajunge până la 120 de decibeli, echivalentul unui avion cu reacție. Avem căști de protecție, dar cât pot acoperi?! Lucrez cu tineri care pun pentru prima dată mâna pe arme care sunt încărcate cu muniție adevărată. Pericole sunt la tot pasul, dar ni le asumăm“, a completat ofițerul Buzățoiu.

Un tip jovial, cu un curaj nu doar în privința acțiunii, ci și a cuvântului, Vlad Buzățoiu nu ezită să vorbească și despre lucrurile mai puțin plăcute din această breaslă. Îl nemulțumește faptul că nu mai există respectul de altădată pentru această uniformă, dar nici răsplata financiară adecvată muncii. Și vorbește din prisma polițistului operativ.

Acțiuni pentru suflet

A avut momente când a vrut să renunțe la uniformă, dar motivele i-au fost strict personale. Familia îi este plecată la muncă peste hotare, iar dorul de a fi cu ai lui, de a se bucura de prezența lor l-a dus pe punctul de a alege între drumul de aici și cel de acolo. Care i-a fost decizia, o vedem cu toții.

Este legat sufletește de ce înseamnă românesc, tradițional, familie. Face tot ce-i stă în putință să păstreze și să reconstruiască, atât cât se mai poate, un loc unde simte că Dumnezeu și-a testat talentul: cătunul Poiana Trestiei, din comuna Cosminele. Un loc mirific, dar unde mai locuiesc doar două familii, iar alte 20 de case sunt încă în picioare, dar abandonate.

Pe meleagurile acestea, pline de autentic, unde accesul mașinilor este împiedicat de lipsa unui drum adecvat, și-a petrecut copilăria. Pentru a-l repopula și pentru a-i determina pe oamenii care dispun de ceva resurse, dar mai ales dorință de a conserva parte din patrimoniul nostru, Vlad Buzățoiu a organizat, anul trecut, un festival de Sânziene. A fost un eveniment frumos, pitoresc, cu tradiții readuse la viață, dar…cam atât. Nu renunță însă la visul de a resuscita un colț de Rai din județul nostru.

Foto: Liliana Maxim + arhiva personală Vlad Buzățoiu

vlad1.jpg

9dfdfb57-7c11-43da-8117-f177924d887c.jpg

85d59511-5ec8-4146-b2b6-dfba4f3a736a.jpg

a76be1cc-b8b8-40b4-8e81-fd58a0dfef63.jpg

IMG_1094.JPG

IMG_1093.JPG

be0cb0f1-cf9f-4430-b997-93fa38e71466.jpg

e8586b5f-c0d8-4d26-b815-f960fcb018ce.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg