Campanie www.observatorulph.ro: cum sunt construite viitoarele locuințe ale orașului? Primul episod, șantierul de pe Republicii 162

0
santier.jpg

santier.jpg

Oameni care lucrează fără echipamente de protecție, îmbrăcați cu ce vin de acasă, neîngrijiți, aceasta este imaginea care a devenit standard pentru muncitorul de pe șantierele din oraș. În Ploiești se muncește zi și noapte, adeseori cu încălcarea legislației privind siguranța și securitatea în muncă, la construirea viitoarelor locuințe care vor defini orașul.

În contextul noilor prevederi legislative care avantajează fiscal antreprenorii din domeniu, este posibil ca în Ploieștiul anului 2019 pe șantierele Ploieștiului să găsim oameni echipați și instruiți conform legii? Este o întrebare care stă la baza campaniei pe care o demarăm privind modul în care sunt construite locuințele de mâine ale orașului.

Guvernul a acordat facilități dezvoltatorilor imobiliari

În luna decembrie, guvernul a emis OUG 114/2008 prin care a stabilit un salariu minim superior în cadrul firmelor din domeniul construcțiilor. Este vorba de 3.000 lei lunar brut, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Această măsură a venit la pachet și cu o scutire la impozit și o parte din contribuțiile sociale. Salariul minim este valabil până la 31 decembrie 2019. În plus, statul a redus cota TVA la 5% pentru locuințele mai mici de 120 de mp și cu prețuri mai mici de 100.000 de euro, spre bucuria dezvoltatorilor imobiliari care își pot vinde mai ușor apartamentele aflate acum în diverse stadia de construcție.

La Ploiești se construiește mult și la limita legii

Așa cum am mai arătat în alte articole, sub ochii indolenți sau (co)interesați ai autorităților, în Ploiești răsar tot felul de construcții, multe dintre ele nerespectând norme minimale de urbanism sau încadrare în zonă. Pe multe dintre șantiere se muncește aproape non-stop, ziua și noaptea, în condiții precare.

Primul studiu de caz: pe Bulevardul Republicii, în cartierul Albert, asistăm la un adevărat boom al construcțiilor rezidențiale. La numerele 162 A, B și C, un antreprenor a deschis un șantier. Va construi mai multe blocuri în regim de înălțime P+5.

Recent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova ne-a transmis rezultatele controalelor efectuate la această adresă. Potrivit documentului pe care îl publicăm integral la finalul textului, inspectorii ITM au constatat atât de multe probleme, că au mai fost necesare încă două controale pentru a verifica cum se construiește acolo. Subliniem că neregulile constatate aici pot fi descoperite, la indigo, și pe alte șantiere din alte părți ale orașului și că nu doar aici sunt forțate până la limită legile, regulile și standardele în domeniu.

Iată unele situațiile constatate de inspectorii ITM la adresa de pe Republicii 162. În ceea ce privește formele de angajare, muncitorii nu au primit un exemplar din contractul de muncă, nu știau fișa postului sau nu exista o evidență a orelor lucrate.

De asemenea, inspectorii ITM au constatat condițiile precare în care lucrau muncitorii, siguranța la locul de muncă fiind doar o iluzie: constructorii foloseau scări improvizate, fundația nu era împrejmuită corespunzător putând apărea oricând grave accidente de muncă.

Tot ITM avea să constate că absența împrejmuirii șantierului putea genera probleme pentru participanții la trafic care treceau prin fața proprietății, precum și pentru vecini.

Așa cum am menționat și la începutul textului, credem că este important ca cititorii noștri să fie informați asupra felului în care sunt construite locuințele de mâine. Este important ca aceia dintre ei care se află în căutarea unei locuințe să facă achiziția în cunoștință de cauză.

Acesta este primul articol dintr-o serie prin care intenționăm să expunem modalitățile îndoielnice prin care unii dezvoltatori imobiliari construiesc în Ploiești. Dacă aveți informații despre astfel de cazuri, vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail redacț[email protected]

sursa foto: site oficial dezvoltator imobiliar

FOTO Document Rezultatul controalelor ITM la șantierul deschis în Ploiești, Bdul Republicii nr 162

Observatorul ph santier-page-001.jpg

Observatorul ph santier-page-002.jpg

Observatorul ph santier-page-003.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău