fbpx

UPU-PLOIESTI-SALVARE.jpg

O prahoveancă, ajunsă în week-end la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a unui spital din județ, ne-a relatat o întâmplare pe care a văzut-o și pe„ care a a catalogat-o ca făcând parte din „legile de doi bani ale sistemului sanitar românesc“. În timp ce zeci de persoane, care cotizează la Sănătate, așteptau cu orele să fie primite, cadrele medicale de gardă erau obligate să dea atenție unora care au transformat Serviciul 112 într-unul de taxi.

“Am decis să vă scriu o întâmplare de la Urgențe, în care am văzut încă o dată, de parcă ar mai fi fost nevoie, ce legi de doi bani avem în sistemul sanitar! Am asistat cum la UPU au prioritate urgențele «închipuite» care sună la 112 și nu, întotdeauna, cele reale.

Totul s-a întâmplat sâmbătă seara, într-un spital din Prahova (dar putea fi din orice alt județ), unde ajunsă cu propria-mi problemă am dat peste aglomerație la Urgențe de abia puteai arunca un ac, suferinzi de toate vârstele așteptând momentul să fie strigați de medicul de gardă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Intru să mă înregistrez, conform procedurii. Doar că și aici dau peste altă aglomerație. Timpul de așteptare mi-a permis însă să-mi arunc un ochi în camera de gardă și să aud, fără voia mea, și discuțiile purtate aici. Am văzut oameni care zăceau, alții care se pregăteau să plece după ce le fusese administrat tratamentul care i-a pus pe picioare, dar și doi polițiști și un echipaj al Ambulanței care aveau un teanc de formulare în mână.

Totodată, am remarcat și prezența câtorva asistente care încercau să acopere solicitările și a unui medic care, în timp ce verifica niște hârtii, punea tot felul de întrebări despre prezența indivizilor aduși de Ambulanța și echipajele de Poliție. Nu i-am văzut pe «suferinzi», dar am auzit când cei care i-au adus le povesteau medicului de gardă și doamnei care înregistra pacienții că doi dintre ei sunt oameni ai străzii, băuți și irascibili care nu știu ce pățiseră de a fost nevoie să fie apelat serviciul 112.

În îmbulzeala de la UPU, unul dintre ei a și reușit, de altfel, să fugă Care să fi fost urgența în cazul lui?! Nimeni n-a putut afla. Un alt polițist venise cu un individ dintr-o localitate limitrofă, băut și bătut după ce el fusese cel care se dăduse «cocoș» și pornise cearta. Dar starea părea să-i fie bună pentru că avea chef de ceartă și la Urgențe.

Presat de cei care așteptau cuminți pe hol să le vină rândul, unii într-o stare vizibilă de rău, l-am auzit pe medic când a izbucnit și le-a spus pe românește ce-a avut de spus și a semnat hârtiile ca așa-zisele urgențe să meargă fie la un adăpost de noapte, fie la alte centre pentru controale de specialitate.

O Ambulanță blocată, niște cadre medicale ținute pe loc de unii care dau doi bani pe viață și respect, care, poate, n-au cotizat în viața lor cu vreun leu la sistemul de Sănătate… Totul din cauza unor protocoale care spun că orice pacient adus de Ambulanță are prioritate în fața celui care s-a deplasat pe picioarele lui la unitatea medicală fie pentru că n-a mai avut răbdare să aștepte Salvarea, fie nu i s-a părut corect să sune pentru urgența sa la 112.


Tot balamucul descris mai sus a durat cam 15 minute, timp în care am așteptat să-mi vină rândul să fiu luată în evidență, un sfert de oră în care, cu siguranță, cel puțin o persoană dintre zecile care umpluseră holul de la UPU putea fi consultată. Iar în alte situații, minutele în care o Ambulanță a fost ținută blocată, cum a fost acest caz, pot face diferența între viață și moarte.


Nu mă pricep la treburile administrative ale sistemului sanitar, nici nu este treaba mea, dar, cu siguranță, trierea urgențelor ar trebui să fie alta, abuzul la 112 să fie pedepsit, iar despre medicii de la UPU s-a tot scris. Unii îi condamnă, alții îi înțeleg. Sâmbătă seara chiar am văzut revolta unuia dintre ei care, în loc să-și facă treaba pentru care se afla acolo, trebuia să respecte protocoale cu niște…boschetari. Da, știu, sunt și ei niște suflete, dar cu restul cum rămâne? Restul, adică noi cei care cotizăm și avem bun-simț, suntem tratați ca niște bochetari în țara asta”.

UPU-PLOIESTI-SALVARE.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook