fbpx

colegiul-caragiale-ploiesti-bil-fra-_2af7b.jpg

Fostul inspector șef al Inspectoratului Școlar Prahova, Petre Năchilă, unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică din Ploiești, a suferit un atac cerebral. I s-a făcut rău în timpul cursurilor, au povestit elevi ai Colegiului Ion Luca Caragiale. Profesorul a fost transportat la timp la Spitalul Județean de Urgențe, unde a fost stabilizat de medici și a rămas internat câteva zile. Din păcate însă, afecțiunea cerebrală a lăsat urme adânci. Cadrul didactic a fost transferat, probabil la cererea familiei, la Patrik Medical Center, un spital de recuperare paleativă din Băicoi.

 Petre Năchilă:

''Copiii te iartă o dată dacă te prind nepregătit, dar nu și a doua oară. ''

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

 Petre Năchilă este unul dintre profesorii emblematici ai Ploieștiului. Are o activitate didactică de peste patru decenii și deține recordul la numărul de materiale pe care le-a elaborat sau la care a fost co-autor: a lansat 15 manuale și 82 de culegeri de gimnaziu și liceu. Satisfacțiile personale sunt cu atât mai mari, cu cât, la peste 20 dintre lucrări i-au fost colaboratori copiii săi : Cătălin Eugen Năchilă și Andreea Magdalena Năchilă.

Sute dintre elevii cărora le-a insuflat dragostea pentru matematică, în toți acești ani, au devenit olimpici, ulterior au fost admiși la facultăți de prestigiu din întreaga lume și și-au croit cariere strălucitoare. Petre Năchilă s-a implicat și în activitatea Inspectoratului Școlar Prahova, pe care l-a și condus timp de 9 ani și a încercat să îmbunătățească sistemul. A fost învins, în cele din urmă, tot de sistem. A fost schimbat din funcție în 18 august 2015, în urma unui scandal declanșat de suspiciunea de fraudă la admitere, după ce, 250 de elevi se transferaseră la licee mai bune decât cele la care intraseră de fapt.  

Deși a demonstrat că se afla în concediu din cauza unor probleme de sănătate care-l apăsau, în perioada în care au fost făcute transferurile, Petre Năchilă a fost, totuși, înlocuit cu Nicolae Angelescu, pe vremea când Ministerul Educației era condus de Sorin Câmpeanu, în Guvernul Grindeanu II.

Năchilă s-a reîntors la catedră, la Colegiul Ion Luca Caragiale, pe care l-a și condus vreme de un deceniu. A continuat să pregătească elevi în ale matematicii și a fost cotat drept unul dintre cei mai buni dascăli. E imposibil ca un elev de-al său să termine liceul fără să aibă habar de matematică. ''Copiii te iartă o dată dacă te prind nepregătit, dar nu și a doua oară. Ținând cont că predau o materie de care mulți fug, eu am încercat să-i fac pe elevii mei să le placă matematica, apropiindu-mă de ei și creând o atmosferă degajată '' declara Petre Năchilă, în urmă cu câțiva ani pentru ''Adevărul''. 

Profesorul Năchilă, așteptat la clasă de către elevi!

''Atmosfera degajată'' a fost poate și factorul care a contat cel mai mult și care i-a determinat pe copii să vadă cu alți ochi matematica, o disciplină dificilă, și s-o îndrăgească. I-a determinat, înainte de toate, să-și îndrăgească dascălul, care a reușit să le câștige încrederea, respectul și sentimentele, transmise parcă...din generație în generație. Actualii elevi sunt convinși că ''profu'de mate''va depăși cu bine problemele de sănătate care-l țin acum departe de ei.

 ''Am vrea să știe că, nimic nu mai e la fel fără dânsul și așteptăm, în fiecare zi, să deschidă ușa clasei!'', ne-au spus elevi ai profesorului Petre Năchilă.  

foto petre nachila.gif

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg