fbpx

2f2b2a99-5315-49dc-a5f0-736412912bdc.jpg

După 5 ani în care numărul accidentelor a fost în scădere, 2018 a fost un an în care statistica sumbră a primelor 11 luni a egalat deja statistica anilor precedenți. Suntem în luna decembrie, iar cifrele continuă să se modifice alarmant. 

În rândurile care urmează, nu voi insista asupra cifrelor seci, pe care le regăsiți la finalul materialului, într-un montaj video, care conține imaginile accidentelor din Prahova anului 2018.

Este debutul unei campanii pe care am intitulat-o ”Șoseaua nu e câmp de luptă”. Când în 323 de accidente grave și-au pierdut viața 69 de persoane și alte 300 au fost grav rănite, este cazul să ne trezim la realitate. Să conducem nu e un hobby, nu e un sport, nu e modul în care demonstrăm cât de buni suntem. Uită de ”mie nu mi se poate întâmpla”. Așa ceva nu există, indiferent cine crezi că ești, sau cât de bun te consideri.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Tuturor ni se poate întâmpla, în orice clipă.

O fracțiune de secundă face diferența. Dintr-un om normal, care are toată viața înainte, te poți transforma în ucigaș. Cum ți se pare? Este acea fracțiune de secundă în care vorbeai la telefon sau îți verificai facebook-ul, să vezi dacă ceilalți îți spun cât ești frumos/frumoasă. Merită? 

Următoarele mesaje vor fi ”Gogule, ne pare rău! Suntem alături de tine! O să treci și peste asta...” În realitate, nu prea mai rămân mulți alături de tine, iar tu nu o să treci și pesta asta, la fel de ușor cum ai trecut peste cel pe care tocmai l-ai trimis pe lumea cealaltă. 

Ar mai fi șprițul. S-a ”umflat tărâța” în tine și trebuie să le demonstrezi tuturor că TU ești regele șoselelor. Poate nu știai, dar orice prost poate să apese o pedală de accelerație. Nu-ți place cum sună, dar poți învăța și o maimuță să se țină de volan și să accelereze. Nu-i mare filosofie în asta... Mai rău e atunci când te-ai înfipt într-un cap de pod, manevră spectaculoasă care ți-a trimis 4-5 prieten în ceruri, de acolo de unde te vor urmări cum te plimbi într-un scaun cu rotile, pentru tot restul vieții.

Mai există și varianta în care rămâi o legumă pe un pat, complet paralizat dar conștient, gândindu-te pentru tot restul vieții la cei pe care i-ai omorât și la varianta în care nu va mai avea cine să îți schimbe pampers-ul.

În cel mai ”fericit” caz, bagi câteva luni la zdup, ieși cu cazier și cu o conștiință încărcată cât România de datorii. Asta, dacă ai conștiință. Dacă nu, e doar o chestiune de timp până vei repeta fapta. Praful s-a ales de viața ta.

Ai o mașină scumpă, mai puternică și care frânează eficient? Și mulți dintre cei din filmul de la final aveau... Crezi că mașina gândește în locul tău? Surpriză! Nu o face, iar acum te ascunzi prin boscheții de lângă locul accidentului, sperând că polițaii nu te vor dibui și nu se vor prinde că ai băut sau ai creierii prăjiți de la cât ai tras pe nas. Și, din nou, surpriză! Te vor găsi. Restul sunt formalități. 

Te gândești să dai vina pe infrastructură? Da, suntem vai steaua noastră la acest capitol, dar să știi că accidente cumplite se produc și pe autostrăzi. Și acolo trebuie să te asiguri, să păstrezi distanța în mers, să nu faci manevre ca un iresponsabil, să adaptezi viteza în funcție de condiții. Așa că, lasă asta cu infrastructura. E frustrant, însă în ultimă instanță, tot de tine depinde să nu zbori prin parbriz. Tu suferi, nu Dăncilă sau Dragnea, nu Băsescu sau Udrea, nu Iliescu sau Năstase.

Sunt sute de moduri în care aș putea să îți zugrăvesc perspective ”roz”. Am trecut prin toate stările, ca unul care se ocupă și de astfel de evenimente. Am văzut morți în toate felurile posibile și imposibile. Am văzut creieri, împrăștiați, membre amputate și zburate, trupuri sfârtecate. Timp de vreo 18 ani am văzut mii de accidente. Ce crezi că se întâmpla acolo?

Se pot face filme cu astfel de scene. De exemplu, poți vedea părinți, prăbușiți pe asfalt și neînțelegând cu copilul lor, de 20 de ani, este încarcerat, inert, iar pompierii din jurul lui taie cu flexul, pentru a le restitui ceea ce cândva era un om întreg, cu planuri și visuri. În alt loc, poți vedea un șofer, cu ochii cât cepele, sprijinit de epava mașinii și holbându-se la trupurile pe care le-a împrăștiat pe asfalt. Genul de imagine care îl va bântui și când este treaz și când doarme.

Mai vrei? Spune-mi, pentru că mai am. Nu ai tu timp, pentru câte am să îți povestesc sau să îți arăt. După primii 2-3 ani, nu prea mă mai impresiona vreun accident grav, exceptându-le pe cele cu victime din rândul copiilor. Și astăzi mi se înmoaie picioarele când văd așa ceva... 

Poate mă înjuri pentru aceste rânduri și poate ți se par deplasate, dar m-aș bucura dacă îți amintești de ele când te urci la volan sau când traversezi strada fără să privești în jur. Și nu uita: ”Șoseaua nu e câmp de luptă!”

Află cum poți fi despăgubit corect în caz de accident și ce nu spun asiguratorii!

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg